Consilier prezidenţial: Noi trăim cu judeţele lui Dej. Avem foarte multe localităţi care nu se pot susţine din taxele şi impozitele pe care le colectează

Radu Burnete, consilier prezidenţial pentru politici economice şi sociale, susţine necesitatea unei reforme administrativ-teritoriale în România, având în vedere că actuala împărţire a judeţelor datează din anii 1960, din perioada regimului comunist.
„Avem foarte multe localităţi care nu se pot autosusţine din taxele şi impozitele colectate de la cetăţeni. Soluţia este, fără îndoială, comasarea acestora”, a declarat Burnete, citat de News.ro, la Prima TV.
Potrivit acestuia, România are aproximativ 3.000 de unităţi administrativ-teritoriale – sate, comune şi oraşe –, un număr considerat mult prea mare. „Discutăm de mult timp despre reforma administrativ-teritorială. Funcţionăm încă pe structura instituită de Gheorghiu-Dej, iar de atunci se apropie aproape un secol. România de azi nu mai seamănă cu cea din anii '50-'60, iar densitatea mare de UAT-uri generează ineficienţă”, a explicat consilierul prezidenţial la Prima TV.
La începutul regimului comunist, România a adoptat modelul sovietic de organizare administrativă, structurat pe regiuni şi raioane, sub conducerea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Ulterior, în 1968, după venirea la putere a lui Nicolae Ceauşescu, a fost implementată o reformă majoră, care a revenit la sistemul judeţean: 39 de judeţe şi municipiul Bucureşti. Această împărţire a rămas neschimbată până în prezent, cu excepţia anului 1981, când judeţele Ilfov, Ialomiţa şi Dâmboviţa au fost reorganizate, iar Giurgiu şi Călăraşi au devenit judeţe separate.
Deşi, după Revoluţie, reforma regionalizării a fost adesea adusă în discuţie de partidele politice, niciuna dintre propuneri nu a fost transpusă în practică