Deputatul Marko Attila Gabor (UDMR) nu merge după gratii
alte articole
Magistraţii Curţii de Apel Ploieşti l-au condamnat definitiv, miercuri, pe deputatul UDMR Marko Attila Gabor la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu într-un dosar privind restituirea unor imobile, anulând pedeapsa de trei ani de închisoare cu executare pe care o primise iniţial.
Deputatul UDMR Marko Attila Gabor a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, pentru faptele comise atunci când acesta deţinea funcţia de secretar de stat la Departamentul pentru Relaţii Interetnice, fiind condamnat în iunie 2012.
Astfel, Curtea de Apel Ploieşti a dispus suspendarea pedepsei de trei ani de închisoare cu executare la care Judecătoria Buzău, ca instanţă de fond, îl condamnase pe actualul parlamentar.
În acelaşi dosar, a mai fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare condiţionată Marosan Tamas, care fusese iniţial condamnat tot la trei ani de închisoare, însă cu executare, precum şi Silviu Clim, fost consilier juridic în cadrul Ministerului Justiţiei, care a primit trei ani de închisoare cu suspendare, pedeapsă identică cu cea pronunţată de instanţa de fond.
Totodată, judecătorii Curţii de Apel Ploieşti au dispus înlăturarea dispoziţiei de confiscare specială a sumei de 1.137.856 lei de la Eparhia Reformată din Ardeal. Instanţa de fond din acest dosar, Judecătoria Buzău, dispusese, în baza vechiului codul penal, prin sentinţa pronunţată în 28 iunie 2012, confiscarea specială a acestei sume de la Eparhia Reformată din Ardeal.
Decizia pronunţată miercuri de Curtea de Apel Ploieşti este definitivă.
Pe 28 iunie 2012, Marko Attila-Gabor a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare de către Judecătoria Buzău, care l-a găsit vinovat de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată. În acelaşi dosar au fost condamnaţi Marosan Tamas, reprezentant al Eparhiei Reformate din Ardeal şi Silviu Clim, fost consilier juridic în cadrul Ministerului Justiţiei, acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave. Marosan Tamas a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, în timp ce Silviu Clim a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.
Conform procurorilor, în anul 2002 cei trei au făcut parte din comisia specială de restituire a unor bunuri imobile care au fost ale comunităţilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale din România, înfiinţată în baza OUG 83/1999. Cei trei acuzaţi au întocmit, în 14 mai 2002, o notă de constatare în care au arătat, contrar realităţii, că un imobil situat în municipiul Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfântu Gheorghe şi l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal. Imobilul în discuţie a avut destinaţia de şcoală din momentul edificării construcţiei şi includea două instituţii de învăţământ: Liceul Teoretic "Szekely Miko" Sfântu Gheorghe şi Liceul Teologic Reformat.
Totodată, în cursul lunii aprilie 2002, Ministerul Administraţiei Publice stabilise că imobilul respectiv nu putea fi retrocedat în baza OUG 83/1999.
Prin aceste fapte, cei trei acuzaţi ar fi prejudiciat statul român cu aproximativ 1.300.000 de euro, reprezentând valoarea imobilului.
Săptămâna trecută procurorii DNA au cerut aviz de la Camera Deputaţilor pentru arestarea Deputatul UDMR Marko Attlia mai este acuzat de abuz în serviciu într-un dosar în care este implicată şi şefa DIICOT Alina Bica. Aceştia au făcut parte dintr-o comisie a ANRP care a acordat ilegal o despăgubire în 2011.
Conform DNA, în acest dosar Attila-Gabor Marko este suspectat că, împreună cu ceilalţi membrii ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a aprobat, în mod abuziv, un raport de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuţiu, prin care a fost stabilită valoarea de 377.282.300 lei pentru un teren de 13 hectare, prin supraevaluarea acestuia. Statul a fost prejudiciat cu 263.327.559 de lei, echivalentul a 62.548.113 euro.
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a amânat, miercuri, decizia în cazul cererii Parchetului de încuviinţare a arestării preventive a deputatului, a declarat vicepreşedintele comisiei, Ciprian Nica, apreciind că cererea urmează să fie discutată săptămâna viitoare.