Parlamentul trece peste Parchet. Undă verde pentru comisia de anchetare a alegerilor din 2009

În pofida faptului că Parchetul General a deschis dosar penal vizând suspiciunile că în procesul electoral din decembrie 2009 s-au implicat unele autorităţi publice altele decât cele prevăzute de lege, Parlamentul merge mai departe în direcţia derulării propriei anchete.
Vot pe Legea Bugetului în Parlament, 16 decembrie 2015 (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Loredana Diacu
25.04.2017

Cu 19 voturi ''pentru'' şi 8 ''împotrivă'', comisiile juridice ale Parlamentului au dat, marţi, un raport de adoptare a hotărârii prin care se înfiinţează comisia de anchetă cu privire la alegerile prezidenţiale din 2009.

Interesant este că unda verde dată astăzi în Parlament pentru înfiinţarea comisiei vine la doar o zi după ce Parchetul General a anunţat că a deschis dosar în acest caz. Ori, potrivit legii, deschiderea unui dosar penal blochează înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă pe aceeaşi temă.

Înfiinţarea comisiei a fost însă "justificată" prin faptul că ancheta parlamentară nu se va suprapune peste cea a Parchetului.

"Nu constituie obiect al Comisiei de anchetă elementele ce ţin de "infracţiunile de abuz în serviciu" şi "falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale", infracţiuni pentru care Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie efectuează cercetări in rem, conform comunicatului din data de 24 aprilie 2017", se arată în amendamentul propus de Nicolicea şi votat de majoritatea PSD-ALDE-UDMR.

"Este o clarificare nenecesară dar utilă în acest context", a declarat, potrivit hotnews, şi senatorul PSD Şerban Nicolae, preşedinte al comisiei juridice din Senat. "Din punctul meu de vedere nu este niciun impediment să facem această comisie de anchetă, este o obligaţie, din respect pentru electorat", a continuat el.

Pe de altă parte, USR a susţinut, prin vocea deputatului Stelian Ion, că ar fi fost de acord dacă se făcea şi anchetă pentru alegerile locale sector 1, însă nu mai este de acord după anunţul Parchetului General de luni. Deputatul a atras atenţia asupra faptului că art. 74 din regulamentul Camerei Deputaţilor prevede că "Anchetele parlamentare nu pot avea ca obiect investigarea unor fapte sau activităţi care fac obiectul unor anchete judiciare sau care se află pe rolul unor instanţe de judecată."

Reamintim că înfiinţarea comisiei ce ar urma să investigheze presupusa implicare a DNA şi SRI în alegerile din 2009 a fost cerută de Dragnea şi Tăriceanu, la scurtă vreme după ce, cu o zi înainte să fie pus sub acuzare de DNA pentru mărturie mincinoasă, jurnalistul Dan Andronic a susţinut într-un articol publicat în Evenimentul Zilei că în noaptea alegerilor prezidenţiale din 2009, procurorul şef al DNA, fostul prim adjunct al SRI Florian Coldea şi alţi înalţi demnitari s-ar fi întâlnit acasă la Gabriel Oprea şi ar fi sărbătorit faptul că "au câştigat alegerile pentru Băsescu."

Cei doi lideri ai coaliţiei la putere nu doar că au cerut investigarea modului în care s-au desfăşurat alegerile din 2009 ba, la un moment dat, Dragnea chiar şi-a dorit să conducă el comisia şi şi-a făcut şi planuri despre cine ar trebui audiat.

„Am vorbit cu colegii mei să verifice dacă eu, ca preşedinte al Camerei, pot fi preşedinte al acestei comisii de anchetă (...) Vreau să chemăm la audieri toate persoanele despre care avem informaţii sau despre care pot apare informaţii în zilele următoare în legătură cu ce s-a întâmplat la acele alegeri (...)

O să fie chemat şi ministrul Baconschi, o să fie chemat şi şeful STS, Marcel Opriş, Vasile Blaga şi mai mulţi cetăţeni din România despre care noi avem informaţii. Şi cu această comisie de anchetă şi cu alte anchete pe care sper să le înceapă comisia de control a SRI, să aducem la lumină toate discuţiile despre implicarea în politică, în alegeri, în justiţie a unor instituţii”, a declarat Dragnea, în urmă cu 11 zile, la Antena 3.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor