Oficial din Ucraina: Kremlinul doreşte restabilirea controlului asupra R.Moldova

Secretarul Consiliului Naţional al Securităţii Ucrainei, Olexandr Turcinov, susţine că Rusia, prin folosirea instrumentelor energetice, economice şi a organizaţiilor artificiale, urmăreşte destabilizarea Republicii Moldova prin crearea instabilităţii în Transnistria.
Ştefan Sârbu
17.08.2016

alte articole

Tancuri ruseşti model T-14 Armada în Piaţa Roşie din Moscova, pe 9 mai 2016 (KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP/Getty Images)
Ştefan Sârbu
17.08.2016

„În pofida motivelor sale iluzorii, politica externă agresivă a Rusiei în acest moment se bazează pe resurse logistice şi militare foarte puternice cu ajutorul cărora obţine rezultate reale. Astăzi, Kremlinul ia toate măsurile pentru a restabili controlul direct asupra statelor şi teritoriilor care au aparţinut cândva imperiului rus / sovietic. Ucraina, Belarus, Republica Moldova, Kazahstan, ţările din Caucazul de Sud şi Asia Centrală sunt obiectivele principale ale agresiunii ruseşti” a declarat Olexandr Turcinov secretarul Consiliului Naţional al Securităţii Ucrainei pentru publicaţia „Golos Ucrainî”

Oficialul din Ucraina menţionează că “în calitate de instrumente pentru „constrângere la prietenie”, Rusia foloseşte instrumente energetice, economice, organizaţii artificiale, precum Comunitatea Statelor Independente, Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă, Uniunea Eurasiatică şi, dacă este necesar (aşa cum a fost în 1992 în Republica Moldova, în 2008 în Georgia şi din 2014 în Ucraina) forţa militară directă”.

„Serviciile de securitate ruse continuă să întreprindă acţiuni persistente pentru a destabiliza Republica Moldova. Dacă reuşesc, ne putem aştepta la o formare rapidă a unei surse periculoase de instabilitate în Transnistria, dar şi o creştere semnificativă a numărului de militari ruşi la hotarul de sud-vest al Ucrainei”, a adăugat secretarul Consiliului Naţional al Securităţii Ucrainei Turcinov, potrivit sursei citate.

Potrivit acestuia, „situaţia se complică din cauza faptului că sistemele economice şi politice ale acestor ţări nu sunt reformate, iar capacităţile de apărare şi de securitate nu se potrivesc cu amploarea ameninţării ruseşti. Aceste state nu sunt integrate în UE şi NATO prin urmare nu pot miza pe garanţii de securitate externă”.

Amintim că la începutul lunii august a.c. armata rusă aflată în stânga Nistrului a reluat şi intensificat antrenamentele militare în regiune, iar în cadrul exerciţiilor militare comune ale unităţilor Grupului Operativ de Trupe Ruse şi ale aşa-ziselor structuri de forţă de la Tiraspol, care au simulat un atac împotriva R. Moldova, considerată de cei din regiune „inamic”, mai multe tancuri din Transnistria ar fi trecut râul Nistru pe sub apă.

Autorităţile de la Chişinău şi-au expus nemulţumirea faţă de operaţiunile militare efectuate de armata rusă pe teritoriul Republicii Moldova. Într-un comunicat emis de către Ministerul Afacerilor Externe, astfel de acţiuni în care sunt implicate forţe militare străine aflate ilegal pe teritoriul R. Moldova şi subdiviziuni militare şi paramilitare ale unei entităţi pseudostatale nerecunoscute de nimeni, au fost catalogate drept sfidătoare şi inadmisibile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor