Lavrov somează Occidentul să nu-i încurajeze pe protestatarii de la Kiev
alte articole
Kreminul le cere statelor occidentale să nu încurajeze acţiunile protestatorilor din Ucraina, a declarat sâmbătă ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov în cadrul unui interviu acordat televiziunii publice, în replică la reacţiile de îngrijorare ale Occidentului faţă de reprimarea violentă a manifestanţilor pro-europeni din Kiev.
Morţi, răniţi, incendii, baricade, bătăi, torturi, oameni răniţi, jurnalişti agresaţi, aceasta este atmosfera în Piaţa Independenţei din Kiev, unde de mai bine de două luni de zile ucrainenii protestează împotriva deciziei preşedintelui Ianukovici de a se alia noii Eurasii.
Protestele au cunoscut un reviriment puternic din 19 ianuarie, după ce autorităţile au adoptat o serie de legi de tip sovietic, ce impun sancţiuni draconice împotriva manifestanţilor. Violenţa forţelor de ordine, mandate de ministrul de interne să tragă în manifestanţi a urcat la apogeu. 6 persoane au fost ucise pe EuroMaidan în ultima săptămână şi cel puţin 300 de protestatari au fost răniţi.
În atari condiţii, oficialii UE şi SUA au cerut regimului Ianukovici să oprească violenţele, să negocieze un consens cu opoziţia şi să retragă legile draconice ce îngrădesc dreptul ucrainenilor de a manifesta. Angela Merkel l-a sunat personal pe preşedintele Ucrainei, şocată de ceea ce se întâmplă în Kiev, iar şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a anunţat că se va deplasa săptămâna viitoare în Ucraina, pentru a se întâlni cu Viktor Ianukovici şi responsabilii opoziţiei, pentru a facilita "dialogul" în vederea unei "soluţii politice" la criză.
Între timp, în spiritul "ne-amestecului în treburile interne", pe care îl invocă Lavrov în discursurile sale adresate liderilor occidentali, Rusia a reamintit Ucrainei că datorează 2,7 miliarde de dolari pentru livrările de gaze naturale de anul trecut iar suma trebuie achitată până la data de 25 ianuarie 2014.
Revenind la declaraţiile făcute sâmbătă de Ministrul de Externe rus, acesta a susţinut că este „foarte important să nu fie făcute apeluri din afara graniţelor” pentru ca opoziţia şi militanţii care operează în mod activ să nu fie încurajaţi de faptul că pot găsi sprijin pentru acţiunile lor în rândul comunităţii europene, informează Adevărul.
Ministrul rus a mai declarat că în timpul conferinţei de pace pentru Siria - Geneva 2 - a examinat situaţia din Ucraina cu secretarul de stat al SUA, John Kerry şi i-a atras atenţia acestuia să nu se amestece în situaţia de la Kiev: Am atras atenţia lui John Kerry asupra faptului că acum este foarte important să nu se intervină în acest proces şi să se evite orice declaraţii, care pot înrăutăţi situaţia. Sper că el m-a auzit”, a declarat Lavrov, citat de Vocea Rusiei.
În interviul său televizat, liderul diplomaţiei de la Moscova le-a criticat pe Catherine Ashton şi pe asistenta secretarului de Stat american, Victoria Nuland, precum şi pe alţi lideri europeni, acuzându-i pentru faptul că au mers să discute cu protestatarii din Piaţa Independenţei.
Reamintindu--şi de summitul OSCE găzduit la începutul lui decembrie 2013 în Kiev, când Catherine Ashton, Victoria Nuland şi Guido Werstwelle, Ministrul de Externe al Germaniei au mers în mijlocul protestatarilor de pe EuroMaidan, Lavrov a catalogat aceste gesturi drept indecente:
„Membrii mai multor guverne europene s-au grăbit să meargă în Piaţa Independenţei, fără nicio invitaţie, şi au luat parte la demonstraţiile anti-guvern într-o ţară în care aceştia au legături diplomatice. Acest lucru este indecent”, a declarat Lavrov.
Rusia şi decenţa în relaţia cu Ucraina. Morţii tac. Sau poate că nu.
Decent sau nu, asemenea cazului Revoluţiei române, cei care iau bătaie şi mor la mâna trupelor Berkut, sunt ucrainienii. Nu Victoria Nuland, nici Serghei Lavrov sau Guido Westerwelle.
Greşelile, mai ales cele neasumate, au enervantul obicei să se repete.
Rusia are îndelungi "tradiţii" de decenţă şi neamestec în treburile poporului ucrainean.
În iarna anului 1932, pe vremea când Moscova era inima imperiului sovietic, Stalin a decis să îi înfometeze pe ucraineni.
Toate recoltele ucrainenilor au fost confiscate. Satele au fost împânzite de NVDK. Nimeni nu avea voie să părăsească satele din care ruşii confiscaseră tot ce era rezerva de hrană, de la grâne până la cartofii de sămânţă. Cei ce încercau să plece la oraş după mâncare sau să culeagă spice din holdele păzite de soldaţi erau împuşcaţi pe loc. Şapte milioane de ucraineni, copii, femei au murit de foame în chinuri cumplite în iarna 1932-33.
Recoltele Ucrainei, confiscate de Partidul Comunist, au fost exportate în Vest. În presa occidentală a vremii apăreau fotografii cu pruncii care se stingeau de foame şi cu oameni scheletici, adesea îngropaţi de vii. Nimeni însă n-a intevenit. Nici marii finanţişti de peste Ocean cu care Stalin făcea afaceri, nici noi, ceilalţi, vecinii europeni.
Mai multe despre aceste atrocităţi puteţi afla vizionând filmul "Soviet Story" pe care îl puteţi găsi subtitrat şi în română.
Ucrainienii nu au uitat niciodată pogromul, mai ales după căderea URSS devenind tot mai naţionalişti.