Destinaţii în afara timpului

În lume sunt câteva locuri unde ritmul schimbării pare a fi îngheţat: zonele rurale din Bulgaria, Albania şi România care sunt poate cu 100 de ani în urmă, Frinton-on-Sea din Marea Britanie, unde pentru a evita atragerea unor locuitori nepotriviţi au scos cârciumile în afara legii, dar şi viaţa ascetă de pe Muntele Athos şi cea de modă veche din Madeira.
Căruţă lângă satul Tisita (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Georgette Neagu
23.09.2016

Bulgaria este o ţară în afara timpului, unde viaţa este trăită într-un ritm mai lent, potrivit The Telegraph. "Ei nu folosesc cuvântul biologic aici, pentru că totul este biologic", scria Robert Nurden în 2013 pentru Telegraph Travel când şi-a cumpărat o casă acolo. "Cartofii au gust cremos, ardeii îţi lasă gura apă, nucile sunt suculente. Zona rurală este poate aşa cum era cândva cea din Europa occidentală, cu 100 de ani în urmă sau mai mult".

Printre cele 12 destinaţii neatinse de timp enumerate de Telegraph Travel se află şi Albania, România, Marea Britanie, Grecia şi Madeira.

Albania

"Aerul cald zumzăia de albine în timp ce treceam pe lângă o femeie care trăgea după ea o capră îndărătnică", scrie ea. "A urmat priveliştea suprarealistă a unui peşte cu gura deschisă care venea clătinându-se spre noi, în timp ce un bărbat pe o bicicletă se lupta să-şi aducă însoţitorul mare şi alunecos. Banda netedă şi cenuşie de drum care ne dusese la graniţa albaneză devenise acum o pistă plină de găuri şi aveam impresia nu doar că am traversat o limită geografică, dar totodată că ne-am întors înapoi în timp", scria anul trecut Caroline Shearing de la Telegraph Travel când a avut parte de o călătorie memorabilă în Albania.

România

În satele carpatine din România, cai şi căruţe şi ţărani care duc coase sunt şi acum ceva obişnuit. Anul trecut, George Butler, un artist din Londra, a făcut aici o vizită în timpul căreia dorea să se documenteze în domeniul arhitecturii, dar a ajuns să facă altceva. "Ca întotdeauna, am fost întors din drum de oameni şi de ceea ce făceau ei şi de modul în care o făceau", spune el. "A doua oară când am fost acolo, clădirile au devenit contextul pentru lucrurile care se petreceau: cositul manual, alimentarea cu apă din fântâni, mulsul vacilor şi caprelor - întreaga viaţă rurală cotidiană".


Frinton-on-Sea, Marea Britanie

În Marea Britanie sunt câteva locuri unde ritmul schimbării pare a fi îngheţat, între ele şi Frinton-on-Sea din Essex - capitala pajiştilor şi ceştilor de ceai din Marea Britanie. Este înspăimântător de respectabilă şi administrată de mulţi ani conform regulilor cartei fondatoare din secolul al XIX-lea, care au scos în afara legii explicit cârciumile pentru a evita atragerea unor locuitori nepotriviţi. Primul - şi în continuare singurul - local unde se bea a primit în cele din urmă autorizaţie în 2000. Mai este şi un magazin de peşte şi cartofi prăjiţi, care are grijă să nu-i atragă pe acei clienţi care merg la Clacton, mai în josul drumului. "Este un orăşel liniştit pe litoral", explică website-ul său.

Muntele Athos, Grecia

Muntele Athos şi peninsula din nordul Greciei găzduieşte peste 2.000 de călugări care duc o viaţă ascetică într-una din cele 10 mănăstiri. Cei din afară au voie să viziteze cu permise speciale - cât timp nu sunt femei (aşa cum se întâmplă de peste 1000 de ani). Sau, mergeţi pur si simplu până în inima celor mai multe insule greceşti şi veţi găsi locuri pitoreşti, unde oamenii vârstnici încă joacă table pentru pahare reci de ouzo în cafeneaua satului şi unde se află satele adormite din regiunea Sfakiotes şi extraordinara fostă capitală a Karya.

Madeira

"Madeira te face să crezi că eşti încă în 1974", crede Chris Leadbeater de la Telegraph Travel. Este cu siguranţă un loc idilic, atrăgând o clientelă matură cu peisajul său spectaculos şi minunile botanice. Pentru o experienţă într-adevăr de modă veche, beţi ceaiul de după-amiază pe veranda de la Reid's - îşi serbează a 125-a aniversare anul acesta şi a fost mult timp favorita vizitatorilor britanici (Sir Winston Churchill printre ei) - până nu demult, o parte a sălii de mese a fost rezervată printr-o regulă nedeclarată pairilor locali.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor