Dezbatere TV. "Dacă Ciolacu ajunge preşedinte, e un om şantajabil de cercurile de interese. Şi asta e foarte rău pentru o ţară"

Marcel Ciolacu în Parlament (Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
19.11.2024

Reprezentanţii PNL, PSD şi USR s-au atacat reciproc în emisiunea "Bună, România", moderată de Răzvan Zamfir şi Radu Buzăianu, pe tema alegerilor prezidenţiale care bat la uşă. Cea mai dură acuzaţie a venit din partea liberalului Robert Sighiartău, care a susţinut că dacă prezidenţiabilul PSD Marcel Ciolacu ajunge preşedinte va fi foarte rău pentru România pentru că este "un om şantajabil de cercurile de interese".

Redăm mai jos dezbaterea de la TV:

Robert Sighiartău (PNL): Dar acum lucrurile sunt următoarele. Avem de ales un preşedinte. Noi suntem în competiţie directă cu PSD, că asta este clar, cum am fost şi în alegerile locale, de ne-am bătut în toate judeţele. Noi suntem singurii care putem bate PSD cu toată eleganţa, consideraţia şi faţă de domnul Miruţă, cu care voi fi coleg în guvernare, să dea Dumnezeu după alegeri, cu un premier ca Ilie Bolojan.

Cred că în acest moment trebuie să alegem cu capul, adică util, raţional. Şi, din punctul meu de vedere, mai ales după ceea ce s-a întâmplat astăzi, după minciunile, după ce am văzut foarte clar, cu dovezi că există cercuri de interese mari în jurul lui Marcel Ciolacu, cred că trebuie să ne unim cu toţii şi să câştigăm alegerile prezidenţiale. Altfel, e o vorbă în Ardeal, e bai. E bai cu ţara. Pentru că dacă Marcel Ciolacu ajunge preşedinte, în primul rând este un om şantajabil de cercurile de interese. Şi asta este foarte rău pentru o ţară. În momentul în care ai un om coruptibil sau corupt în vârful ţării, atunci vom avea reale probleme.

Trebuie să lăsăm la o parte toate scandalurile astea. USR cred că ar trebui în primul rând să-şi canalizeze toată energia în a ataca PSD-ul. Pentru că am văzut de două săptămâni că doamna Lasconi îl atacă numai pe domnul Ciucă şi pe Geoană. Eu cred că este normal să vă vedeţi de luptă cu PSD. Să lăsăm PNL în pace şi să îl susţinem pe Ilie Bolojan după alegeri ca şi propunere de premier. Pentru că am înţeles că sunt oameni de la dvs. care s-ar fi răzgândit cu Bolojan premier. Deci trebuie să ne ţinem de cuvânt şi trebuie să facem guvernare după 8 decembrie.

Radu Miruţă (USR): Domnule Sighiartău, baiul principal este că dvs. ţineţi PSD la guvernare. Baiul principal este că dvs. acum patru ani de zile veneaţi exact cu aceeaşi retorică. Parcă v-aţi scos din sertar clientele de acum patru ani... Dumneavoastră la guvernare aţi încuviinţat măsuri antiliberale.

Nu se poate ca dvs. să faceţi epopeea votului util cu un candidat care a fost trei ani de zile supusul domnului Ciolacu. Pentru că toţi alegătorii de dreapta vor pierde. Nu vă crede nimeni pe dvs. că al dvs. preşedinte este vreo secundă anti-PSD-ist. Domnul Ciucă este cel mai pro-PSD-ist PNL-ist vreodată. Cum vreţi să mergem la bătaie în spatele domnului Ciucă cât timp purtătorul de stindard în lupta asta ar fi cel mai pro-PSD-ist candidat de pe partea dreaptă?

Răzvan Zamfir: Păcat că la prezidenţiale nu există finala mare şi finala mică. Aţi fi foarte buni în finala mică, cei de la USR şi PNL.

Robert Sighiartău: Vreţi să facem guvern împreună după alegeri? Da sau nu? Cu PNL. Şi nu spuneţi fără Ciucă sau cu Ciucă.

Radu Miruţă: Nu merge ca atunci când vreţi să vă măritaţi fetele, să o luaţi din poartă în poartă. Aţi fost cu PSD, duceţi-vă cu PSD deocamdată, dumneavoastră sunteţi la o guvernare cu PSD şi bateţi la o poartă mai curată. Duceţi-vă, spovediţi-vă, curăţaţi-vă, lepădaţi-vă de PSD.

Radu Buzăianu: Daţi-mi voie să vă semnalez încurcătura în care vă aflaţi. Astăzi, într-o zi în care sunt publicate acele documente sau, mă rog, acea foaie de bord importantă care îl pune într-o situaţie extrem de delicată pe Marcel Ciolacu (scandalul Nordis) - poate puneţi sub semnul întrebării intrarea lui Marcel Ciolacu în turul al doilea, atât de gravă e situaţia - în această zi vă certaţi între voi pe partea astălaltă. Şi atunci domnul Bogdan Matei, uitaţi, şomează. Are o încurcătură foarte mare de rezolvat şi uite că nu are nici o încurcătură...

Răzvan Zamfir: Deci PNL şi USR se ceartă în condiţiile în care au aceeaşi propunere de premier...

Bogdan Matei (PSD): Dacă domnii de la PNL şi USR spun că vor face guvernare, ce procente veţi lua dumneavoastră? Peste 50% ambele partide nu aveţi cum să luaţi, un astfel de scenariu nu se poate.

Eu sunt convins că, după finalizarea acestor alegeri, probabil, habar n-am, poate nu sunt eu, poate nu va fi domnul Sighiartău la masa negocierilor între cele două partide PSD şi PNL, dar soluţia, pe procente reale, tot aceasta va fi. Iar pe 2 decembrie voi intra din nou cu permisiunea şi invitaţia dumneavoastră cu mare plăcere la emisiune să vedeţi că am perfectă dreptate. Pe procente, ambele partide, PNL şi USR, nu au cum să depăşească 50% să poată să-şi asigure...

Radu Buzăianu: Păi au mai făcut. Ar fi la primul guvern făcut împreună? Nu avea un guvern deja făcut până când aţi intrat dumneavoastră? Adică eu zic că au cum să depăşească dacă au făcut deja lucrul ăsta.

Bogdan Matei: Păi uitaţi-vă la locale. O să-mi spuneţi diferit localele de parlamentare. Nu diferit, vă spun eu. Dacă îmi spuneţi că diferit parlamentarele de prezidenţiale sunt total de acord cu dumneavoastră, dar parlamentarele de locale nu.

Radu Buzăianu: Depind parlamentarele de această zi de duminică. Această zi de duminică va influenţa votul de la parlamentare.

Bogdan Matei: Depinde foarte mult de bazinul electoral pe care îl ai, de numărul de primari, de numărul de consilieri locali. Cu sinceritate, şi ce avem astăzi, avem în felul următor: PSD şi PNL deţin cele mai multe primării...

Radu Miruţă: Era o poezie domnule, e acelaşi lucru domnule Matei; sunteţi acelaşi lucru, aţi fost trei ani la guvernare împreună, veniţi cu un program de guvernare în care spuneţi că dacă mai ajungeţi o dată faceţi ce n-aţi făcut până acum, îl aveţi pe Ciolacu care începe să scoată zeamă pe lângă combinaţiile astea de unde vrea să ajungă în vârful statului, sperând să puneţi mâna pe toată puterea în ţara asta, nu o să puneţi niciodată.

Bogdan Matei: Domnul Miruţă, cu tot respectul pe care vi-l port, şi ştiţi lucrul acesta, spuneţi-mi, la locale, USR ce procent a luat?

Radu Buzăianu: Eu nu ştiu dacă e relevant întrebarea pentru că USR nu e foarte puternic pe locale, adică nu are structuri locale puternice.

Radu Miruţă: Domnule Matei, vă răspund cu acelaşi respect, eu vă spun că, indiferent de procent, noi să încuviinţăm vreodată măsurile pe care dumneavoastră le-aţi luat cu PNL împotriva oamenilor care muncesc cinstit în ţara asta. Nu o vom face. Dacă dumneavoastră guvernaţi doar sticlindu-vă ochii despre cum puteţi să puneţi mâna pe putere în ţara asta, pe care vedem cum o folosiţi, noi ne separăm de dumneavoastră.

USR a apărut tocmai împotriva mizeriilor pe care Dragnea cu cei care au fost înaintea dumneavoastră acolo le făceau. Aţi stat pe burtică 4-5 ani de zile pentru că v-aţi dat seama că vă costa, însă PSD-ismul n-a ieşit din oamenii din PSD. Şi, după 4-5 ani, vedem că în ţara asta ajungeţi să aveţi candidat la preşedinţie un om care merge pe banii luaţi din ţeapa dată românilor, sunteţi într-o postură dificilă dar sunt nişte documente.

Sunt două certitudini: una că Ciolacu intră în turul 2 şi încă una că Ciolacu nu va câştiga turul 2 - astea sunt cele două certitudini.

Radu Buzăianu: Eu nu sunt atât de sigur. Şi aici daţi-mi voie să vă prezint nişte informaţii interesante. Nu sunt atât de sigur că intră în turul 2 domnul Ciolacu. Aş lua în calcul, având în vedere datele de azi, această situaţie. Uite, mă uitam pe sondaje, sondaje favorabile domnului Ciolacu, adică pe oricare te uiţi niciunul nu este peste 30%...

Bogdan Matei: Din punctul meu de vedere ca om ce este implicat în sport, niciodată să nu te consideri învingător înainte de a intra pe teren. Deci, eu îmi fac treaba până la capăt şi niciodată n-am să spun "da noi stăm acasă şi nu facem absolut nimic". Nu, datoria noastră este să muncim, să prezentăm oamenilor rezultatele...

Radu Buzăianu: Şi atunci? De ce nu participă domnul Ciolacu la nicio dezbatere la care văd că e invitat? De ce nu participă cu ceilalţi contracandidaţi? Dacă nu e atât de sigur că intră în turul al doilea şi nu are această sfidare relaxată?

Bogdan Matei: Fiecare partid are strategia sa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor