Reacţiile lumii politice după acuzarea lui Ponta. "Şi-a îngropat nu doar viitorul politic, ci şi partidul"
alte articole
Opoziţia îi cere demisia premierului Victor Ponta ca urmare a începerii urmăririi penale pe numele său în dosarul Şova, sub acuzaţiile de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani. De celalaltă parte, colegii săi de alianţă îi iau apărarea aceastuia subliniind că nu se impune o astfel de decizie.
Indiferent de cât de mulţi îi vor cere demisia, premierul Ponta a anunţat deja că nu are de gând să facă un astfel de lucru, argumentând că singurul abilitat să îl demită este Parlamentul.
Alina Gorghiu şi Vasile Blaga: Victor Ponta trebuie să demisioneze imediat
"Situaţia în care premierul Victor Ponta a ajuns, astăzi, face ca demisia din funcţie să fie una obligatorie. Acest gest nu poate aştepta. Orice întârziere este de natură a pune România într-o postură ingrată în relaţia cu partenerii internaţionali. Nu avem de a face cu tematică politică, aşa cum încearcă să prezinte situaţia Victor Ponta, ci cu acuzaţii de o maximă gravitate, care, până la lămurirea lor, afectează grav credibilitatea internă şi externă a Guvernului şi fac, din aceasta perspectivă, extrem de dificilă continuarea actului de guvernare, în condiţii de eficienţă şi bună reprezentare.
Facem apel la Victor Ponta să pună mai presus de dorinţa de a rămâne la putere interesele şi imaginea României, să respecte funcţia şi instituţiile statului român şi să demisioneze pentru a evita intrarea într-o criză politică. Demnitatea publică nu se poate negocia. Facem, totodată, apel la social-democraţii care mai au o urmă de luciditate să-l sfătuiască pe Victor Ponta să renunţe la funcţia guvernamentală. Dacă actualul prim-ministru se agaţă de scaunul de la Palatul Victoria, iar liderii PSD vor continua să ignore acuzaţiile Justiţiei la adresa sa, atunci Ponta şi PSD vor trebui să-şi asume şi responsabilitatea pentru criza politică.
În actualul context, moţiunea de cenzură a PNL devine singurul demers democratic parlamentar prin care atitudinea sfidătoare la adresa românilor, a Justiţiei şi a normelor democratice, poate fi sancţionată cu îndepărtarea lui Victor Ponta".
Cătălin Predoiu: "Azi am avut explicaţia războiului purtat Ponta şi camarila sa împotriva justiţiei"
"Victor Ponta nu mai poate rămâne în funcţia de premier. Se află într-o situaţie gravă, imorală şi nedemnă. Premierul României este acuzat de spălare de bani, este o infracţiune foarte gravă care afectează nu doar propria imaginea, ci şi a României. A respins cererea legitimă a preşedintului Klaus Iohannis. Prin acest gest, Victor Ponta sfidează românii. Victor Ponta pretinde că numai Parlamentul în poate demite, aşa cum odinioară Nicolae Ceauşescu pretindea că numai Marea Adunare Naţională îl poate demite, într-un moment când românii se aflau în stradă şi îi cereau acest lucru.
Victor Ponta este în eroare. El a fost demis de două ori demis de către cetăţenii României: prima dată în 16 noiembrie anul trecut, când a fost concediat printr-un vot clar, ruşionos pentru domnia sa, a doua oară azi, prin vocea preşedintelui Klaus Iohannis, cel mai legitim om politic al momentului, care se bucură de suportul popular a peste 70 la sută dintre cetăţenii României.
Dacă Victor Ponta se gândeşte puţin la România, la faptul că este deasupra noastră a tuturor, şi nu pune înainte propriile interese şi interesele PSD, pleacă prin demisie din funcţie astăzi. Azi am avut explicaţia războiului purtat de luni de către Victor Ponta şi camarila sa împotriva justiţiei şi a legii. Au declanşat acest război pentru a fugi de lege şi justiţie, au vrut şi vor în continuare să modifice legile penale. Au încercat, prin diverse canale, să decredibilizeze justiţia, atacând magistraţi de frunte care au demonstrat în serviciul public competenţă, profesionalism şi, nu în ultimul rând, patriotism."
Victor Ponta nu se îndreaptă doar împotriva justiţiei, se îndreaptă împotriva României. Demisia lui Victor Ponta este absolut necesară şi pentru a salvgarda ideea şi, practic, realitatea statului de drept, a independenţei justiţiei. Demisia lui Victor Ponta este motivată de un lung şir de fapte nedemne şi păgubitoare pentru România. Ceea ce am văzut astăzi este poate cel mai grav dintre ele, prin simbolismul său şi prin derizoriul în care aruncă funcţia de prim ministru.
Tot astăzi am aflat şi faptul că Rompetrol va depune o cerere de lichidare, o cerere de faliment, în condiţiile în care Victor Ponta a iertat această companie de o datorie de 490 de milioane de dolari. Nici până astăzi nu ştim care este situaţia negocierilor, nu ştim ce s-a întâmplat cu memorandumul, nu ştim ce se întâmplă cu investiţia, ştim doar că Victor Ponta, printr-o semnătură, a iertat această companie de foarte mulţi bani, care nu sunt ai lui, sunt ai românilor.
Demisia lui Ponta este un act absolut necesar pentru demnitatea şi interesele externe ale României. În acest moment, diplomaţia noastră este blocată de explicaţiile pe care trebuie să le dea ambasadorii în legătură cu acuzaţiile grave care se aduc primului ministru. Cum poate explica un ambasador într-o ţară membră a Uniunii Europene că premierul României este acuzat de spălare de bani? Suntem pe primul loc la fraude cu fonduri europene potrivit analizei OLAF. Cum poate garanta un premier acuzat de spălare de bani că lucrurile se vor îndrepta?
Dar demisia lui Victor Ponta este un act necesar mai presus de orice pentru că ar da satisfacţie milioanelor de cetăţeni români umiliţi prin fraza pe care acesta a pronunţat-o: "Votul este un moft".
Victor Ponta a fost deja demis, de două ori, de către români. Îi rămâne gestul de demnitate şi onoare de a formaliza plecarea sa. Dacă Victor Ponta are onoare, dacă se gândeşte la demnitatea României, pleacă astăzi din funcţia de prim-ministru! Faceţi-o, domnule Ponta, şi poate, cândva, românii vă vor ierta pentru ce le-aţi cauzat."
Raluca Turcan: "Ponta Şi-a îngropat nu doar viitorul politic, ci şi partidul"
"Victor Ponta a întins la maximum coarda respectului faţă de instituţiile statului şi a supremaţiei legii. A sfidat, a batjocorit, a pus mai presus de lege şi democraţie, interesul partenerului său de afaceri, al clientelei lui politice. Victor Ponta şi-a îngropat nu doar viitorul politic, ci şi partidul. Dacă va fi urmărit penal va fi anchetat pentru că a urmărit să pună mâna pe bani, prin contracte ilegale cu statul.
S-a băgat într-o complicitate pentru bani. L-a apărat pe Şova pentru ca justiţia să nu ajungă la el. Nu mai e niciun dubiu că la noi corupţia stă la masa guvernului, stă chiar în capul mesei. Un premier urmărit penal înseamnă un premier care să-şi dea demisia. Vom vota la vedere pentru începerea urmăririi penale în Parlament".
Andreea Paul: "Ponta nu mai poate acţiona ca un tanc rusesc. Nu mai poate merge înainte"
"Ponta nu mai poate acţiona ca un tanc rusesc. Nu mai poate merge înainte orice ar face. Dacă Ponta nu demisionează, românii ies în stradă. Dacă majoritatea parlamentară a PSD nu votează în favoarea cererii justiţiei, românii ies în stradă. Dacă Ponta se bazează pe tergiversarea procedurală a Parlamentului şi intrarea în vacanţă, românii ies în stradă. Cu toţii cerem demisia Premierului Ponta. Punct şi de la capăt!"
Cristina Pocora: "Victor Ponta trebuie să-şi dea demisia din funcţia de prim-ministru"
"Victor Ponta a pus România într-o situaţie fără precedent: aceea ca un prim-ministru în funcţie să fie urmărit penal.
Este un fapt grav care aduce prejudicii incomensurabile României. Avem astăzi dovada clară a faptului că încercările repetate ale PSD de a-l scăpa pe Dan Şova de Justiţiei au avut un scopt clar: punerea la adăpost de lege chiar a lui Victor Ponta. Astăzi avem, încă o dată, dovada clară motivului pentru care PSD duce o luptă furibundă pe toate fronturile împotriva Justiţiei.
Prim-ministrul Guvernului României, Victor Ponta, este învinuit de nu mai puţin de 17 infracţiuni, printre care fals în înscrisuri, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani. Asta după ce acelaşi Victor Ponta s-a aflat în fruntea unui Guvern decimat de procurori din acelaşi motiv: fapte de corupţie.
Victor Ponta trebuie să demisioneze IMEDIAT din funcţia de prim-ministru. Este de neînchipuit într-un stat democratic, membru al Uniunii Europene şi al NATO ca Guvernul să fie condus de o persoană urmărită penal pentru fapte de corupţie."
Traian Băsescu: "Bună ziua Viorel. Fă te rog un lucru simplu: PLEACĂ ACUM"
"Bună ziua Viorel. Dacă vrei să nu faci mai mult rău decît ai făcut ţării din 2012 şi pînă acum, fă te rog un lucru simplu: PLEACĂ ACUM! Fiecare minut pe care îl petreci în fruntea Guvernului este un dezastru pentru credibilitatea României. Deci, încă o dată, PLEACĂ, PLEACĂ ACUM! Iar dacă tu nu ştii că ţara este mai presus de interesele tale, vei învăţa acest lucru, dar din păcate pe spinarea românilor. Ascultă te rog pe unul mai bătrîn ca tine, PLEACĂ ACUM!"
PMP: "Îl sfătuim să demisioneze, dacă mai poate salva ceva din onoarea cu care s-a lăudat tot timpul"
"Ştirea apărută zguduie clasă politică. Victor Ponta este urmărit penal inclusiv pentru fapte aflate în legătură cu funcţia de prim-ministru al României. Victor Ponta nu este un oarecare în structura de conducere a României. Este premierul ţării, cel care reprezintă România peste hotare, model şi simbol pentru tinerii care au văzut în el un tânăr care a urcat în ierarhia politică, pentru merite proprii.
Victor Ponta nu se mai califică pentru funcţia de premier al unei ţări din Uniunea Europeană, fără să ne descalificăm noi, toţi românii, în faţa tuturor partenerilor noştri euroatlantici. Îl sfătuim pe Victor Ponta să demisioneze, dacă mai poate salva ceva din onoarea cu care s-a lăudat tot timpul".
Călin Popescu Tăriceanu: "Victor Ponta se bucură în continuare de întregul sprijin al liberalilor"
"Victor Ponta se bucură în continuare de întregul sprijin al liberalilor rămaşi fideli atât valorilor liberalismului, cât şi votului popular masiv din 2012. Considerăm că o eventuală răsturnare a guvernului pe cale judiciară ar fi cea mai gravă încălcare a statului de drept, a principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat din ultimii 25 de ani. Democraţia nu ar mai fi atunci, în România, decât o formă fără fond. (...)
Am constatat cu îngrijorare că, în ochii DNA, prim-ministrul Victor Ponta a devenit suspect chiar în ziua în care noul PNL a depus o moţiune de cenzură împotriva Guvernului, fără speranţa rezonabilă ca aceasta să întrunească o majoritate în Parlament. Ca şi în vara anului 2012, instituţiile judiciare par să intervină din nou cu mijloace represive într-un proces politic democratic.
Îngrijorarea s-a transformat în surprindere atunci când preşedintele României a cerut demisia şefului Guvernului. Ar fi potrivit ca domnul Iohannis să-şi amintească că în toamna anului trecut a cerut votul concetăţenilor săi în timp ce era trimis în judecată. Peste şase milioane de cetăţeni i-au acordat atunci prezumţia de nevinovăţie şi l-au ales ca preşedinte al României. S-ar cuveni ca domnul Iohannis să le imite exemplul şi să-i acorde domnului Ponta aceeaşi prezumţie".
Monica Macovei: "Este iresponsabil, îşi bate joc de români şi de ţară, refuzând să demisioneze"
"Parlamentul trebuie să scape România de ruşinea numită Victor Ponta. Victor Ponta este iresponsabil, îşi bate joc de români şi de ţară, refuzând să demisioneze. Nu există niciun motiv pentru ca parlamentarii să nu aprobe cererea DNA pentru începerea urmăririi penale a lui Victor Ponta pentru fapte comise în funcţia de prim-ministru. Este vorba de 3 infracţiuni de conflict de interese.
Parlamentul s-a opus de multe ori justiţiei, nu mai poate continua aşa. Imediat după aprobarea Parlamentului, preşedintele Iohannis să aplice Constituţia şi să îl suspende din funcţie".
Adrian Papahagi: "Voi fi astăzi, în stradă, la Cluj, pentru a cere demisia lui Ponta"
"Ponta trebuie să demisioneze. În martie 2015 declara că dacă va fi urmărit penal va demisiona. La fel a declarat în cazul plagiatului. DEMISIA. M10 cere demisia premierului Victor Ponta. O vom cere şi în stradă, până când plagiatorul urmărit penal va înceta să dezonoreze România. Voi fi astăzi, în stradă, la Cluj, pentru a cere demisia lui Ponta".
Mircea Geoană: "Ponta să-şi dea demisia pentru a atenua pata uriaşă de ruşine de pe obrazul României"
"Nu există decât un singur răspuns decent şi care să atenueze pata uriaşă de ruşine de pe obrazul României în cazul Ponta, decât demisia neîntârziată a domnului Ponta din toate funcţiunile politice pe care le deţine în acest moment: din cea de premier, din cea de preşedinte PSD şi din cea de deputat. Nu este un politician obişnuit, este primul ministru al României, nu este un politician obişnuit, este preşedintele celui mai mare partid din România.
Deci, dacă există o brumă de respect faţă de interesul general şi de reputaţia României, primul ministru acuzat de şapte capete de acuzare pentru corupţie nu are decât un singur răspuns de dat. Nu trebuie să-i ceară preşedintele ca să demisioneze, nu trebuie să-i cer eu ca să demisioneze, nu trebuie să-i ceară liberalii sau oricine altcineva să demisioneze. Este singurul gest de minimă onorabilitate, în ceasul al 30-lea, pe care Victor Ponta ar trebui să-l facă în acest moment".
Daniel Constantin: "Nu cred că se impune demisia premierului"
"Victor Ponta se bucură în continuare de susţinerea noastră, a partidelor din coaliţie, pentru funcţia de premier. Personal, nu cred că se impune demisia premierului". Pe de altă parte, nu pot să nu observ o coincidenţă între audierea de dimineaţă a domnului Ponta exact în ziua în care PNL urma să depună moţiune de cenzură".
Gabriela Podaşcă: "Ponta nu are motive să îşi dea demisia. Iohannis şi PNL incearca să preia guvernarea prin mijloace neconstituţionale"
"Victor Ponta nu are niciun motiv pentru a-şi da demisia, în condiţiile în care guvernul pe care îl conduce a obţinut rezultate economice şi sociale foarte bune.
Astăzi asistăm la o coordonare cel puţin surprinzătoare între un partid politic - PNL, care depune o moţiune de cenzură, preşedintele statului, care îi cere demisia lui Victor Ponta şi DNA, care îl audiază pe Victor Ponta în calitate de suspect. Sunt trei evenimente care se petrec în mai puţin de 2 ore. Îmi pun întrebarea legitimă dacă toată această grabă nu este coordonată.
PNL şi Klaus Iohannis au dorit încă din ianuarie 2015 să dea jos guvernul Ponta, fără niciun succes. Moţiunea de astăzi ne arată cât de ridicol este demersul pentru că opozitia s-a chinuit să strângă semnături pentru a depune măcar moţiunea, iar subiectul nu este unul care să aibă legătură cu activitatea guvernului.
Desfăşurarea acţiunilor de astăzi ne arată că PNL şi Klaus Iohannis nu pot da jos guvernul Ponta cu mijloacele constituţionale. Şi atunci, folosind ca pretext o audiere, încearcă o manevră politică brutală. Iar această manevră politică face mult rău românilor prin instabilitatea politică şi economică pe care o provoacă."
Gabriela Firea: "Este mai mult decat suspect ca DNA l-a chemat pe Ponta chiar in ziua moţiunii"
"Sincer, mi se pare foarte suspect faptul că domnul Victor Ponta este chemat la DNA tocmai în ziua în care este depusă moţiunea de cenzură a celor din PNL. Este cel puţin ciudat acest întreg caz. Instituţiile, în repetate rânduri, au precizat că nu există nicio problemă. Am auzit voci în spaţiul public care cereau deja demisia domnului Victor Ponta. Cred că este absurd! Domnul Victor Ponta nu are niciun motiv să îşi dea demisia, ci trebuie să îşi încheie mandatul dat de cetăţeni. Până la urmă, nu DNA face guvernare!
Premierul Victor Ponta nu a avut niciodată, ca avocat sau în altă calitate, o relaţie juridică de niciun fel cu Complexurile Energetice Turceni şi Rovinari, ca dovadă stând adresele oficiale ale DNA şi ANI.
Victor Ponta nu a fost niciodată asociat la Societatea 'Şova şi asociaţii'. El şi-a desfăşurat activitatea ca persoană fizică autorizată - cabinet individual, specializat în drept penal; în această calitate, a acordat asistenţă juridică în cauze penale pentru diverse persoane fizice sau juridice, în mod direct sau pe baza unor contracte de colaborare cu alţi avocaţi care desfăşurau doar activităţi de drept civil şi comercial. Dovada în acest sens este adresa de la Baroul Bucureşti..
Subiectul în discuţie reprezintă o tema reîncălzită, Victor Ponta prezentând documentele care demonstrează minciunile proferate, la vremea respectivă, de către Băsescu, Blejnar şi alţii".
Nicolae Bănicioiu: "Victor Ponta nu trebuie să plece. Are o datorie faţă de fiecare cetăţean al ţării"
"Victor Ponta nu trebuie să plece din fruntea Guvernului, deoarece mandatul său este dat de voturile cetăţenilor României şi are o datorie faţă de fiecare cetăţean al ţării. Din punctul meu de vedere, Guvernul trebuie să-şi ducă activitatea mai departe şi să finalizeze toate acele proiecte importante aşa cum ar fi cele aflate în derulare la Ministerul Sănătăţii, privind ieftinirea preţului la medicamente, noile terapii pentru bolnavii cu hepatită C, legea salarizării personalului medical, dar şi cele din alte domenii de activitate".
Valeriu Zgonea: "Victor Ponta are mandat de la alegători, nu are de ce să plece"
"Guvernul are un mandat dat de alegători şi de Parlament. Victor Ponta nu are de ce să plece de la Guvern. Opoziţia si propaganda se agită acum, dar amintesc tuturor că Guvernul are în spate votul cetăţenilor şi pe cel al Parlamentului.
Acestea sunt instanţele care dau legitimitate Guvernului, iar acest Guvern şi Victor Ponta au primit legitimitate de la Parlament si de la alegători. Prin urmare, Executivul trebuie să îşi ducă mai departe mandatul, cu Victor Ponta premier, indiferent de agitaţia unora sau a altora".
Mircea Duşa: "Victor Ponta nu are de ce să-şi dea demisia"
"Organizaţia PSD Harghita consideră că domnul Victor Ponta nu are de ce să-şi dea demisia. El a ajuns prim-ministru pe un vot popular, este un premier care a reparat toate nedreptăţile făcute de Guvernul Boc, este prim-ministrul care a adus România într-o situaţie economică deosebită. Sigur că trebuie respectată Constituţia, dar numai Parlamentul poate demite primul-ministru".
Bogdan Diaconu: "România are nevoie să scape şi de Ponta-PSD, dar şi de PNL-PDL"
"România va răsufla uşurată după ce va scăpa de Guvernul Ponta, dar pentru puţin timp, deoarece va fi sufocată imediat de Guvernul PNL-PDL din care fac parte figurile de tristă amintire ale perioadei de sărăcire masivă a românilor.
Partidul România Unită aşteaptă cu multă bucurie plecarea PSD de la guvernare, dar cu la fel de multă tristeţe ştie şi că schimbarea nu se va face în interesul României, ci în avantajul celeilalte găşti de putere care tremură de nerăbdare să pună mâna pe banii ţării, pe funcţii şi pe avantaje.
România trebuie să iasă din cercul vicios al înlocuirii penalilor de la PSD cu penalii de la PNL-PDL şi să ajungă să fie condusă de un guvern naţionalist care să oprească jefuirea resurselor, împrumuturile nesfârşite şi vânzarea ţării la bucată.
PNL, participant la distrugerea ţării în ultimii 25 de ani, atât în nume propriu cât şi prin figurile sinistre moştenite de la PDL, are tot atâta legitimitate să conducă România cât are şi PSD, adică niciuna. România are nevoie de o moţiune de cenzură împotriva întregii clase politice a ultimilor 25 de ani."
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.