Partidul extremist AfD ajunge la 12%

Alternativa pentru Germania, partid populist şi eurosceptic, a speculat din plin criza refugiaţilor, cu un mesaj dur anti-imigraţionist şi ameninţă să ajungă a treia forţă politică a ţării.
Alternativa pentru Germania (AfD).
Alternativa pentru Germania (AfD). (PHILIPP GUELLAND / AFP / Getty Images)

În timp ce CDU, partidul Angelei Merkel, şi CSU au scăzut în sondaje pe fondul nemulţumirii populaţiei faţă de modul în care cancelarul gestionează criza refugiaţilor, Alternative für Deutschland a atins un nivel record, reuşind să rupă electorat şi de la creştin-democraţi.

Potrivit unui sondaj săptămânal Emnid realizat la comanda ziarului "Bild am Sonntag", AfD a atins 12%, cu două procente mai mult decât săpătămâna trecută. Dacă acest procent s-ar confirma la alegerile din 2017 pentru Bundestag, populiştii ar devansa partidul Die Linke (10%) şi pe Verzi (9%) şi ar deveni cea de-a treia forţă politică a ţării.

În schimb, Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a atins cel mai prost scor în sondaje de după iulie 2012 încoace, fiind creditată împreună cu CSU cu doar 34%, iar SPD stagnează la 24%.

”Reţeta succesului”

Extremiştii incită populaţia împotriva refugiaţilor şi capitalizează cu această retorică. Astfel preşedintele AfD, Frauke Petry, a declarat că poliţia de frontieră ar trebui să aibă dreptul să împuşte imigranţi. ”Avem nevoie de controale complexe la graniţă, astfel încât să nu mai poată intra atâţia migranţi neînregistraţi în ţara noastră dinspre Austria. Nu trebuie să ne ferim nici de expulzări. Grănicerii trebuie să împiedice trecerea ilegală a frontierei şi să facă uz şi de arme de foc la nevoie. Aşa este scris în lege”, a spus ea pentru ziarul "Mannheimer Morgen”.

Şefa AfD a mai adăugat că nu trebuie să se ajungă la folosirea armelor, ci fluxul de refugiaţi trebuie redus printr-un acord cu Austria şi instituirea de controale la graniţele externe ale UE.

Aceste declaraţii au stârnit reacţii dure pe scena politică germană. Liderul SPD, Sigmar Gabriel, a cerut ca Serviciul de informaţii interne german (Verfassungschutz) să supravegheze partidul extremist şi să verifice dacă mesajele şi principiile acestuia respectă Constituţia.

Totuşi un alt lider al partidului populist, Beatrix von Storch, s-a declarat de acord cu Frauke Petry pe contul ei de Facebook, susţinând că este de acord ca să se tragă şi asupra femeilor şi copiilor pentru a-i împiedica să treacă graniţa. Storch, care este şi europarlamentar, şi-a nuanţat apoi declaraţiile, susţinând că ”forţa este întotdeauna ultimul mijloc. Noi nu am formulat cereri, ci ne-am referit la legislaţie. În opinia mea şeful poliţiei de frontieră trebuie să aranjeze personal lucrurile în aşa fel încât să facă total improbabilă orice folosire a armelor de foc, chiar şi împotriva imigranţilor adulţi”.