Demisia papei: locul său în istorie
alte articole
Abdicarea oficială a Papei Benedict al XVI-lea a intrat în vigoare pe 28 februarie, la ora 20:00. Deşi demisia sa este un eveniment rar de proporţii istorice, aceasta nu este prima dată când un papă a demisionat.
În cei aproape 2000 de ani de papalitate au existat doar câteva demisii. Printre cele mai notabile sunt cea ale papei Grigore al XII-lea şi cea al papei Celestine al V-lea.
Potrivit doctorului Robert Somerville, cercetător al creştinismului occidental pre-modern la Universitatea Columbia, un caz deosebit este demisia papei Celestin al V-lea în secolul al XIII-lea.
Celestin al V-lea a devenit călugăr benedictin la vârsta de 17 ani şi a trăit o viaţă în singurătate şi rugăciune.
Potrivit doctorului Somerville, "Celestin al V-lea era un om sfânt, un călugăr - el era renumit pentru sfinţenia lui. Oamenii cu siguranţă s-au întrebat de ce a acceptat papalitatea în primul rând."
La momentul alegerii lui Celestin al V-lea, conclavul Colegiului Cardinalilor, organismul bisericesc responsabil cu alegerea papei, era atât de divizat încât la doi ani după moartea pontifului anterior el încă nu reuşise să aleagă un nou papă, în conformitate cu New Advent Catholic Encyclopedia.
Celestin al V-lea a fost ales în mijlocul acestei agitaţii politice şi, după doar câţiva ani, el a declarat că un papă poate demisiona în mod legitim şi a făcut acest lucru imediat. Cei care au studiat papalitatea sa au sugerat că el a demisionat în parte pentru că nu a vrut să fie papă şi în parte pentru că a fost presat intens să facă acest lucru.
Cea mai recentă demisie papală a fost cea a pontifului Grigore al XII-lea, în secolul al-XV-lea. El a fost ales papă în timpul "Marii Schisme" - din nou un timp de divizare politică severă în cadrul bisericii.
Acum, papa emerit Benedict al XVI-lea, în ultimul său anunţ la Radio Vatican, a declarat: "După ce mi-am examinat în mod repetat conştiinţa înaintea lui Dumnezeu, mi-am dat seama că punctele mele forte nu mai sunt potrivite pentru un exerciţiu adecvat al ministerului petrin, din cauza unei vârste avansate."
S-au făcut multe speculaţii care îl legau pe papa Benedict al XVI-le de Celestin al V-lea, potrivit lui Somerville.
Privind înapoi, mulţi consideră că vizita papei Benedict al XVI-lea la altarul din provincia Aquila, Italia, unde se află rămăşiţele lui Celestin al V-lea, are o semnificaţie mitică. La scurt timp după un cutremur din 2009, papa Benedict al XVI-lea a vizitat altarul şi a lăsat pallium-ul pe care l-a purtat în timpul inaugurării sale ca un suvenir pentru sfânt.
Dacă aceste lucruri sunt mitice sau legendare nu ştim, dar la fel ca în cazul lui Celestin al V-lea, putem fi siguri că demisia papei Benedict al XVI-lea îşi va lăsa amprenta asupra istoriei.