BBC: Rusia produce un clip video în care un presupus soldat american trage focuri de armă în Coran
alte articole
În septembrie 2015, pe Internet a fost postat un material video în care un bărbat îmbrăcat în uniformă militară americană a tras trei focuri de armă asupra unei copii a Coranului. Arma folosită era un model Saiga 401K.
Materialul video a devenit viral şi a declanşat un val de furie în sânul comunităţii musulmane din Rusia.
Conform noii investigaţii, BBC arată că materialul video este un fals. Cercetătorii au încercat să afle cine este în spatele filmării şi au ajuns la Agenţia rusă pentru Cercetarea Internetului, pe care ziarul britanic The Guardian a numit-o drept o “agenţie rusă secretă care angajează oameni pentru a posta pe Internet propagandă pro-Kremlin”.
Investigaţia a fost desfăşurată de serviciul în limba rusă al BBC.
Investigaţia evidenţiază seriozitatea propagandei şi face o paralelă cu un incident din 2011, când pastorul Terry Jones din Florida a ars o copie a Coranului, incident care a declanşat revolte în Afganistan, soldate cu 11 morţi, inclusiv oficiali ONU.
Materialul video cu pricina arată aşa-zişi soldaţi americani ce testează un automat obţinut “în timpul unui raid”, conform textelor prezentate pe clip. În material apar doi bărbaţi de culoare, care vorbesc cu puternic accent non-american, folosind însă argoul tineretului american.
După ce unul dintre bărbaţi trage trei focuri de armă asupra Coranului, chipurile pentru a teste arma, celălalt o ridică, arată coperta găurită şi apoi răsfoieşte cartea pentru a arăta găurile produse de cele trei gloanţe. Materialul video se încheie cu următorul text: “Aceasta este încă o dovadă că armele americane sunt cele mai bune”.
Mesajul propagandistic transmis de clip este destul de vizibil, iar modul în care protagoniştii răsfoiesc Coranul este clar că nu are de a face cu testarea de arme.
BBC susţine că materialul video a fost postat pe YouTube şi distribuit pe National Gun Forum de către un utilizator care a susţinut că este un prieten al soldaţilor Marinei SUA. Contul acelui utilizator fusese creat cu doar 10 zile înaintea postării şi nu a mai fost folosit de atunci. BBC a descoperi ciudăţenii similare cu alte conturi de youtube care au răspândit materialul video.
Investigaţia evidenţiază faptul că presupusul soldat american poartă camuflajul greşit şi poartă o casă Ops-Core FAST Base Jump în locul unei căşti militare americane.
În plus, BBC a descoperit mai multe imagini în care, aparent, se regăseşte bărbatul care trage focurile de armă în materialul video contestat. Mai multe fotografii cu respectivul bărbat, postate pe Instagram, aveau geotagg-ul 55 Savushkina Street, unde se află sediul Agenţiei ruseşti de Cercetare pe Internet. Bărbatul aparent lucrează ca barman în St. Petersburg şi este prieten cu o femeie care lucrează pentru agenţia rusească de propagandă.
Materialul video validează afirmaţiile făcute de comunitatea americană a apărării că Rusia foloseşte strategii tipice unui “război hibrid” pentru a-şi promova interesele, amestecând propaganda şi atacurile cibernetice cu operaţiunile militare convenţionale.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat în 22 ianuarie că războiul hibrid purtat de Rusia în Ucraina foloseşte “un amestec de mijloace de agresiune militare şi non-militare, tactici de inducere în eroare şi acţiuni deschise şi sub acoperire”.
Nu este pentru prima dată când se descoperă că Agenţia rusă pentru Cercetarea Internet răspândeşte informaţii false împotriva Statelor Unite.
În iunie 2015, New York Times Magazine a expus faptul că această agenţie a fost în spatele altor înşelăciuni, inclusiv una despre o companie chimică din Louisiana care ar fi luat foc şi ar fi răspândit fum toxic, şi o altă poveste despre o epidemie de Ebola în Atlanta.
New York Times Magazine a raportat că agenţia a devenit cunoscută pentru utilizarea de sute de cetăţeni ruşi pentru postarea de propagandă pro-Kremlin online sub identităţi false, inclusiv pe Twitter, pentru a crea iluzia unei armate masive de susţinători.
Agenţie este cunoscută pe Internet sub numele de “fabrica de troli”.