Raluca Turcan: Sistemul sanitar românesc, în internaţionala socialistă
alte articole
Vicepreşedintele PDL deputatul Raluca Turcan este de părere că, prin recentele decizii ale ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, sistemul sanitar din România se va întoarce în timp 20 de ani.
"Ne aflăm în faţa unui moment istoric. Guvernul USL a reuşit, în premieră mondială, să facă posibilă călătoria în timp. Este vorba de sistemul sanitar din România, care se va întoarce în timp 20 de ani cu deciziile actualului ministru. Puţine lucruri mai reuşesc să ne surprindă în ziua de astăzi, iar guvernarea USL ne-a obişnuit cu destule în ultimul an, de la atacurile la instituţiile statului la miniciuni sfidătoare. Însă trebuie să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului! Când vine vorba de adoptarea de măsuri aberante care, în afară de a şoca opinia publică, aduc numai deservicii societăţii, cei de la USL sunt campioni absoluţi", relevă deputatul într-un comunicat de presă intitulat "Sistemul sanitar românesc, în internaţionala socialistă" remis marţi Epoch Times.
Raluca Turcan numeşte în continuare propunerea ministrului drept o "aberaţie".
"O astfel de aberaţie a produs ieri ministrul Sănătăţii, liberal cu vorba, socialist cu fapta. Domnia să nu vrea nici mai mult nici mai puţin decât distrugerea reţelelor private de sănătate din România în detrimentul plătitorului cinstit de asigurări de sănătate.
Filosofia marxistă a acestui ministru spune cam aşa: De ce să dăm posibilitatea românilor să aleagă, pe banii lor, între un sistem public de sănătate aproape de comă şi un sistem privat care a dovedit că se poate dezvolta chiar şi pe timp de criză? De ce să aibă românii dreptul să aleagă între a sta la coadă şi a fi trataţi decent? Ministrul Sănătăţii a decis acum că nu putem decide ce să facem cu banii noştri, plătiţi lună de lună statului, şi că el ştie mai bine ce este în avantajul românilor.
În momentul de faţă lucrurile sunt foarte clare în sistemul sanitar. Un cetăţean care are calitatea de contribuabil al CAS poate decide singur dacă apelează la serviciile unităţilor de stat sau a celor private, alegând să plătească diferenţa de preţ. Domnul ministru este însă de părere că acest lucru reprezintă „furt din banul public şi trafic de influenţă”.
De fapt, este vorba de o încălcare gravă de drepturi, este vorba despre a băga mâna adânc în buzunarul cetăţeanului fără a îi oferi nimic în schimb. Nici măcar dreptul de a alege unde vrea să fie tratat, unde vrea să îşi aducă copilul pe lume, unde vrea să îşi verifice starea de sănătate – la stat sau la privat", precizează vicepreşedintele PDL.
"Eugen Nicolăescu vrea să construiască un zid între cele cele două segmente ale aceluiaşi sistem. Trist este că aceste decizii sunt asumate de un personaj care se auto-cataloghează ca fiind liberal", conchide Turcan în comunicat.
Într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat sâmbătă că în noul contract-cadru, care va intra în vigoare de la 1 martie, se va stipula că banii publici vor susţine numai spitalele publice din România, iar finanţarea din fondurile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru unităţile spitaliceşti private va fi sistată.
Nicolăescu a mai declarat că acela care îşi dezvoltă o afacere privată "nu şi-o face pe banul public", iar managerii de spitale private trebuie să îşi gândească investiţia bazându-se pe forţele proprii, nu pe "ce fură de la stat sau din ceea ce încearcă să obţină prin trafic de influenţă".