Dedolarizarea continuă: Danemarca doreşte să se alăture AIIB, o bancă susţinută de China
Danemarca a depus o cerere pentru a se alătura Băncii Asiatice pentru Investiţii în Infrastructură (AIIB), a declarat duminică Ministerul chinez al Finanţelor, devenind cea mai recentă ţară europeană care se va alătura acestei instituţii financiare, în ciuda suspiciunilor şi avertizărilor venite din partea Statelor Unite, conform Reuters.
Numeroase ţări s-au grăbit să se alăture AIIB, în ciuda faptului ca economia chinei nu este liberă, iar yuan-ul este controlat de regimul comunist chinez, din acest motiv China putând fi lesne inclusă pe lista ţărilor care îşi manipulază moneda.
Ministerul chinez al Finanţelor a declarat că Danemarca a scris Chinei în legătură cu intenţia sa de a deveni membru fondator al AIIB, o bancă condusă de China, susţine World Bulletin.
“China susţine decizia luată de Danemarca”, conform unei declaraţii postate pe website-ul oficial al Ministerului chinez al Finanţelor, adăugând că statul chinez va cere mai întâi părerea altor membri. Dacă decizia este aprobată, Danemarca va deveni în mod oficial un membru fondator al AIIB în 12 aprilie.
Ministrul danez al Comerţului şi Dezvoltării, Mogens Jensen, a declarat că înfiinţarea, de către China, a băncii AIIB “este un pas semnificativ în ceea ce priveşte ordinea mondială.”
“Din moment ce multe dintre interesele comerciale şi de cooperare daneze vor reprezenta o miză importantă în AIIB, există multe motive pentru a ne implica şi a influenţa deciziile de investiţii ale AIIB încă de la bun început”, a susţinut Jensen într-o declaraţie.
Sâmbătă, Rusia, Australia şi Olanda au anunţat la rândul lor că plănuiesc să se alăture AIIB, întărind astfel puterea unei instituţii financiare care este văzută ca un mijloc de extindere a influenţei regionale şi globale a Chinei.
Termenul stabilit de China pentru acceptarea ţărilor cu statut de membri fondatori este 31 martie.
AIIB, care a fost lansată anul trecut în Beijing pentru a stimula investiţiile din Asia în domenii precum transport, energie, telecomunicaţii şi alte sectoare ale infrastructurii, reprezintă un regres semnificativ în eforturile Statelor Unite de a-şi extinde influenţa în regiunea Asia-Pacific şi de a echilibra presiunea şi influenţa financiară tot mai mari din partea Chinei.
Mai mult, AIIB este văzută ca o provocare la Banca Mondială şi Banca Asiatică pentru Dezvoltare, instituţii la a căror înfiinţare a ajutat şi Washingtonul şi asupra cărora exercită o influenţă considerabilă, adaugă World Bulletin.
Statele Unite au cerut ţărilor să se gândească de două ori în legătură cu intrarea în AIIB şi să aştepte puţin pentru a vedea dacă noua bancă va avea standardele de mediu şi de guvernare necesare.
Mai mult, câţiva dintre aliaţii europeni ai SUA – Marea Britanie, Franţa, Germania şi Italia – au anunţat în această lună că se vor alătura băncii, determinând administraţia Obama să îşi reevalueze poziţia.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.