Depopularea României: programul "Erasmus " 120.000 de români liberi să studieze sau să lucreze peste hotare

Simpozionul internaţional Erasmus+, desfăşurat la Palatul Parlamentului  în perioada 10-11 martie 2014. În imagine, Androulla  Vassiliou, comisar european
Simpozionul internaţional Erasmus+, desfăşurat la Palatul Parlamentului în perioada 10-11 martie 2014. În imagine, Androulla Vassiliou, comisar european (Epoch Times România)

Erasmus , noul program de finanţare al Uniunii Europene pentru educaţie, formare, tineret şi sport, a fost lansat marţi în Bucureşti, va oferi posibilitatea obţinerii unor burse pentru circa 120.000 de români care vor să studieze sau să urmeze cursuri de formare ori voluntariat peste hotare, ţara noastră urmând să primească anul acesta 52 milioane euro.

La lansarea programului Erasmus de marţi a participat comisarului european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret, Androulla Vassiliou, care a declarat că acest program a ajutat deja la schimbarea vieţii a trei milioane de oameni şi, în ciuda faptului că bugetul a fost redus pentru prima oară, Erasmus a înregistrat o creştere.

"Capitalul uman este cel care va sprijini creşterea Europei atât la nivel social, cât şi economic. Investiţia în educaţie trebuie să continue chiar dacă bugetele vor fi restructurate. Lumea educaţiei devine din ce în ce mai globală şi toţi actorii trebuie implicaţi. Pentru tineri este nevoie de suport adecvat în funcţie de nevoile lor specifice. Mobilitatea rămâne „sufletul” programului, pentru că Erasmus este o fereastră către lume şi, în special, către ţările din jur. Chiar dacă mobilitatea nu poate rezolva toate problemele, reprezintă un instrument important pentru dezvoltarea competenţelor. (...) Erasmus deschide minţi şi schimbă vieţi", a declarat Androulla Vassiliou.

Erasmus va oferi burse unui număr de aproximativ 120.000 de români, un număr care este cu 50% mai mare decât în programele precedentele ale Uniunii.

Comisarul european a atras atenţia asupra faptului că rata şomajului în rândul tinerilor din ţara noastră este foarte îngrijorătoare şi reflectă o risipă imensă de resurse umane.

"Noul nostru program Erasmus va acorda sprijin celor mai vulnerabili tineri, inclusiv tinerilor care nu sunt încadraţi profesional şi nu urmează un program educaţional sau de formare. Oferind oportunităţi de mobilitate pentru învăţare non-formală, de exemplu prin intermediul Serviciului european de voluntariat, Erasmus va permite tinerilor să-şi întărească încrederea în sine, îi va ajuta să-şi găsească drumul în viaţă şi, cel mai important, le va consolida competenţele", a precizat Vassiliou.

Comisarul a atras atenţia că în UE există mai mult de două milioane de locuri de muncă vacante, iar o treime dintre angajatori reclamă dificultăţii în recrutarea unui personal care să aibă competenţele necesare.

Ţara noastră va primi anul acesta în jur de 52 de milioane de euro în cadrul programului, ceea ce reprezintă o creştere cu 11% faţă de finanţarea din anul precedent prin programul pentru învăţarea pe tot parcursul vieţii şi programul "Tineret în acţiune". Finanţarea urmează să crească, în fiecare an, până în 2020.

În intervalul 2007 - 2013, circa 80.000 de studenţi, tineri, profesori, formatori şi animatori pentru tineret din România au beneficiat de burse în cadrul programului UE pentru învăţarea pe tot parcursul vieţii şi al programului "Tineret în acţiune", care au fost înlocuite de programul Erasmus.

Bugetul noului program Erasmus pentru următorii şapte ani este de 14,7 miliarde de euro, cu 40% mai mult decât bugetul programelor anterioare din perioada 2007-2013, fiecare stat membru urmând să beneficieze de o creştere semnificativă a finanţării pe durata programului. Bugetul de 14,7 miliarde de euro ia în considerare estimările privind inflaţia în viitor şi se estimează că se vor aloca fonduri suplimentare pentru programele de schimb din învăţământul superior şi pentru sprijinul administrativ acordat ţărilor din afara UE.

Pentru prima dată, Erasmus oferă sprijin pentru sport, bugetul prevăzut în acest sens, de aproximativ 265 milioane de euro pentru următorii şapte ani, va contribui la combaterea unor probleme transfrontaliere, cum ar fi meciurile aranjate şi dopajul.

Circa două milioane de studenţi din învăţământul superior vor avea posibilitatea să studieze sau să urmeze cursuri de formare în străinătate, inclusiv în cadrul a 450.000 de stagii. 650.000 de ucenici şi de tineri care urmează cursuri de formare profesională vor primi burse să studieze, să urmeze cursuri de formare sau să lucreze în străinătate, iar 800.000 de profesori, formatori, membri ai personalului didactic şi animatori pentru tineret vor putea să predea sau să urmeze cursuri de formare în străinătate.

Totodată, 200.000 de studenţi masteranzi, care urmează un ciclu complet de studii în altă ţară, vor beneficia de garanţii pentru împrumuturi, peste 25.000 de studenţi vor primi burse pentru a urma programe comune de masterat şi peste 500.000 de tineri vor putea desfăşura activităţi de voluntariat în străinătate sau vor putea participa la programe de schimb de experienţă pentru tineret.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne