DIICOT: Şeful DIICOT Alba, Ioan Mureşan urmărit penal în dosarul lui Traian Berbeceanu

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început urmărirea penală a trei anchetatori implicaţi în dosarul Berbeceanu. Ioan Mureşan, procuror şef al DIICOT - ST Alba, Alin Muntean, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Biroului de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Alba şi Nicolaie Cean, fost procuror DIICOT, actualmente procuror PT Alba sunt acuzaţi de abuz în serviciu.
Balanţa justiţiei (Epoch Times România)
Flori Mladin
19.03.2014

Roata se întoarce în intens mediatizatul caz al comisarului Traian Berbeceanu, arestat în toamna lui 2013 sub acuzaţia că ar fi favorizat un grup infracţional. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început urmărirea penală a trei anchetatori implicaţi în dosarul Berbeceanu. Ioan Mureşan, procuror şef al DIICOT - ST Alba, Alin Muntean, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Biroului de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Alba şi Nicolaie Cean, fost procuror DIICOT, actualmente procuror PT Alba sunt acuzaţi de abuz în serviciu.

Procurorii DNA îi acuză pe cei trei că au dispus începerea urmăririi penale şi reţinerea lui Traian Berbeceanu, la vremea respectivă şef al BCCO Alba Iulia, deşi nu aveau probe împotriva acestuia. Mai grav, cei trei ar fi fabricat probe împotriva lui Berbeceanu şi le-au promis favoruri unor martori, pentru ca aceştia să dea declaraţii denigratorii la adresa şefului BCCO. De asemenea, cei trei sunt acuzaţi că au viciat intenţionat ancheta, acceptând ca martori persoane aflate în relaţii de adversitate cu Traian Berbeceanu. Alte persoane ar fi fost ameninţate pentru a-l denigra pe comisar, mai afirmă procurorii DNA.

Procurorii DNA consideră că, prin îndeplinirea necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu de către Ioan Mureşan, Alin Muntean şi Nicolaie Cean, cei trei au obţinut atât pentru ei înşişi, cât şi pentru alte persoane interesate, foloase necuvenite, de ordin nepatrimonial şi au dispus declanşarea urmăririi lor penale.

"Aceste foloase au constat în retragerea avizului de poliţie judiciară pentru Berbeceanu Traian, denigrarea acestuia, înlăturarea sa din dosarele pe care le instrumenta la momentul punerii sub învinuire, asigurarea accesului la informaţiile pretins deţinute de acesta împotriva unor magistraţi şi ofiţeri de poliţie", se arată într-un comunicat al DNA.

Fabricarea dosarului lui Berbeceanu

În dosarul DIICOT se arată că Traian Berbeceanu în calitate de şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba nu şi-a îndeplinit obligaţiile de serviciu, deşi era informat de săvârşirea unor fapte de natură penală de către diverse persoane din raza sa de competenţă, şi mai mult decât atât, a folosit informaţiile în interes propriu sau în interesul altor persoane.

Lui Traian Berbeceanu i s-a imputat, printre altele, că ar fi luat legătura cu o persoană pentru a o preveni de percheziţiile ce urmau să se efectueze în lunile mai şi octombrie 2012 atât la domiciliul acestuia, la societatea sa, precum şi că ar fi ajutat un grup infracţional al cărui lider era folosit de ofiţer în interes propriu, pentru a controla alte grupuri infracţionale.

Ofiţerul Berbeceanu a fost reţinut pe 24.10.2013, pe o perioadă de 24 de ore, ca apoi, pe baza referatului întocmit de procurorul Ioan Mureşan şi prezentat Curţii de Apel Alba, instanţa de judecată a decis arestarea sa preventivă, care a fost prelungită.

Potrivit DNA, ulterior a rezultat că declaraţiile martorilor audiaţi în cauză se refereau fie la aspecte despre care aceştia susţineau că le-au aflat de la alte persoane, fie se contraziceau, fie relatau aspecte vagi, lipsite de concreteţe, fără relevanţă la nivel probator. De asemenea, s-a constatat că s-a omis a se face referire la concluziile unei testări poligraf, care nu erau favorabile susţinerii acuzării.

Ca urmare, Berbeceanu a fost eliberat, însă era obligat să nu părăsească ţara, pe o durată de 30 de zile.

Din dosarul DNA a rezultat că în luna august 2012 procurorul Ioan Mureşan a insistat ca Traian Berbeceanu să-l numească pe ofiţerul Alin Munteanu şef al Serviciului de combatere a finanţării terorismului şi spălării banilor din cadrul B.C.C.O. Alba.

Verificând activitatea ofiţerului Alin Munteanu, Traian Berbeceanu a constatat o serie de nereguli, astfel încât el a refuzat solicitarea procurorului Ioan Mureşan de a-l promova.

În legătură cu învinuirea că Traian Berbeceanu ar fi informat o anumită persoană despre percheziţia din octombrie 2012, a reişit că în referatul prin care propunea arestarea procurorul Ioan Mureşan a menţionat un număr de telefon care nu aparţinea persoanei respective, ci era utilizat de altcineva.

Potrivit datelor din dosar, se mai constată că procurorul Cean Nicolaie de la DIICOT-ST Alba, a pus la dispoziţie procurorului anchetator Mureşan Ioan şi ofiţerului de poliţie Muntean Alin martori dispuşi să dea declaraţii împotriva lui Traian Berbeceanu promiţându-le că li se va uşura situaţia juridică în anumite cauze penale, că „nu vor mai avea probleme” în dosarelor lor penale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor