Conflictul de interese, desfiinţat de Parlament. Ponta trimite USR să-l reclame pe Trump
alte articole
Camera Deputaţilor a adoptat marţi proiectul de lege pentru modificarea articolelor 301 şi 308 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal prin care se desfiinţează noţiunea de conflict de interese pentru funcţionarii publici, aceasta fiind înlocuită cu sintagma "folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane."
Votul a fost precedat de controverse între deputatul USR, Stelian Ion, care a atras atenţia de la tribuna plenului că prin acest proiect "se desfiinţează practic conflictul de interese" şi Victor Ponta, care n-a ezitat să pareze criticile prin sarcasm.
"Constatăm că vin tăvălug unele după altele aceste proiecte care slăbesc lupta împotriva corupţiei", a declarat deputatul Stelian Ion, citat de Hotnews.
Replica deputatului PSD Victor Ponta, dată tot de la tribuna plenului a fost "Având în vedere că dl preşedinte Donald Trump şi-a angajat fiica aş vrea să sesizăm ANI din America şi DNA din America pentru că vigilenţa useristă trebuie să se manifeste peste tot".
Proiectul a trecut cu 187 voturi "pentru", 71 "împotrivă" şi 6 abţineri. Camera Deputaţilor fiind for decizional, proiectul va merge la preşedintele Iohannis pentru promulgare.
Reamintim că, în prezent, legislaţia în vigoare îi pedepseşte cu închisoarea pe primarii care semnează contracte pentru firmele soţiei, copiilor etc. cât şi pe parlamentarii care îşi angajează soţia la cabinetul parlamentar. Prin legea votată astăzi, semnarea de contracte în interesul rudelor, angajarea la cabinet a soţiilor, copiilor etc. ar urma să nu mai fie conflict de interese decât dacă pricinuieşte “un prejudiciu de interes public”, prejudiciu care, adesea e greu dacă nu chiar imposibil de dovedit în speţe de genul angajării soţiei.
În timp ce opinia publică s-a arătat indignată de un astfel de act normativ, Eugen Nicolicea a explicat, în stil Ţiriac, că iniţiativa nu e problematică, susţinând că, dacă angajezi o rudă genială în locul unui "prostălău", evident instituţia nu va suferi, deci nu-i conflict de interese.
"Evident, dacă îţi angajezi o rudă proastă în dauna unui tânăr care este competent, este un prejudiciu pentru că, ulterior, activitatea instituţiei merge mai rău. Dacă alegi o rudă genială care a luat premiul Nobel în dauna unui prostălău care nu e rudă cu tine, evident că nu e niciun conflict de interese", declara Nicolicea.