Demisii papale: motive şi efecte

Papa Benedict al XVI-lea se află lângă sarcofagul Papei Celestin al V pe 6 aprilie 2009. Celestin al V este singurul papă în afară de Papa Benedict al XVI-lea ce a avea demisionat din propria voinţă. (Osservatore Romano / AFP / Getty Images)
Tara MacIsaac
01.03.2013

Papa Benedict al XVI-lea este al doilea papă din istoria Bisericii care a demisionat din propria voinţă - mulţi alţii au demisionat în circumstanţe doar vag înregistrate de istorie.

Presiunea responsabilităţilor papale care a dus la demisii a variat de-a lungul secolelor.

Papa Benedict al XVI-lea a vorbit miercuri dimineaţă în timpul ultimei sale audienţe săptămânale despre credinţa în declin şi despre faptul că el nu are putere suficientă pentru a o revigora. Marcellinus (296-304) a fost papă în timpul genezei Bisericii, când credinţa era puternică, dar el s-a confruntat cu persecuţia creştinilor sub romani.

El a adus ofrande unor zei păgâni sub presiune imperială, în conformitate cu un articol din Religie şi Politică, o publicaţie a Universităţii din Washington. El a demisionat la scurt timp după aceea, probabil fiind forţat să facă acest lucru, sau a fost destituit.

Papa Benedict al IX-lea (1032-1045) a demisionat atunci când naşul său l-a plătit să facă asta, potrivit unui articol din Magazin Istoric. El nu a fost niciodată cel mai pios dintre papi şi a dobândit papalitatea prin conexiuni sociale puternice.

Naşul său a ocupat funcţia după aceea, luându-şi numele de Grigorie al VI-lea.

Efectele demisiilor papale bruşte asupra Bisericii au variat de-a lungul secolelor.

Când Benedict al IX-lea a vrut să revendice papalitatea, dreptul lui Grigorie al VI-lea a fost confirmat - dar acest lucru a creat divizare şi turbulenţe din moment ce mulţi au simţit că Grigorie a cumpărat funcţia. Demisia lui Grigore al XII-lea în anul 1415 a încheiat Marea Schismă.

În acel moment au existat trei pretendenţi la papalitate: Ioan al XII-lea şi Benedict al XIII-lea au pretins papalitatea din Avignon, Franţa, iar Grigore al XII-a a fost ales ca papă la Roma. Când cei doi papi de la Avignon au fost destituiţi, Grigore al XII-lea fost convins să demisioneze, astfel schisma se putea încheia şi un nou papă putea fi ales.

Papa care a demisionat din proprie voinţă

Papa Celestin al V-lea este celălalt papă care a demisionat din propria lui voinţă. El a fost un pustnic printre ţărani, un om pios ce a fost canonizat ulterior.

Publicaţia Religie şi Politică susţine că "un sfânt - aşa cum au descoperit cardinalii spre regretul lor - s-ar putea să nu fie un papă foarte bun."

Celestin al V-lea era un administrator incapabil - unii comentatori au spus că Papa Benedict al XVI-lea a fost, de asemenea, un administrator incapabil - dar publicaţia Religie şi Politică nu accepat ideea "Celestin a fost un pustnic incult cu origini rurale, un străin nedorit; Benedict a fost un teolog respectat, un cardinal cu o experienţă îndelungată în birocraţia papală, o persoană din interior."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor