Deputaţii PLR-PC care au semnat pentru anchetarea Memorandumului cu Rompetrol îşi retrag semnătura

Deputaţi PLR-PC care au semnat pentru înfiinţarea unei comisii de ancheta parlamentară privind memorandumul prin care Guvernul Ponta i-a şters Rompetrolului o datorie de 600 de milioane de dolari îşi retrag semnăturile de pe demers.
Şedinţa în plen la Camera Deputaţilor (Epoch Times România)
Loredana Diacu
18.06.2015

Deputaţi PLR-PC care au semnat pentru înfiinţarea unei comisii de anchetă parlamentară privind memorandumul prin care Guvernul Ponta i-a şters Rompetrolului o datorie de 600 de milioane de dolari îşi retrag semnăturile de pe demers, relatează stiripesurse.ro.

PNL a anunţat joi că a strâns peste 90 de semnături pentru susţinerea unei comisii privind memorandumul încheiat de Guvern cu Rompetrol. Potrivit Andreei Paul, iniţiativa PNL a fost semnată şi de deputaţi ai PLR-PC, partide sub tutela PSD. Surse liberal-conservatoare susţin că s-au făcut presiuni asupra acestor deputaţi pentru ca ei să îşi retragă semnătura de pe iniţiativa care ar putea duce la anchetarea premierului Victor Ponta.

Contactaţi de stiripesurse.ro, cei doi deputaţi PLR-PC au declarat că au semnat iniţiativa liberalilor în "necunoştinţă de cauză" şi că îşi vor retrage semnătura de pe iniţiativa înfiinţării Comisiei de Anchetă.

"E un mare circ. Îmi retrag semnătura. Să vă spun ce se întâmplă - suntem totuşi un grup unit de parlamentari din judeţul Cluj, în care am convenit că susţinem anumite demersuri comune. Suntem 14 parlamentari. Eu am multe iniţiative legislative unde la rândul meu am invitat colegii din judeţ să semneze, eu de asemenea pentru ceilalţi. În acest caz a fost o greşeală regretabilă. Eu am şi vorbit şi îmi retrag semnătura de pe acest demers pentru că este oarecum tendenţios.

(...) Colegul meu Oros (n.r. Nechita-Adrian Oros, deputat PNL) care mi-e foarte bun prieten şi vis-a-vis de care am semnat şi eu alte iniţiative legislative ale dânsului. Era un moment de viteză în care mi-a zis - 'îmi dai o semnătură?'. Aici a fost un demers regretabil. Nu am ştiut", a declarat deputatul PLR-PC Mircea Irimie, citat de stiripesurse.ro

La rândul său, deputatul PLR-PC Florica Calotă a susţinut şi ea că nu a ştiut ce a semnat: "Nu îmi mai menţin această semnătură deoarece am fost indusă în eroare. Mi s-a spus că e vorba de o Comisie de ancheta privind Ministerul Educaţiei şi am semnat şi după aia am înţeles că ar fi fost vorba de ancheta Rompetrol, ceea ce nu mi s-a spus.", a declarat Florica Calotă.

Reamintim că PNL a cerut, marţi, înfiinţarea unei comisii de anchetă parlamentare care să investigheze chestiunea Rompetrol. Mihai Răzvan Ungureanu a declarat atunci că liberalii consideră acest caz "o megaescrocherie a deceniului de conducere pesedistă, de participare pesedistă la viaţa politică din ţară."

La începutul acestui an, Guvernul Ponta a adoptat memorandumul cu Rompetrol, prin care Guvernul renunţă la toate procesele ce urmăreau recuperarea unei datorii de 600 milioane dolari, bani cu care Guvernul Adrian Năstase creditase compania Rompetrol în 2003.

În schimb, statului i se oferea perspectiva nebuloasă de a îşi recupera cândva pierderile, obţinând la un moment neprecizat profit din cei 18% cu care va rămâne acţionar în compania kazahă, după ce Rompetrol îşi va răscumpăra contra 200 de milioane de dolari 26,6959 % din acţiunile în companie deţinute de statul român. De asemenea, statul mai primea promisiunea unui fond de investiţii de un miliard de dolari, fără ca în Memorandumul cu Rompetrolul sau în Hotărârea de Guvern care a consfinţit-o, să fie prevăzut un termen pentru aceste ipotetice investiţii sau penalităţi, dacă acestea nu se vor realiza.

Consecinţa este ca, un an şi jumătate mai târziu nu a fost demarat nimic în vederea vânzării participaţiei de 26,69 % pentru 200 de milioane de dolari şi nici fondul de investiţii nu a fost creat. Potrivit Hotnews, ministerul care ar fi trebuit să se ocupe de acest lucru este cel al Energiei (actualmente condus de Andrei Gerea - PLR -), însă orice acţiune este blocată la nivel politic.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor