Dragnea îl critică pe Nicolăescu: Măsurile privind spitalele private nu au fost discutate în Guvern, declaraţia e neinspirată
alte articole
UPDATE 2
Măsurile privind tăierea finanţării de la stat pentru spitalele private anunţate recent de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, au fost criticate luni de vicepremierul Liviu Dragnea, care a afirmat că declaraţia acestuia este neinspirată şi că măsurile nu au fost discutate în Guvern.
"Am văzut declaraţia domnului Nicolăescu legată de trecerea spitalelor în subordinea autorităţilor locale. Am avut o discuţie cu el, a rămas ca săptămâna asta să ne punem de acord. Nu cred că a fost foarte inspirată declaraţia", a precizat Dragnea, citat de B1 TV.
"Nu s-au discutat aceste măsuri în şedinţa de Guvern. Ar fi bine pentru toţi miniştrii ca înainte să facă declaraţii despre intenţii majore ale ministerului pe care îl conduc să aibă o discuţie în Guvern sau măcar cu primul-ministru", a mai declarat vicepremierul.
UPDATE 1
Premierul Victor Ponta a precizat luni că a aflat despre discuţia legată de finanţarea spitalelor şi a afirmat că va fi luată o decizie politică, susţinând totodată că "toată lumea are drept la asistenţă medicală în sistemul public".
***
Ministrul Nicolăescu: În proporţie de 90%, românii sunt săraci şi trăiesc din asigurări sociale de sănătate
Cetăţenii români, în proporţie de 90%, sunt săraci şi trăiesc din asigurări sociale de sănătate, a declarat luni ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, precizând că asigurarea socială de sănătate este obligatorie şi reprezintă un fel de impozit.
"Cetăţenii români, în proporţie de 90%, sunt săraci şi trăiesc din asigurări sociale de sănătate. Asta este problema României, e a noastră, a tuturor, pe asta trebuie să o rezolvăm", a precizat Nicolăescu.
Ministrul a precizat că asigurarea este obligatorie, ci nu facultativă.
"Asigurarea este obligatorie, dacă e obligatorie, e o contribuţie obligatorie, deci e un fel de impozit. De ce să răstălmăcim cuvintele? Noi vorbim de un impozit obligatoriu. Dacă se spunea asigurarea este facultativă, atunci erau bani privaţi şi făceaţi ce doriţi dumneavoastră cu ei. Cât ea este socială, aşa se cheamă, asigurări sociale de sănătate, atunci acei bani sunt publici, iar Guvernul şi ministerul Sănătăţii au obligaţia să facă aceste politici publice pe fonduri publice", a declarat Nicolăescu.
Nicolăescu a fost solicitat să comenteze criticile aduse propunerii sale de eliminare a finanţării de la stat pentru spitalele private şi a răspuns:
"În general, lumea critică când nu este bine informată. Când vor înţelege care sunt măsurile în coerenţă, care au ca scop tocmai îmbunătăţirea serviciilor medicale, sigur nu vor mai avea nicio reţinere".
Oficialul a mai precizat că cine se întreabă acum de ce banii nu merg şi la privat habar nu are de lege, pentru ca legea se referă la asigurări sociale de solidaritate şi nu priveşte opţiunile private şi conturile personale de asigurări.
"Legea spune de asigurări sociale de sănătate care sunt obligatorii pentru că reprezintă sistemul de solidaritate, Cine doreşte să exprime opţiuni, poate face asigurări private, legea de azi permite oricui", a afirmat Nicolăescu.
Într-o conferinţă de presă, la Târgu Mureş, ministrul Sănătăţii declara sâmbătă că în noul contract-cadru, care va intra în vigoare de la 1 martie, se va stipula că banii publici vor susţine numai spitalele publice din România, fiind sistată finanţarea din fondurile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru unităţile spitaliceşti private.
"În contractul-cadru pe 2013 care va intra, sper, în vigoare la 1 martie, vom sista finanţarea din fondurile Casei pentru unităţile spitaliceşti private. Astfel încât toţi banii publici - vorbim de fondul unic naţional de asigurări sociale de sănătate - să meargă către spitalele publice. Circa 10 la sută exista finanţare pentru sectorul privat, în felul acesta, cu 10 la sută va creşte fondul alocat spitalelor (publice) pentru perioada următoare. Ceea ce, împreună cu cei 200 de milioane de lei pentru anestezie şi terapie intensivă, sper că va asigura o finanţare superioară a spitalelor şi va micşora din nemulţumirile cetăţenilor. Raed Arafat a spus-o de mai multe ori, întăresc şi eu astăzi şi vom urmări această idee: dacă într-o secţie de anestezie şi terapie intensivă, după ce intră acest program în funcţiune, cineva din conducerea secţiei sau conducerea unui spital va cere unui pacient să vină de acasă cu medicamente sau materiale sanitare, acel cineva va pleca pe loc. Pentru că banul public trebuie să se ducă pentru cetăţean şi noi facem aceste eforturi şi ne-am străduit să obţinem aceşti bani şi vedeţi, cu modificările pe care le facem în finanţare, tocmai să încercăm să rezolvăm o problemă", a declarat Nicolăescu.
Ministrul a mai afirmat că, împreună cu Raed Arafat, se va strădui să analizeze şi să prioritizeze fiecare problemă din sistem şi "uşor-uşor" să găsească "soluţie fiecăreia", fiind clar că nu pot fi rezolvate toate odată, întrucât nu există banii necesari.
Nicolăescu a subliniat tot atunci că acela care îşi dezvoltă o afacere privată "nu şi-o face pe banul public", iar managerii de spitale private trebuie să îşi gândească investiţia bazându-se pe forţele proprii, nu pe "ce fură de la stat sau din ceea ce încearcă să obţină prin trafic de influenţă".
Cristian Preda: E straniu că un ministru al Sănătăţii vrea să salveze statul, nu pacientul
Justificarea deciziei de a nu mai direcţiona bani de la CNAS către spitalele private este una de tip contabil, prin care ministrul Sănătăţii arată că vrea să salveze statul, nu pacientul, consideră europarlamentarul PDL Cristian Preda.
Preda relevă pe blogul său, că ministrul Eugen Nicolăescu a anunţat că, începând de la 1 martie, banii de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu vor mai putea fi direcţionaţi către spitalele private.
Justificarea deciziei - aceea că statul va economisi astfel 10% din banii alocaţi şi-i va putea direcţiona către spitalele pe care le administrează tot el - este "una de tip contabil", susţine europarlamentarul PDL.
"Strict economic vorbind, asta înseamnă că e musai ca statul să nu aibă parte de concurenţă loială! Pe de altă parte, dacă, spre deosebire de dl. ministru al sănătăţii, ne gândim şi la pacienţi, vom constata că, pentru USL, statul e mai important decât pacientul", a mai scris Cristian Preda.
Ministrul Eugen Nicolăescu a ţinut să explice că aceasta e o viziune liberală, mai relevă Preda. "Da, e o nouă filă din istoria liberalismului ajuns în epoca Becali. O epocă în care toate cuvintele sunt otrăvite", continuă democrat-liberalul.