Marele Canion s-a format în vremea dinozaurilor?

Grand Canyon, SUA
Grand Canyon, SUA (Gabriel Boys / AFP / Getty Images)

Se poate ca Marele Canion să fi existat pe vremea dinozaurilor, ceea ce înseamnă că este mult mai vechi decât au crezut anterior oamenii de ştiinţă.

Un nou studiu american sugerează că Marele Canion s-a format cu 70 milioane de ani în urmă şi nu conform ipotezei frecvent acceptate de 5-6 milioane de ani în urmă.

"De-a lungul ultimilor ani s-a reluat lucrul în ce priveşte această problemă, deoarece acum avem unele tehnici noi ce ne permit să datăm rocile pe care nu le-am putut data înainte", a declarat co-autorul studiului Rebecca Flowers de la Universitatea din Colorado Boulder, într-un comunicat de presă.

Echipa de cercetare a studiat un mineral numit apatit, din partea vestică inferioară a canionului. În apatit, atomii de uraniu şi toriu se dezintegrează în heliu, iar heliul poate fi utilizat pentru a determina modul în care temperatura stâncii s-a schimbat în timp.

"A şti nu numai cât de mult heliu este prezent în roci, dar şi modul în care acesta este distribuit, ne oferă informaţii suplimentare cu privire la posibilitatea ca rocile să fi suferit o răcire rapidă sau lentă de-a lungul istoriei", a explicat Flowers.

Când au analizat istoria temperaturii, aceştia şi-au putea da seama de schimbările pe care topografia le-a suferit în timp. Ei au descoperit că partea de vest a canionului părea să fie de acum 70 de milioane de ani.

Cu toate acestea, probabil că nu întregul canion este atât de vechi, deoarece există posibilitatea ca zone diferite să se fi format la momente diferite. De-a lungul anilor, oamenii de ştiinţă au propus mai multe vârste posibile pentru Marele Canion.

"Mă aştept ca interpretarea noastră că Marele Canion s-a format cu aproximativ 70 de milioane de ani în urma să genereze o cantitate mare de controverse", a spus Flowers. "Dacă ar fi fost simplu, cred că am fi rezolvat problema cu mult timp în urmă."

"Dar varietatea de informaţii contradictorii i-a făcut pe oamenii de ştiinţă să se contrazică în legătură cu vârsta Marelui Canion timp de peste 150 de ani."

Studiul a fost publicat în Science.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură