Deputaţii modifică regulile de vot

Regulile privind votul în Camera Deputaţilor au fost modificate, astfel încât deputaţii care nu se înregistrează prezenţi înainte de vot vor fi consideraţi absenţi.
Loredana Diacu
16.03.2016

alte articole

Liviu Dragnea in plenul Camerei Deputatilor (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Loredana Diacu
16.03.2016

Procedura de vot în Camera Deputaţilor a fost modificată la o lună după scandalul stârnit de Liviu Dragnea, care a acuzat nereguli la votul pentru Legea Defăimării. În urma modificărilor adoptate astăzi de deputaţi, cu 231 voturi ''pentru'', nicio abţinere, 3 voturi ''împotrivă'', prezenţa deputaţilor va fi verificată înainte de fiecare vot în parte.

Astfel, deputaţii vor avea pe consolele de vot opţiunea "prezent", care nu exista până acum, prezenţa lor fiind înregistrată prin simpla introducere a cartelelor de vot în aparate, relatează stiripesurse.ro.

Cum prezenţa nu se actualiza însă de fiecare când deputaţii îşi scoteau cartelele din console sau părăseau sala de plen lăsându-şi cartelele acolo, acum aleşii vor trebui să îşi înregistreze prezenţa în sala de plen înainte de fiecare vot, apăsând tasta "prezent". Cei care sunt în sală, dar nu fac acest lucru, vor fi consideraţi absenţi, potrivit noilor prevederi.

De asemenea, deputaţii au mai convenit că Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor sau liderii de grup pot cere motivat să introducă pe ordinea de zi o lege chiar în ziua şedinţei de plen a Camerei Deputaţilor, dacă acest lucru este aprobat în unanimitate de Comitetul liderilor. Această modificare presupune, practic, că deputaţii vor vota legi pe care nu le vor fi citit/analizat anterior.

Deputaţii au mai adoptat o prevedere, legată de o decizie a CCR care a declarat neconstituţionale modificările aduse la Regulamentul Camerei Deputaţilor şi la Regulamentul şedinţelor comune de plen, ce vizează reexaminarea legilor transmise de preşedinte înainte de promulgare. Practic, CCR a declarat neconstituţională eliminarea posibilităţii de a vota din nou o lege trimisă spre reexaminare de preşedinte iar deputaţii s-au aliniat la această decizie.

Reamintim că în 18 februarie, liderul PSD iniţiator al controversatei Legi a Defăimării a susţinut că la votul pe actul său normativ ar fi existat o "o mână criminală" care a manipulat sistemul informatic (făcut de o firmă din imperiul controlat de Sebastian Ghiţă, potrivit cotidianul.ro), în aşa fel încât să pice legea şi a anunţat că PSD va depune o plângere penală în acest sens.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor