De ce nu se va tatua Ciolacu chiar dacă taxele vor creşte? / Minciuna din spatele deficitului şi banii din PNRR

Marcel Ciolacu (Captură video)
Loredana Diacu
30.10.2024

Deşi taxele vor creşte nu îl vom vedea tatuat pe Marcel Ciolacu, crede fostul ministru (USR) al Economiei Claudiu Năsui. În contextul în care, aflat în plină campanie pentru Cotroceni, Ciolacu a mers până la a spune că se tatuează pe mână că TVA-ul şi cota unică nu cresc, Năsui susţine că asistăm, din nou, la o mistificare a realităţii.

"Nu o să-l vedem pe Ciolacu tatuat, pentru că o să mintă apoi, o să spună că nu a crescut taxele. Conform cuvintelor pe care le foloseşte el, el nici până acum nu a crescut taxele: a făcut reajustări fiscale, reaşezarea climatului concurenţial, eliminarea excepţiilor.

Eu anticipez că va creşte TVA-ul, dar el îşi imaginează că va fi următorul preşedinte şi atunci nu o va face el şi atunci va spune pur şi simplu: păi nu eu, ceilalţi. Şi dacă cumva nu iese preşedinte şi rămâne prim-ministru, va spune ceva de genul: 'Având în vedere noile date, ce ştiam la momentul respectiv, nu l-aş fi crescut, dar acum, având în vedere urgenţa situaţiei, trebuie să o facem."

Pot să o dea aşa. Omul ăsta minţea acum doi ani că nu candidează la preşedinţie. Eu de atunci ştiam că o să candideze la preşedinţie.

Zicea că 99% şanse că nu, că PSD va avea poate un candidat din afara partidului şi lansa zvonurile alea, că va fi Aurel Pop, că vor fi alţii. E un mod de a opera", a declarat Năsui pentru Epoch Times.

Claudiu Năsui a remintit ca în răspunsul oficial al Ministerul Finanţelor către Uniunea Europeană se vorbeste de o creştere a încasărilor nu din îmbunătăţirea colectării - din îmbunătăţirea colectării e de 0,5 - ci din reforma fiscală - 1,1% din PIB.

"Or, asta înseamnă că ei se aşteaptă şi că îşi doresc nişte creşteri de taxe. Deci nu e doar că digitalizăm şi creştem colectarea aceloraşi taxe pe care le avem şi până acum. Mai mult decât atât, dacă ne uităm pe defalcarea acelor sume, ei prevăd că la taxele pe salarii - deci contribuţie şi impozit - o să crească foarte puternic colectarea fix în 2025 şi ponderea lor în veniturile state. Or, asta nu are cum să se întâmple decât printr-o creştere de cotelor", a declarat Năsui.

În condiţiile în care Ministerul de Finanţe a pus în transparenţă Planul bugetar-structural naţional pe termen mediu – 2025-2031, în care se vorbeşte şi despre o reformă a salarizării în sectorul public şi a pensiilor în vederea ajustării deficitului bugetar de la 7,9% pentru anul 2024 la 2,5% din PIB în 2031, Năsui s-a declarat sceptic că sectorul bugetar va fi cu adevărat reformat.

"Sunt destul de vagi angajamentele lor. Ei zic 'o să scădem şi cheltuielile. Dar asta au mai zis-o. Eu nu mă aştept ca oamenii ăştia să facă ceva diferit faţă de ce au făcut în ultimii trei ani. În ultimii trei ani, ei au tot zis că o să strângă cureaua, că au dat o ordonanţă, că blochează angajările la stat, le îngheaţă.

De când tot îngheaţă angajările la stat, am trecut de la 1.250.000 de angajări la stat la 1.300.000 de angajări la stat. Deci ei n-au blocat nicio angajare, n-au făcut decât să le crească în continuare. Doar că dau aceste acte normative de ochii lumii, după care tot ei derogă de la ele. Sau le dau cu portiţe, astfel încât ele, de fapt, să nu se aplice. Dacă ar fi vrut să scadă vreo cheltuială, am fi văzut lucrul ăsta până acum. N-am fi ajuns cu deficitul la 8%.

Înainte, pe vremea chiar a lui Dragnea, când ne apropiam de 3%, ni se părea mult! Acum suntem la 8%, deci e absolut aberant! Şi aceiaşi oameni ne mint că ei, de fapt vor suveranitate sau vor să ne apere de corporaţiile malefice, de pieţele financiare internaţionale, că mai au un discurs de genul acesta. Îl auzi şi în Parlament, îl auzi şi în presă. Când ei, de fapt, îndatorându-ne, ne fac din ce în ce mai dependenţi de acele pieţe financiare internaţionale. Dacă vrei să stai pe picioarele tale şi să zici că eşti suveran, păi atunci trebuie să stai pe banii tăi, nu poţi să depinzi de ceilalţi tot timpul. Că dacă nu, vei fi, într-adevăr, şi la mâna lor", a explicat Năsui.

Totodată, comentând declaraţiile fostului ministru UDMR Cseke Attila care puncta recent că guvernanţii se laudă că avem 9,3 miliarde de euro la trezoreria statului din PNRR, însă nu se ştie câţi sunt absorbiţi în realitate, câţi sunt cheltuiţi iar primarii se plâng că sunt facturi neplătite inclusiv din PNRR, Năsui a subliniat că Guvernul joacă alba-neagra cu banii europeni pentru a reduce din pix deficitul bugetar.

"Aici sunt două aspecte. În primul rând, aspectul bani la trezorerie. Ei ce fac de obicei, este ca prin luna noiembrie, final de noiembrie, decembrie, cam opresc plăţile din trezorerie, ca să scade artificial deficitul bugetar. Deficitul bugetar se calculează în două moduri: pe cash, adică efectiv banii care pleacă, şi Esa-ul - o face Uniunea Europeană, dar abia în aprilie.

Măcar pe cash, ca să iasă bine, ei blochează plăţile şi le amână pe toate pentru luna ianuarie. Care evident că apasă pentru bugetul de anul viitor. Dar cu inflaţie, suma cu care ai apăsat este mai mică, că anul viitor mai continuă inflaţia, şi atunci deodată suporţi mai uşor.

Ce se întâmplă acum - şi am auzit şi eu lucrurile acestea - este că au început de acum, deci de final de luna octombrie, să facă fix lucrul acesta. Înainte se întâmpla la final de luna noiembrie, acum se întâmplă practic o lună mai devreme, practic se blochează plăţile şi se întârzie plăţile foarte mult, ca să simuleze un fel de reducere a deficitului, dar care de fapt este doar o masă contabilă, pentru că aceleaşi bani se plătesc în ianuarie.

Şi faptul că au început-o mai devreme, arată iarăşi halul pe care au ajuns. Adică deficitul de 8% e absolut imens, va fi probabil peste. Chiar şi aşa peste, va fi peste pentru că vor trafica, să arate mai bine. Dar adevărul e că lor nu le pasă de deficit anul acest. Anul acest lor nu le pasă decât de alegeri. Atât.

Iar anul viitor, până la urmă, vor trebui să facă ceva. Pentru că au doar două opţiuni. Şi atenţie, şi dacă vine USR-ul la guvernare, şi dacă vin eu la guvernare, să zic aşa, şi sunt ministrul Finanţelor, tot trebuie să faci ceva cu deficitul. Tot trebuie să scazi deficitul. Diferenţa este că USR-ul ce spune şi eu ce spun e: hai să reducem cheltuielile. Deci haide ca problema care a fost cauzată de creşterea cheltuielilor să fie rezolvată de creşterea cheltuielilor.

Noi nu avem... În România nu a explodat evaziunea. E cam aceeaşi evaziune care era şi acum cinci ani. Nu au închis tot mediul de afaceri şi nu a mai cotizat. Nu, mediul de afaceri a funcţionat, a plătit taxe şi impozite şi au crescut încasările, în timp. Problema este explozia cheltuielilor. Dacă ai o problemă cu explozia cheltuielilor, păi şi soluţia este să reduci acele cheltuieli pe care le-ai crescut în mod artificial.

Am asemănat eu lucrurile, am zis că e ca un om care ia droguri, azi se îmbolnăveşte şi în loc să oprească drogurile, începe să ia medicamente ca să combate simptomele. Soluţia nu e asta, soluţia este să nu mai iei drogurile, să-ţi rezolvi problema la rădăcină.

Problema noastră a fost creşterea de cheltuieli. Deci dacă o să ajungem la guvernare, soluţia este numai pe scăderea de cheltuieli. Numai atât. Dacă rămâne guvernarea actuală, atunci probabil vor creşte taxe.

Şi atenţie, faptul că ei vor creşte taxele, într-adevăr va reduce deficitul. Dar ce s-a întâmplat în România, dacă ne uităm pe intervale mai lungi de timp, este că, după ce au scăzut deficitul, au început imediat să facă ce? Să crească din nou cheltuielile. Iarăşi probleme de deficit, iarăşi cresc taxele. Tot aşa. Un ciclu în care au fost foarte puţine momente în care taxele au fost scăzute. Deci, este o poveste fără sfârşit, aşa cum se prezintă lucrurile”, a concluzionat Claudiu Năsui.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor