Ministrul Nazare: Cheltuielile nu mai sunt suportabile. Trebuie făcută curăţenie în tot ce înseamnă sinecuri şi privilegii

Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, a semnalat, vineri, că nu mai este timp pentru amânări, în condiţiile în care România a atins un nivel record de îndatorare, şi trebuie luate măsuri urgente pentru reducerea cheltuielilor publice.
„Trebuie făcută curăţenie în tot ce înseamnă sinecuri şi privilegii, în tot ce înseamnă cheltuieli discreţionare şi trebuie reinstituită disciplina finanţelor publice, am ajuns la limita în care aceste cheltuieli nu mai sunt suportabile”, a afirmat Nazare, potrivit Antena 1.
Ministrul a subliniat că datoria publică a României a ajuns la 60% din PIB, o creştere semnificativă faţă de crizele anterioare, când situaţia era mai uşor de gestionat.
„Nu mai suntem la 47%, la 48%, la 42%. În crizele precedente, ne-a avantajat faptul că datoria publică era ceva mai mică. Acum, ajungând la 60%, nu mai avem acel lux. Şi uitaţi-vă cât a crescut, s-a dublat. Deci trebuie să fim mult mai responsabili”, a afirmat ministrul Nazare.
Faţă de criza precedentă, ministrul a atras atenţia că de data aceasta timpul foarte scurt rămas la dispoziţie poate duce la pierderea finanţării.
„Avem nevoie de justiţie socială şi avem nevoie ca impactul pe cheltuieli şi pe eficienţa statului să fie cel puţin la fel de mare, dar diferenţa e că nu aveam timp. Am avut 10 zile şi dacă nu luam măsuri în aceste 10 zile, ce am fi discutat despre suspendarea fondurilor şi despre perspectiva de a ne pierde posibilitatea de a ne mai finanţa, începând cu 15 august”, a precizat ministrul.
Nazare a menţionat că Guvernul va continua reformele fiscale anunţate, vizând reducerea risipei şi reorganizarea administraţiei publice, atât centrale cât şi locale, şi a evidenţiat că în pachetul actual de măsuri a fost introdusă o nouă obligaţie pentru premier:
„Instituim obligaţia pentru primul ministru să vină până la sfârşitul lunii martie în Parlament să prezinte un raport asupra economiei, starea economiei, cum se întâmplă în Parlamentul European, cum se întâmplă în Statele Unite, în care explică ce s-a întâmplat cu execuţia anului viitor şi care sunt perspectivele economice pentru România”, a declarat ministrul Finanţelor.