Se poate ca asteroidul Eltanin să fi provocat Epoca de Gheaţă

Se estimează că asteroidul Eltanin avea 2 km diametru şi a lovit Pământul cu mare viteză între Chile şi Antarctica.
Se estimează că asteroidul Eltanin avea 2 km diametru şi a lovit Pământul cu mare viteză între Chile şi Antarctica. (NASA)

Impactul unui asteroid imens în Pacificul de Sud, cu aproximativ 2,5 milioane de ani în urmă, ar fi putut cauza un tsunami foarte mare care a schimbat chiar şi climatul Pământului, potrivit unui studiu australian.

Cunoscut sub numele de Eltanin, asteroidul avea o lăţime de 2 km şi a lovit cu viteză mare apele foarte adânci dintre Chile şi Antarctica.

"Acesta este singurul impact oceanic de pe planetă cunoscut până acum şi a fost în mare parte uitat, deoarece nu există nici un crater uriaş evident pentru a-l investiga, cum ar fi fost cazul dacă ar fi lovit suprafaţa pământului", a declarat autorul principal al studiului, James Goff, de la Universitatea New South Wales (UNSW), într-un comunicat de presă.

Tsunamiul care a urmat, a afectat, probabil, coastele Pacificului şi a trimis cantităţi uriaşe de vapori de apă, sulf şi praf.

"Numai tsunamiul ar fi fost suficient de devastator pe termen scurt, dar tot acel material aruncat atât de sus în atmosferă ar fi fost suficient pentru a întuneca soarele şi a reduce dramatic temperaturile de la suprafaţă", a explicat Goff.

"Pământul era deja într-o fază de răcire treptată, astfel încât acest lucru ar fi putut fi suficient pentru a accelera şi a accentua procesul şi a începe Era Glaciară."

Depozitele geologice de la diverse situri, inclusiv din Antarctica şi Noua Zeelandă, au fost interpretate ca o dovadă a schimbărilor climatice atunci când a început perioada cuaternară, dar ele ar putea fi de fapt depozite cauzate de un tsunami foarte mare.

Deşi Pământul a început deja să se răcească la sfârşitul Pliocenului târziu, se poate ca impactul Eltanin să fi catalizat ciclul de 2.5 milioane de ani de glaciaţiuni observate în timpul Pleistocenului.

"Fiind un element care a schimbat "cen"-ul – de la Pliocen la Pleistocen – se poate ca Eltanin să fi fost la fel de important ca meteoritul care a ucis toţi dinozaurii ce nu zburau, cu 65 de milioane de ani în urmă", a declarat co-autorul studiului Mike Archer, tot de la UNSW, în comunicatul de presă.

Rezultatele au fost publicate online, în Journal of Quaternary Science.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură