Darius Vâlcov, vizat de noi acuzaţii. DNA cere din nou arestarea fostului ministru

Procurorii DNA au propus din nou, marţi, arestarea preventivă a fostului ministru Darius Vâlcov pe care îl acuză că a efectuat operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţia de primar, senator şi ministru, utilizând informaţii deţinute în virtutea acestora.
Senatorul PSD Darius Vâlcov. (Facebook)
Andrei Pricopie
07.04.2015

Procurorii DNA au propus din nou, marţi, arestarea preventivă a fostului ministru Darius Vâlcov pe care îl acuză că a efectuat operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţia de primar, senator şi ministru, utilizând informaţii deţinute în virtutea acestora.

Măsura arestării preventive a fost propusă de procurori având în vedere că a fost îndeplinită condiţia prevăzută în Constituţia României, în sensul în care plenul Senatului a încuviinţat cererea de arestare preventivă pentru acele aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă că Darius Vâlcov a săvârşit infracţiunea sus menţionată, prin prisma calităţilor deţinute de acesta de-a lungul timpului, de primar al municipiului Slatina, senator în Parlamentul României şi membru al Guvernului României.

Concret, potrivit referatului cu propunere de arestare preventivă a rezultat că, începând cu anul 2011 şi până în prezent, Darius Vâlcov a efectuat operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţia de primar, senator şi ministru, utilizând informaţii deţinute în virtutea acestora, în legătură cu o firmă de cadastru, una de contabilitate şi un birou de avocatură, firme pe care le deţine în fapt şi pe care le administrează, prin interpuşi.

Procurorii DNA susţin că produsul infracţional obţinut în urma săvârşirii infracţiunilor faţă de care se efectuează cercetări (trafic de influenţă şi efectuare de operaţiuni financiare) a fost depozitat într-un seif, lăsat spre păstrare unei persoane apropiate, acesta conţinând următoarele: 90.000 dolari, 1.323.850 lei, 3 lingouri de aur, în total 3 kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripţionat Renoir, un tablou inscripţionat Jean Cocteau şi o pictură pe lemn, inscripţionată Aurel Acasandrei.

Ulterior, ca urmare a percheziţiilor domiciliare, s-au identificat 101 tablouri, despre care există indicii că ar fi fost achiziţionate, prin interpuşi, de către Darius Vâlcov, cu banii presupus obţinuţi din comiterea infracţiunilor pentru care se efectuează cercetări, în respectiva cauză. Pe tablouri figurează semnătura unor pictori celebri cum ar fi Pablo Picasso (două gravuri şi un desen în cărbune), Andy Warhol, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Gheorghe Petraşcu, Constantin Piliuţă, Corneliu Baba, Horia Bernea, Octav Băncilă etc.

În aceeaşi cauză, procurorii au propus prelungirea măsurii preventive a arestului la domiciliu, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 14 aprilie şi până la 13 mai, inclusiv, a inculpatului Prina Minel Florin, primar al municipiului Slatina, în prezent suspendat, cu privire la săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă.

Procurorii au propus, de asemenea, înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura arestului la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 14 aprilie şi până la 13 mai, inclusiv, a inculpatului Şuşală Lucian Petruţ, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Anterior, la cererea procurorilor, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus măsura arestării preventive faţă de Darius Vâlcov pe o perioadă de 23 de zile, de la data de 02.04.2015 până la 24.04.2015 inclusiv, cu privire la săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor