Dat pe uşă afară din ALDE, şeful filialei Ialomiţa pune pe masă lista "penalilor"
alte articole
Unul după altul, contestatarii lui Călin Popescu Tăriceanu sunt daţi pe uşă afară din ALDE. Ultimul pe lista celor excluşi din partid este deputatului Aurelian Ionescu, preşedinte ALDE Ialomiţa, care nu demult cerea convocarea unui Congres Extraordinar, adoptarea unor criterii de integritate a membrilor şi candidaţilor şi, nu în ultimul rând, demisia lui Tăriceanu.
"Am fost înştiinţat asupra faptului că am fost exclus din ALDE prin decizia Biroului Politic Judeţean – o procedură nestatutară aplicată în urmă cu câteva zile şi în cazul deputatului de Neamţ, Cătălin Drăguşanu, contrar prevederilor care statuează că înlăturarea din rândurile partidului a unui parlamentar se face numai prin hotărârea Delegaţiei Permanente. Această excludere este răspunsul dat de preşedintele Tăriceanu scrisorii mele deschise, în care îi solicitam convocarea Congresului Extraordinar al partidului, adoptarea unor criterii de integritate a membrilor şi candidaţilor şi, totodată, demisia din fruntea partidului.
În fapt, am considerat că primul răspuns primit cererilor mele a fost aducerea în ALDE şi punerea pe liste pentru Senat a încă unui politician penal – Tudor Pendiuc, fostul primar al Piteştiului, trimis în judecată pentru luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată şi, în prezent, cercetat într-un alt dosar în care este suspectat că ar fi cerut bani pe concedii medicale date pentru o boală fictivă după cele 9 luni de arest preventiv", a declarat marţi, în cadrul unui comunicat de presă, Aurelian Ionescu.
Potrivit fostului şef ALDE Ialomiţa, în ciuda faptului că a ordonat excluderea sa din partid, Tăriceanu tot va trebui să răspundă public la câteva întrebări, pentru ca electoratul şi membrii de partid să îşi explice, măcar în parte, ceea ce se întâmplă acum în partid:
1. De ce nu doreşte să convoace Congresul Extraordinar ALDE în scopul adoptării criteriilor de integritate pentru membri şi candidaţi la funcţii publice?
2. De ce a ales să mistifice adevărul, girând declaraţia senatorului Vosganian, conform căreia listele de candidaturi ALDE pentru Parlament erau finalizate încă de săptămâna trecută?
3. De ce susţine că nu este adeptul excluderilor din partid, dacă ordonă excluderi nestatutare ale parlamentarilor incomozi?
"În ceea ce mă priveşte, decizia excluderii din ALDE mă întristează, în condiţiile în care am muncit pentru înfiinţarea şi consolidarea organizaţiilor din teritoriu ale partidului şi am crezut în viitorul corect şi onest al acestei formaţiuni politice. Totuşi, având în vedere anumite considerente, mi-ar fi fost imposibil să rămân în continuare membru ALDE", a subliniat Aurelian Ionescu.
Deputatul a explicat că, având în vedere ceea ce se întâmplă acum în ALDE şi faptul că majoritatea membrilor ALDE din Parlament sunt oameni condamnaţi pentru încălcarea legii sau acuzaţi de comiterea unor fapte penale, a considerat că locul său nu era alături de astfel de persoane.
"Nu aş fi conceput să fiu coleg de partid cu politicieni cu probleme în justiţie sau cu imagine publică dezastruoasă, asemeni lui Călin Popescu Tăriceanu, Cătălin Harnagea, Varujan Vosganian, Daniel Chiţoiu, Ovidiu Silaghi, Eugen Durbacă, Dorinel Ursărescu, Adrian Ştef, Steluţa Cătăniciu, Cristian David, Dian Popescu, Christian Gigi Chiru, Mircea Moloţ, Ion Ariton, Aristotel Căncescu, Octavian Marius Popa, Scarlat Iriza, Andrei Voloşevici, Tudor Pendiuc, Daniel Barbu, Mihăiţă Calimente, Teodor Meleşcanu, Tudor-Tim Ionescu (Tudy) şi Tomniţa Florescu", a precizat Aurelian Ionescu.
În acelaşi timp, Aurelian Ionescu îl acuză pe Tăriceanu - el însuşi implicat în dosare pe rolul instanţelor - că are o atitudine permisivă şi deseori protectoare cu privire la noile şi mai vechile veniri în partid ale unor politicieni certaţi cu legea.
În opinia politicianului, dacă ALDE ratează, în perioada imediat următoare, şansa să profite de solicitarea unor lideri centrali şi din teritoriu şi să-şi adopte reglementari interne privind integritatea, va ajunge la coşul de gunoi al politicii, ca un partid ale cărui unice elemente de promovat au fost politicienii penali, interesele personale ale acestora şi mesajele împotriva justiţiei şi ordinii de drept a statului.
Aurelian Ionescu susţine că, dacă ar fi ştiut că ALDE va ajunge în această situaţie, nu ar fi acceptat niciodată să fie membrul unui partid politic transformat în platformă anti-justiţie condusă de Călin Popescu Tăriceanu.