"Vrem acces la medicamente!" - Petiţie online pentru nepromulgarea legii exportului paralel

Cetăţenii îi cer preşedintelui Iohannis să nu promulge o lege a cărei intrare în vigoare le-ar da farmaciilor dreptul să aleagă dacă vând medicamentele pacienţilor, la un preţ mai mic, sau le exportă pentru un preţ mai mare.
Medicamente care nu se consumă cu lactate
Medicamente care nu se consumă cu lactate (Facebook)

Pe internet a fost lansată o petiţie prin care cetăţenii îi cer şefului statului să nu promulge legea prin care Parlamentul a dat undă verde la exportul paralel de medicamente pentru orice farmacie sau lanţ de farmacii.

Pacienţii români au nevoie de medicamente accesibile, la preţuri corecte, nu de măsuri greu de monitorizat care favorizează doar lanţurile de farmacii!", atrag atenţia iniţiatorii petiţiei ce poate fi accesată aici.

Dacă legea va fi promulgată, până şi farmacia noastră de la colţ de stradă va rămâne fără medicamentele pe care ne bazăm. De ce? Pentru că, prin legea exportului paralel, farmaciile pot alege dacă vând medicamentele pacienţilor, la un preţ mai mic, sau le exportă pentru un preţ mai mare.

Acest lucru ar fi un dezastru pentru fiecare pacient - medicamentele nu există “în stoc”, ele sunt produse în baza unor estimări ale bolnavilor existenţi şi a unui consum aproximativ. Aşadar, există riscul ca numărul limitat de pastile produse să fie vândute pentru profit în afara ţării şi să nu mai ajungă la pacienţii de aici", mai scriu iniţiatorii.

Reamintim că, miercuri, cu 154 de voturi "pentru", 78 "împotrivă" şi două abţineri, deputaţii au dat undă verde unui proiect de lege care dă voie oricărei farmacii să facă şi vânzare angro, actul normativ iniţiat de parlamentari PSD dând, practic, liber la exportul paralel de medicamente pentru orice farmacie sau lanţ de farmacii. Camera Deputaţilor a fost for decizional pe acest act normativ, legea urmând să fie trimisă şefului statului spre promulgare.