Rompetrol S.A şi-a cerut insolvenţa. Statul, în continuare cu banii luaţi

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Compania Rompetrol S.A., parte a grupului petrolier Rompetrol, şi-a cerut insolvenţa, relatează Hotnews. Potrivit sursei citate, cererea de intrare în insolvenţă a fost depusă pe 28 mai şi urmează să fie judecată la Tribunalul Bucureşti în data de 8 iunie.

Rompetrol S.A. coordonează activităţile de foraj, serviciile de sondă şi cele de explorare şi producţie ale Grupului Rompetrol, căruia Guvernul Ponta i-a făcut cadou 600 de milioane de dolari, renunţând la recuperarea cu care Guvernul Năstase creditase compania în 2003. Pachetul majoritar de acţiuni al grupului este deţinut de compania Kazmunaygas din Kazahstan.

Potrivit informaţiilor de pe site-ul Ministerului Finanţelor, în 2013, Rompetrol SA avea datorii de 159 de milioane de lei în 2013 şi înregistrase o pierdere de 53,2 milioane de lei, veniturile fiind de 66,4 milioane de lei.

Rompetrol a confirmat printr-un comunicat de presă că a cerut insolvenţa după ce, la sfârşitul anului trecut, societatea a fost obligată, în solidar cu alte persoane fizice, de către Curtea de Apel Bucureşti la plata sumei de 58,5 milioane USD, la care se adaugă dobânda legală calculată începând cu data de 05.01.2001.

"Aspectele avute în vedere de Curtea de Apel Bucureşti privesc fapte săvârşite în perioada 1999-2001, cu mult înainte de anul 2007 când Kazmunaygas a devenit acţionarul majoritar al grupului de societăţi din care face parte şi Rompetrol SA.

După pronunţarea deciziei respective, societatea şi-a arătat toată deschiderea în cursul procedurilor legale demarate de autorităţile fiscale pentru identificarea şi evaluarea activelor sale, acestea instituind un sechestru asiguratoriu asupra bunurilor sale.

Punerea în executare a deciziei respective, inclusiv a dobânzilor legale, care în opinia autorităţilor fiscale reprezintă o sumă de trei ori mai mare decât debitul principal, creează un dezechilibru financiar major pentru societate, având efecte imediate în activităţile sale curente - întreruperea operaţiunilor de profil, a contractelor în derulare, a investiţiilor şi implicit asupra angajaţilor săi.

Menţionăm că valoarea totala a investiţiilor realizate de Rompetrol SA din fondurile proprii în dezvoltarea lucrărilor de explorare din România şi achiziţia de instalaţii de foraj necesare extinderii activităţilor de profil pe plan extern depăşeşte suma de 50 milioane USD. În acelaşi timp, au fost iniţiate demersurile legale pentru punerea în executare a obligaţiilor asumate de către fostul proprietar al Grupului Rompetrol în contextul deciziei Curţii de Apel Bucureşti.

Reorganizarea activităţii Rompetrol SA va permite continuarea serviciilor adiacente activităţilor de foraj sonde petroliere terestre în Maroc, unde societatea a câştigat un contract în 2014 după ce a fost nevoită să îşi întrerupă activităţile din Libia pe fondul instabilităţii politice, şi în România, unde are premise de a trece de la faza de explorare la exploatare şi producţie hidrocarburi. ", se arată în comunicatul publicat de Hotnews.

Reamintim că la începutul anului 2014, Guvernul Ponta a renunţat la toate procesele prin care se urmărea recuperarea unei datorii de 600 milioane dolari cu care statul a creditat Rompetrol în 2003.

În schimb, statului i se oferea perspectiva nebuloasă, să îşi recupereze cândva pierderile, obţinând la un moment neprecizat profit din cei 18% cu care va rămâne acţionar în compania kazahă, după ce Rompetrol îşi va răscumpăra contra 200 de milioane de dolari 26,6959 % din acţiunile în companie deţinute de statul român. De asemenea, statul mai primea promisiunea unui fond de investiţii de un miliard de dolari, fără ca în Memorandumul cu Rompetrolul sau în Hotărârea de Guvern care a consfinţit-o, să fie prevăzut un termen pentru aceste ipotetice investiţii sau penalităţi, dacă acestea nu se vor realiza.

Consecinţa este ca, un an şi aproape jumătate mai târziu, nu a fost demarat nimic în vederea vânzării participaţiei de 26,69 % pentru 200 de milioane de dolari şi nici fondul de investiţii nu a fost creat. Ministerul care ar fi trebuit să se ocupe de acest lucru este cel al Energiei, însă orice acţiune este blocată la nivel politic, arată sursa citată.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne