Ianukovici ar putea să devină un Ceauşescu pentru Ucraina, susţine un fost deputat al Partidului Regiunilor

Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici.
Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici. (Manjunath Kiran / AFP / Getty Images)

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici ar putea să o ia pe urmele lui Ceauşescu şi atunci încercările de a reprima opoziţia ar transforma cel puţin vestul Ucrainei într-un centru al rezistenţei cetăţenilor, iar o prelungire neliniştitoare a acestei crize s-ar putea încheia cu un compromis, care să-i dea şefului statului posibilitatea de a fugi, apreciază Inna Bogoslovskaia, fost deputat al Partidului Regiunilor, citată luni de cotidianul El Pais.

Fostul deputat, care a părăsit partidul preşedintelui Ianukovici în semn de protest faţă de represiunea manifestanţilor din Ucraina, consideră că în acest moment există trei posibilităţi pentru evoluţia situaţiei. În prima, Ianukovici riscă să o ia pe urmele lui Nicolae Ceauşescu. În cazul în care criza se va prelungi, în cele din urmă se poate ajunge la un compromis care să îi confere preşedintelui posibilitatea de a fugi din ţară.

În sfârşit, cea mai de dorit posibilitate este o nouă configuraţie a parlamentului, pentru elaborarea unei constituţii care să readucă ţara la un sistem mixt parlamentar şi prezidenţial. Fostul deputat arată că în acest din urmă caz, Ianukovici nu va dori să renunţe la putere, însă ar exista o dualitate a acesteia, astfel că ar fi scenariul cel mai omenesc şi mai puţin sângeros, spune ea.

De profesie juristă, fosta parlamentară a fost primul deputat din Radă care a plecat din Partidul Regiunilor după represiunea poliţiei asupra manifestanţilor, petrecută în noaptea din 29 spre 30 noiembrie. 'Ianukovici, care se defineşte mereu drept un jucător, nu înţelege că epoca jucătorilor politici a fost înlocuită de politica reală, nu ascultă de nimeni, nu înţelege că sunt oameni adevăraţi care îl urăsc şi care sunt dispuşi să sfideze gloanţele fără să plătească pentru asta', arată fosta deputată.