Dosarul "Mafia cărnii": 70 de persoane audiate de DIICOT. Sunt implicaţi un inspector al OJCP Cluj şi un consilier ANSVSA

Carne de vacă şi de porc, în galantarele din supermarketuri
Carne de vacă şi de porc, în galantarele din supermarketuri (Sean Gallup / Getty Images)

Procurorii DIICOT au audiat, joi, peste 70 de persoane în dosarul "Mafia cărnii" şi urmează să ia noi declaraţii de la inspectorul Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor Cluj şi de la consilierul ANSVSA, care sunt cercetaţi în această cauză.

Joi au fost audiate de către anchetatori peste 70 de persoane. Audierile continuă, la DIICOT urmând să dea noi declaraţii şi doi dintre cei cercetaţi - un inspector de la Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor Cluj şi un consilier de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară.

Procurorii DIICOT au efectuat joi 102 percheziţii în 18 judeţe, în cadrul unor acţiuni pentru destructurarea a două grupuri infracţionale organizate, formate din 80 de persoane specializate în infracţiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, punere în circulaţie de produse alterate, trafic de influenţă.

Prejudiciul produs de membrii celor două grupări infracţionale este estimat la peste 15 milioane de euro.

Membrii grupărilor infracţionale achiziţionau, prin intermediul unor societăţi comerciale din România, în principal carne şi ouă din state membre UE - Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania fără plata TVA -, operaţiunile fiind evidenţiate în actele contabile. Ulterior marfa se vindea pe piaţa din România la un preţ sub cel al pieţei.
DIICOT susţine că în activităţile infracţionale au fost implicaţi şi angajaţi de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, precum şi lucrători din cadrul Poliţiei de Frontieră, printre cei cercetaţi fiind un inspector de la Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor Cluj şi un consilier de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară.

Procurorii DIICOT afirmă că inspectorul de la OPC Cluj este suspectat de trafic de influenţă şi constituire de grup infracţional organizat, iar în cazul consilierului de la ANSV miercuri s-a dispus extinderea şi începerea urmăririi penale, fiind suspectat de favorizarea făptuitorului.

În urma acţiunii DIICOT, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a făcut mai multe controale la depozitele de carne, din Bucureşti şi din judeţele Iaşi, Bistriţa-Năsăud şi Cluj. Inspectorii ANPC au dispus ca aproape 230 de tone de carne şi produse din carne, între care şi marfă expirată din noiembrie 2013, să fie retrase de pe piaţă.

Cercetările în cazul "Mafia cărnii" au fost făcute la iniţiativa SRI la începutul anului 2013, vizând o reţea de crimă organizată transfrontalieră specializată în fraudă fiscală de mare amploare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne