Deputaţii dau pomană. Camera aprobă "amânarea" liberalizării preţurilor la gazele achiziţionate de CET-uri

Camera Deputaţilor a aprobat miercuri amânarea liberalizării, până în 2021, a preţurilor la gazele achiziţionate de CET-uri pentru producerea energiei termice livrate populaţiei.
Şedinţa în plen la Camera Deputaţilor (Epoch Times România)
Loredana Diacu
03.12.2014

Camera Deputaţilor a aprobat miercuri amânarea liberalizării, până în 2021, a preţurilor la gazele achiziţionate de CET-uri pentru producerea energiei termice livrate populaţiei.

Această prevedere s-a constituit într-un amendament la proiectul de lege privind aprobarea OUG 35/2014 pentru completarea Legii energiei, care prevede obligativitatea producătorilor de gaze naturale de a încheia tranzacţii pe pieţele centralizate din România, în mod transparent şi nediscriminatoriu, pentru vânzarea unei cantităţi minime de gaze naturale din producţia proprie destinată consumului intern, informează HotNews.

Deputaţii au adoptat proiectul de lege cu 292 voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi trei abţineri. Camera Deputaţilor este camera decizională, proiectul de lege urmând să fie trimis la preşedinţie pentru promulgare.

Potrivit sursei citate, amânarea liberalizării preţurilor la gazele utilizate de CET-uri urma să fie aprobat de Guvern, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, însă Camera Deputaţilor a luat-o înainte şi a aprobat mai repede un amendament în acest sens la OUG 35/2014.

Amânarea liberalizării preţurilor la gazele achiziţionate de CET-uri pentru producerea energiei termice livrate populaţiei a constituit motiv de dispută, în plenul Camerei Deputaţilor, între ministrul pentru Energie Răzvan Nicolescu şi deputatul PSD Iulian Iancu, cel din urmă acuzându-l pe ministrul tehnocrat de "intervenţie mincinoasă".

"Niciodată nu s-a pus problema în România să fie altfel decât centralele de apartament să aibă acelaşi regim ca şi centralele de cogenerare, niciodată nu s-a pus problema în România ca preţurile la energie termică să crească începând cu 1 ianuarie 2015. În Monitorul Oficial din data de 4 noiembrie, nr. 803, ANRE a publicat preţurile la energia termică valabile pentru anul 2015 conform metodologiei în vigoare, care ţine cont de preţurile la combustibil din anul 2013 şi anul 2014. Niciodată nu s-a pus această problemă de a creşte preţurile la energie termică, niciodată nu a existat acest risc”, a declarat Nicolescu, citat de Mediafax.

În replică, Iulian Iancu, deputat PSD şi preşedinte al Comisiei de industrii, a replicat că, pentru a nu se ajunge la creşterea preţurilor la energie termică în 2015, se impune amendarea Ordonanţei 35, iar intervenţia ministrului delegat este „o intervenţie mincinoasă”.

"Puţin mai înainte, prin vocea ministrului delegat, aţi auzit că nu era nevoie de nicio intervenţie legislativă întrucât, prin Monitorul Oficial, preţurile pentru energia termică pentru anul viitor erau deja stabilite de către ANRE şi, în consecinţă, nu există niciun risc de creştere de la 1 ianuarie 2015. Aş vrea să sancţionez de la această tribună în modul cel mai dur o astfel de intervenţie mincinoasă pentru că este o intervenţie, pe de o parte, periculoasă, pe de altă parte, sfidează Parlamentul României. Am invitat acest ministru la dezbaterile noastre, nu a venit la dezbateri. Pe Facebook, la postările domniei sale, referirile la adresa parlamentarilor sunt de genul 'corupţi, s-a terminat cu jaful'", a declarat Iancu.

De altfel, săptămâna trecută ANRE a solicitat Departamentului pentru Energie să elaboreze un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru CET-uri, pentru a nu se crea o discriminare între consumatorul casnic care deţine o centrală de apartament şi este în zona reglementată şi cel care este racordat la sistemul centralizat de încălzire.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor