Consilierul onorific al premierului: Suntem cu securea deasupra capului. Riscăm suspendarea fondurilor europene

Economistul Ionuţ Dumitru, consilierul onorific al premierului Ilie Bolojan, a afirmat, vineri, într-un interviu B1TV, că măsurile fiscale propuse de Guvern sunt necesare, el subliniind importanţa aplicării acestora în contextul deficitului bugetar de 9,3%. El a menţionat că fără aceste măsuri, situaţia ar putea deveni mai gravă, indicând că o ajustare brută a deficitului ar fi scenariul cel mai nefavorabil, în care piaţa financiară nu ar mai oferi finanţare.
„Scenariile posibile în momentul în care ai un deficit bugetar atât de mare precum cel pe care îl avem noi, 9,3 % din PIB, scenariile posibile sunt două: iei nişte decizii care ajustează acest dezechilibru raţional şi cu măsuri de politici economice, care să îţi aducă o aterizare lină, adică să-ţi aducă o corecţie graduală a deficitului sau scenariul alternativ, care este cel mai rău posibil – nu faci nimic şi pretinzi că nu e nicio problemă, caz în care te ajustezi foarte brutal pentru că pieţele financiare nu te mai finanţează şi va trebui să cheltui doar ceea ce încasezi, adică deficitul bugetar care scade mod natural la zero, pentru că nu te finanţează nimeni şi nu pot finanţa un deficit bugetar.
Scenariul alternativ celui pe care îl adoptăm, adică acest pachet de ajustare fiscal-bugetară, scenariul alternativ, e, încă o dată, cel mai rău posibil. În momentul în care ai de făcut o ajustare atât de mare precum cea pe care trebuie să o facem noi, nu încape discuţie chiar şi într-un scenariu raţional, cu decizii asumate, care să facă ajustarea gradual, sunt efecte negative în economie, pentru că noi trebuie să reducem deficitul bugetar. Ori economia noastră trăieşte de ani de zile pe deficite mari, pe îndatorare, deficite care nu mai sunt posibile pentru că nu mai sunt finanţabile la nivelul la care am ajuns”, a declarat Ionuţ Dumitru.
Totodată, economistul a explicat că o ajustare graduală şi raţională ar avea ca efect pe termen lung o creştere economică pe baze sănătoase.
„Deci avem un potenţial efect negativ în economie care, în acelaşi timp, aduce şi o perspectivă favorabilă pe termen mediu, în sensul în care, odată ce faci ajustarea aceasta gradual şi raţional, ai şansele să însănătoşeşti finanţele publice, să refaci încrederea investitorilor şi să porneşti creşterea economică pe baze mai sănătoase în anii care vin”, a precizat Ionuţ Dumitru.
Consilierul premierului a subliniat urgenţa adopotării pachetului fiscal propus de Guvern deoarece marţi va avea loc reuniunea miniştrilor de Finanţe din UE (ECOFIN), un moment-cheie pentru credibilitatea României în faţa instituţiilor europene.
„Urgenţa zero, ca să o numesc aşa, era acest pachet de ajustare fiscal- bugetară pentru că vedem că suntem cu securea deasupra capului, cumva, pentru că marţi e acel ECOFIN, unde se aştepta un pachet pe care România îl adoptă. Ştim că am avut pentru al doilea an consecutiv o evaluare de no effective action, care înseamnă că nu s-a luat nicio măsură pentru a corecta deficitul bugetar foarte mare pe care îl avem, iar consecinţa era una foarte dureroasă pentru noi, şi anume, suspendarea fondurilor europene”, a constatat economistul.
Totodată, Ionuţ Dumitru a afirmat că adoptarea acestui pachet de măsuri ar putea convinge Comisia Europeană că România ia măsuri corecte şi că acesta este vital pentru a evita suspendarea fondurilor europene.
„Faptul că noi adoptăm acest pachet de ajustare fiscal-bugetară acum şi pachetul este consistent, probabil că va convinge Comisia Europeană că suntem pe direcţia corectă, că am luat măsurile necesare şi acea procedură de suspendare a fondurilor europene nu mai are temei şi atunci lucrurile intră într-un scenariu mai favorabil, cumva. Probabil şi pentru agenţiile de rating, acest pachet de ajustare fiscal-bugetară va fi unul convingător”, a apreciat consilierul premierului.
În continuare, economistul e precizat ce conţin următoarele două pachete de măsuri care urmează să fie depuse sub formă de proiect la Parlament.
„Pachetele următoare vizează îmbunătăţirea eficienţei cheltuirii banilor publici, creşterea colectării veniturilor, aspecte care nu au neapărat un impact bugetar major, sigur că vor fi efecte din reducerea risipei, reforma pensiilor speciale şi alte lucruri care se vor întâmpla, dar au un efect absolut necesar”, a declarat Ionuţ Dumitru.
În privinţa pensiilor speciale, întrebat dacă ele vor mai exista pentru mult timp, economistul a răspuns următoarele:
“Aşa sperăm cu toţii, însă trebuie făcute cu grijă aceste lucruri pentru că au mai fost tentative în trecut de a adresa această problemă a pensiilor speciale şi am văzut că nu am rezolvat mai nimic, adică problema pensiilor speciale şi nu numai a pensiilor speciale, a cheltuirii banilor publici, în general, a eficienţei cu care cheltuim banii publici şi a risipei, vedem zi de zi, în ultima perioadă, parcă s-au înmulţit ştiri legate de modul în care se cheltuie banii publici în companiile de stat, în diverse entităţi ale statului.
Evident că acest gen de ştiri revoltă, cumva, cetăţenii şi este absolut natural. Ele trebuie atacate şi trebuie rezolvate aceste ineficienţe pentru că ceea ce ne dorim şi ceea ce vrem să facem cu acest pachet de reforme, pachetul 1, 2, 3, câte or fi ele, este direcţia pe care ne-o dorim, şi anume, să creştem veniturile, resursele bugetare pentru a putea investi mai mult în educaţie, sănătate, în partea de apărare, pentru că vedem presiunile sunt foarte mari şi acolo, dar noi nu avem resursele necesare în momentul de faţă şi nici nu o să le avem, chiar dacă creşte taxele, dacă nu reuşim să convingem cetăţenii că ceva bun se întâmplă cu banii lor, adică reformăm şi partea de cheltuieli publice. Adică eficienţa cu care cheltuim banii publici este una mai bună şi sunt rezultate palpabile pentru cetăţeni în termeni de calitate a serviciilor pe care statul le livrează”, a afirmat consilierul onorific al premierului.
Mai multe informaţii aici.