Care este spitalul din Bucureşti cu cele mai mari datorii
alte articole
Din cauza unui management defectuos al banilor precum şi a achiziţiilor nejustificate, de cele mai multe ori la suprapreţ, multe unităţi medicale din România au ajuns să aibă datorii colosale. Suma restanţelor se ridică la peste 11 milioane de lei, echivalentul a 2,5 milioane de euro, pe care spitalele subordonate Ministerului Sănătăţii le au neplătite, fiind luate în calcul doar cele cu întârzieri de peste trei luni, notează B365.ro.
Administratorii spitalelor care acumulează datorii au fost ameninţaţi de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu că vor fi concediaţi.
În topul spitalelor cu plăţi restante conduce Spitalul Floreasca din Capitală, care are datorii de circa 4,7 milioane de lei, o cifră care este aproape jumătate din suma tuturor unităţilor medicale din ţară.
"Datoriile spitalului de urgenţă Floreasca la începutul acestui an, erau de, sau sunt de 37 de miliarde. Această datorie se raportează de fapt cu sfârşitul anului 2009, când actualul manager a preluat spitalul cu o datorie de 47 de miliarde şi ceva", a afirmat purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca, Manuela Guran.
Deşi Spitalul Floreasca are datorii uriaşe, la începutul lui decembrie 2012, a fost inaugurată noua Unitate de Primiri Urgenţe (UPU) din cadrul Spitalului de Urgenţă Floreasca, a doua secţie de primiri urgenţe într-un an.
Cu acest prilej cu care premierul Victor Ponta a precizat că “orice investiţie în sănătate este una profitabilă” pentru că societatea este cea care beneficiază de serviciile medicale şi că procesul de modernizare va fi continuat şi la alte spitale din ţară.
“Orice investiţie în sănătate este o investiţie profitabilă, nu în termen de lei sau euro, ci în termenii în care societatea beneficiază de serviciile medicale. Sunt oamenii cărora li se salvează vieţile. Este o muncă extraordinară a medicilor şi personalului medical de aici. Fac un apel către cei care gestionează Spitalul de Urgenţă şi oficialilor ministerului să continuăm acest efort de modernizare, şi este valabil pentru spitalele din orice oraş. Medicilor le urez stabilitate. Să fie cât mai puţine schimbări venite de la Guvern, de la minister”, afirma atunci primul ministru.
În acea perioadă, fostul ministru al Sănătăţii anunţa că în 2013 va mai fi reabilitată “cel puţin” o secţie de Primiri Urgenţe în Capitală.
În acest clasament sunt incluse spitalele din toată ţara care la sfârşitul anului precedent aveau datorii mai vechi de trei luni. Sumele datorate sunt de ordinul a sute de mii de lei pentru fiecare spital în parte.
Cu toate acestea, există şi unităţi medicale care se situează la polul opus, spitale care ştiu să-şi gestioneze banii în aşa fel încât să nu acumuleze datorii. Un exemplu în acest sens este spitalul “Victor Babeş” din Capitală, care este la zi cu plata facturilor.
"Managerul spitalului a reuşit să ţină în frâu cheltuielile privind utilităţile, evitând risipa, deci în permanenţă încercăm să responsabilizăm întreg personalul medical şi administrativ în ceea ce priveşte reducerea risipei de apă, gaze, curent electric şi aşa mai departe", a declarat Simin Florescu, director medical Spitalul Clinic Victor Babeş.
România s-a angajat să-i demită de urgenţă pe administratorii neperformanţi ai spitalelor, prin scrisoarea convenită că Fondul Monetar Internaţional (FMI).
"Acei manageri care vor acumula datorii timp de trei luni consecutiv vor fi schimbaţi automat din funcţie, drept pentru care pregătim un act normativ în acest sens", a explicat Eugen Nicolăescu.
Pentru perioada imediat următoare, ministrul Sănătăţii a anunţat că toate spitalele de pe teritoriul României vor fi evaluate.