Dedolarizarea continuă: Australia confirmă că se va alătura Băncii Asiatice pentru Investiţii în Infrastructură

Guvernul premierului australian Tony Abbot a decis să înceapă procesul de alăturare la Banca Asiatică pentru Investiţii în Infrastructură, o bancă condusă de China, deşi încă menţine anumite dubii în legătură cu structura organizaţiei, susţine The Guardian.
Premierul australian Tony Abott. (Captură Foto)
Andrei Popescu
31.03.2015

Guvernul premierului australian Tony Abbot a decis să înceapă procesul de aderare la Banca Asiatică pentru Investiţii în Infrastructură, o bancă condusă de China, deşi încă menţine anumite dubii în legătură cu structura organizaţiei, susţine The Guardian.

China a lansat o propunere în valoare de 100 miliarde USD anul trecut şi peste 20 de ţări şi-au anunţat intenţia de a deveni membre fondatoare. Termenul stabilit de China pentru acceptarea ţărilor cu statut de membri fondatori este 31 martie.

Totuşi, au existat păreri diferite în cadrul guvernului Abott în ceea ce priveşte aderarea Australiei la această instituţie financiară.

Când Marea Britanie s-a alăturat AIIB la jumătatea lunii martie, Casa Albă a emis o mustrare publică neobişnuită, declarându-şi speranţa ca Marea Britanie să îşi folosească influenţa pentru a se asigura că sunt respectate standardele înalte de guvernare.

Diferenţele existente în sânul cabinetului au făcut ca Australia să pară la început o susţinătoare a proiectului, apoi să aibă anumite reţineri şi, ulterior, în ultimele două săptămâni, să îşi declare din nou susţinerea.

Săptămâna trecută, premierul australian Tony Abott a declarat reporterilor că se află în discuţii cu Statele Unite şi Japonia în legătură cu intrarea Australiei în AIIB.

Declaraţia emisă duminică dimineaţă de premierul Abott, de ministrul de externe Julie Bishop şi de trezorierul australian Joe Hockey a fost totuşi ambiguă.

Australia va semna un memorandum de înţelegere cu AIIB “care va permite Australiei să participe în calitate de membru fondator în devenire la negocierile pentru înfiinţarea băncii”, mai adaugă The Guardian.

“Guvernul a discutat despre aderarea la AIIB cu China şi alţi parteneri cheie atât din interiorul cât şi din exteriorul regiunii”, conform declaraţiei comune.

“S-a făcut progres în ceea ce priveşte designul, guvernarea şi transparenţa băncii în ultimele câteva luni, dar încă avem unele probleme pe care trebuie să le adresăm prin intermediul consultaţiilor continue”, se susţine în declaraţie.

Chestiunile ce trebuie discutate includ următoarele aspecte: comitetul de directori al băncii trebuie să aibă autoritate asupra deciziilor pentru investiţii esenţiale şi, de asemenea, ca nicio ţară să nu poată controla banca.

AIIB a fost lansată în Beijing anul trecut pentru a stimula investiţiile din Asia în domenii precum transport, energie, telecomunicaţii şi alte sectoare ale infrastructurii. AIIB a fost creată ca o rivală a Băncii Mondiale dominate de Occident şi a Băncii Asiatice pentru Dezvoltare. SUA vede AIIB ca un mijloc prin care China doreşte să îşi extindă influenţa în regiune.

Japonia, principalul rival regional al Chinei, deţine cea mai mare participaţie la Banca Asiatică pentru Dezvoltare (ADB), alături de Statele Unite. În plus, banca cu sediul în Manila este condusă de un japonez, în baza unei convenţii.

Deşi este improbabil ca Japonia să se alăture AIIB, şeful ADB, Takehiko Nakao, a declarat pentru Nikkei Asian Review că cele două instituţii financiare se află în discuţii şi ar putea coopera.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor