Criza din Italia, ultima audienţă a Papei şi disputele socialiştilor spanioli, în atenţia presei de la Madrid

Papa Benedict al XVI-lea (FILIPPO MONTEFORTE / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
28.02.2013

Berlinul atrage atenţia asupra extinderii crizei din Italia la restul Europei, secretarul general al socialiştilor spanioli, Alfredo Perez Rubalcaba, îi pedepseşte cu duritate pe rebelii catalani, Papa Benedict al XVI-lea îşi asigură credincioşii că nu abandonează crucea, iar premierul spaniol Mariano Rajoy susţine că a reuşit să reducă deficitul public cu peste 22 de miliarde de euro în plină criză - scriu cele mai importante cotidiene spaniole.

Berlinul atrage atenţia asupra pericolului extinderii crizei din Italia la restul Europei şi semnalează că zona euro încă se află în stare de excepţie, în vreme ce Parisul cere o schimbare a modelului de luptă împotriva acesteia, care să combine ajustările cheltuielilor cu stimularea economiei, şi interpretează votul din Italia drept un semnal de alertă, arată cotidianul El Pais. Pe de altă parte, acelaşi cotidian spaniol scrie joi pe prima pagină a ediţiei tipărite şi că instanţa a cerut informaţii în Elveţia despre conturile fostului trezorier conservator, Luis Bárcenas, anchetat pentru corupţie, tocmai la apogeul dosarului denumit Gürtel (în care este cercetată deturnarea de fonduri publice, n.r.) şi vrea mai multe informaţii asupra perioadei când acesta a primit bani de la omul de afaceri Francisco Correa (principalul acuzat în dosar, n.r.).

'Nu abandonez crucea', a sunat cel mai important mesaj transmis de Papa Benedict al XVI-lea la ultima sa întâlnire cu oamenii şi preluat joi pe primele pagini de cotidienele spaniole ABC şi La Razon. Papa a avut parte de o audienţă emoţionantă, cu 150.000 de persoane care i-au ascultat discursul în care el şi-a explicat renunţarea la pontificat şi a arătat totodată că nu revine la viaţa privată. De asemenea, aceleaşi cotidiene subliniază joi faptul că guvernul conservator de la Madrid a reuşit să reducă deficitul public cu 22 de miliarde de euro în plină criză, până la 6,7% din PIB. La Razon consideră chiar că reuşita guvernului de la Madrid constituie un efort deosebit al consolidării fiscale, fără precedent în ţările OCDE.

Cotidienele catalane La Vanguardia şi El Periodico scriu despre disputele din rândurile socialiştilor, după ce unii deputaţi membri ai filialei catalane, dar aleşi în legislativul central, au încălcat directivele de la centru şi au votat în favoarea declaraţiei cu privire la dreptul de a decide cu privire la autodeterminare, prezentate de naţionaliştii catalani. Rubalcaba pedepseşte cu duritate revolta din cadrul socialiştilor catalani, cu amenzi de 600 de euro pentru cei care au votat pentru declaraţia menţionată, scrie La Vanguardia. De asemenea, liderul socialiştilor catalani din Congresul Deputaţilor, Jose Zaragoza a renunţat la funcţia din partid, după cum mai arată El Periodico de Catalunya.

Cotidianul El Mundo urmăreşte ştirile de actualitate, dar scrie de asemenea pe prima pagină a ediţiei tipărite de joi că guvernul spaniol a decis să nu-l extrădeze în Elveţia pe Hervé Falciani, informaticianul care a furat vreme de ani de zile date din mii de conturi ale băncii HSBC, întrucât acesta a colaborat în totalitate cu serviciile spaniole de informaţii (CNI).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor