Detaliul exploziv ascuns de PSD în campanie. Prin manevre, Guvernul şi-a mărit numărul primarilor cu 42% (Surse)

Declaraţii de presă la sediul PSD 1. În imagine, Liviu Dragnea şi Victor Ponta
Declaraţii de presă la sediul PSD 1. În imagine, Liviu Dragnea şi Victor Ponta (Epoch Times România)

Un detaliu halucinant a trecut cu vederea în această campanie electorală. Vicepremierul Liviu Dragnea, preşedintele executiv al PSD, a asigurat partidului, prin ordonanţa traseismului şi banii care au curs constant de la bugetul de stat în Ministerul Dezvoltării, mai mult de 50% dintre toţi primari din România, crescând numărul primarilor PSD cu 42%.

Degeaba a ţipat Opoziţia că ordonanţa prin care li s-ar permite aleşilor locali migrarea la alte partide politice fără a-şi pierde mandatul, dată în prag de alegeri, va aduce avantaje imense lui Victor Ponta şi PSD, Liviu Dragnea fiind şeful ministerului care gestionează bugetul pentru proiectele în teritoriu, ceea ce ar putea influenţa "liberul arbitru" al multor aleşi locali.

De altfel conducta de bani publici a alimentat constant bugetul ministerului condus de Dragnea care a direcţionat fondurile către aleşii locali, de multe ori într-o manieră discreţionară cumpărându-i practic pe aceştia, acuză Opoziţia. Deşi după rectificarea bugetară aprobată la sfârşitul lunii septembrie ministerului lui Dragnea i s-au alocat circa 1,1 miliarde de lei pentru autorităţile locale, acesta a mai primit ulterior 85 de milioane lei pentru "asigurarea activităţilor pentru sezonul rece", şi ultima dată, în cadrul şedinţei de marţi, nu mai puţin de 152 de milioane de lei, suma urmând să fie direcţionată de Dragnea către autorităţile locale.

Surse din conducerea PSD au declarat în exclusivitate pentru stiripesurse.ro că social-democraţii au racolat, în decursul celor 45 de zile de graţie pe care le oferea ordonanţa pentru schimbarea taberei politice, nu mai puţin de 500 de primari, însă nu s-au grăbit să speculeze mediatic noua schimbare de forţă în teritoriu din două motive: pentru a nu da sentimentul de acaparare totală a puterii şi, mai important, pentru a evita situaţia în care o parte din activul de partid se culca pe-o ureche văzându-l pe Victor Ponta câştigător sigur al alegerilor prezidenţiale.

Astfel că nu s-a făcut mare vâlvă nici referitor la aleşi locali care au trecut la aliaţii PSD, respectiv UNPR, PC şi PLR (se ştie că formaţiunea lui Călin Popescu Tăriceanu este apropiată de PSD, vorbindu-se chiar despre refacerea USL în viitor).

Mai exact, cei 500 de primari veniţi la PSD schimbă decisiv balanţa puterii în teritoriu. În urma alegerilor locale din 2012, dintr-un total de circa 3.200 de primari din România, social-democraţi avea aproximativ 1.200 de primari, ceea ce reprezenta undeva spre 40%. Acum, după ce a acaparat cei 500 de noi primari, PSD deţine peste 52% din primarii din România.

Mai mult decât atât, dacă adăugâm aleşii locali care au trecut la UNPR-PC-PLR, prezidenţiabilul PSD Victor Ponta are acum susţinerea a nu mai puţin de 55% din primari.