Meteoritul care salvează România

Marius Paniti, speolog amator stabilit în Timişoara, a anunţat că a descoperit într-o peşteră din Caraş Severin fragmente dintr-un meteorit care ar fi lovit Terra înainte de cataclismul care a dus la dispariţia dinozaurilor.
Ploaie de meteoriţi. (Ethan Miller / Getty Images)
Bogdan Costea
08.01.2013

Marius Paniti, speolog amator stabilit în Timişoara, a anunţat că a descoperit într-o peşteră din Caraş Severin fragmente dintr-un meteorit care ar fi lovit Terra înainte de cataclismul care a dus la dispariţia dinozaurilor.

Citat de ziarul local Unirea, Paniti, care este inginer chimist, spune că acesta ar putea fi cel mai mare şi mai vechi meteorit căzut vreodată pe Pământ şi descoperit, format din cea mai dură rocă, ce intră în categoria pietrelor preţioase.

“Asteroidul de mari dimensiuni s-a fragmentat în bucăţi mai mici care au aterizat în masa calcaroasă sedimentară de pe fundul mării Tethys, acum zeci de milioane de ani. Meteoriţii rezultaţi au fost acoperiţi de aceeaşi masă sedimentară calcaroasă de pe fundul mării, iar apoi în timpul Orogenezei (Pirineo -Alpo – Carpatine) acest fund al mării s-a ridicat până la nivelul actual, de câteva sute de metri peste nivelul mării, al munţilor Carasului. În acel moment a început procesul carstic, în urma căruia s-au format/se formează peşterile din aceşti munţi, acest fapt permiţându-mi marea descoperire, apa spălând o parte din roca calcaroasă, plapuma ce acoperea meteoriţii.

Potrivit specialiştilor NASA şi celor de la Muzeul de Mineralogie al Campaniei – Napoli (localitatea Vico Eqense), rocile meteoritice descoperite fac parte din două mari categorii de meteoriţi: acondrite şi condrite. Totuşi, datorită durităţii lor (între 8 – echivalentul topazului şi 9,2 – echivalentul safirului, rubinului şi smaraldului – corindon), putem vorbi de roci meteoritice nemaiîntâlnite până acum. Datorită acestui fapt, eu am denumit diversele tipuri de rocă: panitit, astridit, ginait şi iuliait“, a explicat Marius Paniti.

Se pare că bucăţi de rocă asemănătoare se află în mai multe peşteri din zonă iar după localizarea lor va putea fi determinată viteza şi ”împrăştierea” în momentul impactului.

"Ne-a căzut o comoară în curte. Depinde de oamenii politici cum o valorificăm”, a spus cercetătorul precizând că, potrivit ”pieţei meteoriţilor” ar putea avea o valoare foarte mare pe care el ar dori să o împartă între judeţul său natal – Alba, judeţul ”adoptiv” – Timiş şi judeţul în care a descoperit meteoritul – Caraş-Severin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor