Ghiţă răsuflă uşurat. Dosarul "Tracia-Asesoft", închis pe motiv că faptele s-au prescris
alte articole
Aflat pe rolul instanţelor încă din 2002, dosarul "Tracia-Asesoft", în care Sebastian Ghiţă era acuzat că a prejudiciat statul cu 20 de miliarde de lei vechi, prin neplata taxelor aferente unor tranzacţii cu produse petroliere, a fost închis de Curtea de Apel Bucureşti, pe motiv că faptele s-au prescris. Decizia instanţei este definitivă.
În schimb, instanţa a admis acţiunea civilă şi i-a obligat pe inculpaţi la plata către ANAF a sumei de 1.730.951 lei, după cum urmează: Dan Constantin Grigoriu, Dan Florin Berendel, Romulus Gheorghe, Ioan Gheorghe Lalu, Alexandru Lenghel— acesta în solidar şi cu partea responsabilă civilmente SC Business Net SRL prin lichidator judiciar, Ştefan Iriza — acesta în solidar şi cu partea responsabilă civilmente SC Cloşani Impex SRL prin lichidator judiciar, Sebastian Ghiţă — acesta în solidar doar cu Dan Florin Berendel şi SC Yato România SRL prin lichidator judiciar şi doar în limita sumei de 134.354 lei, Mircea Daniel Nicorici şi Stela Ştefan, ambii în solidar doar cu Ioan Gheorghe Lalu şi doar în limita sumei de 16.506 lei, potrivit Agerpres.
Dosarul "Tracia-Asesoft"
Dosarul lui Sebastian Ghiţă a fost deschis după ce, în 2000, politicianul - acuzat de complicitate la înşelăciune şi fals în declaraţii - ar fi prejudiciat statul cu aproape 170.000 de lei, prin neplata aşa- numitei "taxe Băsescu" pentru tranzacţii cu produse petroliere.
Din rechizitoriul întocmit de procurori în 2002, reiese că Ghiţă, alături de ceilalţi inculpaţi din dosar ar fi vândut produse petroliere către OMV eludând taxa pentru fondul special al drumurilor publice.
ASESOFT (firma care de-a lungul anilor a trăit bine din contracte cu statul), în calitate de prim cumpărător, emitea comanda pentru produse petroliere, însoţită de declaraţia pe proprie răspundere în vederea achiziţionării de carburanţi auto fără cota M.T.R. în care preciza în mod concret modul de folosire a produsului. De aici, carburanţii ajungeau în benzinării, şi de acolo în rezervoarele românilor, care plăteau toate taxele aferente.
Ghiţă, care iniţial a pozat în victimă, declarând, conform DNA, "că a fost oarecum forţat (...) să livreze motorină fără taxa FDSP spunându-i-se că altfel nu se va mai cumpăra benzină de la firma sa." Politicianul a mai declarat că nu a vrut să prejudicieze statul, ci doar să îşi recupereze banii pe care îi datora lSNP Petrobrazi companiei sale, Asesoft Com, pentru un soft şi un sistem informatic. În contul acestei datorii, rafinăria i-a propus lui Ghiţă să îi dea produse petroliere.
Conform Hotnews, Ghiţă a fost achitat până acum de 3 ori. În 2004, Ghiţă a fost achitat mai întâi de Tribunalul Bucureşti şi mai apoi şi de către Curtea de Apel. Deciziile au fost casate însă de către ICCJ şi s-a decis rejudecarea cazului.
Dosarul s-a rejudecat timp de 5 ani la Tribunalul Bucureşti, pentru ca, în noiembrie 2011, Ghiţă să fie din nou achitat de către Tribunal în prima sentinţă dată în urma rejudecării dosarului. Dosarul a ajuns ulterior la Curtea de Apel Bucureşti care a decis astăzi încetarea procesului penal pe motiv că faptele s-au prescris.