Dosarul Alina Bica. Deputatii Marko Attila şi Cătălin Teodorescu primesc un răgaz de la colegii din Comisia Juridică
alte articole
Membrii Comisiei juridice din Camera Deputaţilor au decis miercuri să amâne avizarea arestării preventive a deputaţilor Marko Attila (UDMR) şi Cătălin Teodorescu (PDL), acuzaţi de abuz în serviciu în acelaşi dosar în care este vizată şi şefa DIICOT, Alina Bica. Deputaţii jurişti au motivat că se impune studierea dosarului de către părţi, informează Agerpres.
"Noi am considerat că este normal să se dea un nou termen. Termenul nu-l vom stabili noi. Vom face o adresa în care vom spune motivat ce s-a întâmplat şi vom sugera Biroului Permanent să stabilească termenul următor, luând în considerare că luni fiind 1 decembrie este zi liberă şi atunci să aibă în vedere o altă zi în care să ne putem întruni", a declarat vicepreşedintele comisiei Ciprian Nica.
Potrivit DNA, Alina Bica, Marko Attila, Dragoş George Bogdan, Crinuţa Dumitrean (fosta şefă a ANRP), Cătălin Teodorescu (PDL) şi alte persoane, au făcut parte din comisia ANRP care a atribuit o despăgubire ilegală pentru un teren supraevaluat din Capitală, în favoarea afaceristului Gheorghe Stelian. Prejudiciul produs statului de comisie se ridica la aproximativ 62 milioane de euro.
Faptele, potrivit DNA
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) s-a sesizat din oficiu pe 15 octombrie 2014 în legătură cu săvârşirea unor infracţiuni de corupţie privind reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol de 13,0535 ha, situat în Bucureşti, zona Plumbuita, sector 2.
Potrivit procurorilor, la data de 15 martie 2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP a aprobat raportul de evaluare a terenului de 13 ha din Capitală cu încălcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei.
Membrii comisiei au luat la cunoştinţă despre raportul de evaluare a terenului fără să constate că expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv de la 113.954.741 lei (valoare reală) la 377.282.300 lei (valoarea unui teren asemănător situat într-o zonă centrală a Capitalei). În consecinţă, statul român a fost prejudiciat cu 263.327.559 lei (echivalentul a 62.548.113 euro), prin supraevaluarea terenului.