"Dacă partidele pro-Georgescu fac aproape de 50%, aţi conduce un guvern din care să facă parte PSD?" - Ce spune Bolojan
Noul preşedinte interimar al PNL, Ilie Bolojan, a explicat, în emisiunea "Bună, România", realizată de Răzvan Zamfir şi Radu Buzăianu, de ce ar fi dispus să conducă un Guvern din care ar face parte inclusiv PSD.
Răzvan Zamfir: Dar cu USR-ul să zicem că o să vă înţelegeţi, pentru că, de altfel, Elena Lasconi v-a nominalizat încă de la debutul campaniei electorale, potenţial premier, cu susţinerea USR. Dar dacă partidele pro-Călin Georgescu vor obţine foarte multe procente, poate aproape de 50% din Parlament, aţi conduce şi un guvern din care să facă parte PSD?
Ilie Bolojan: Eu am spus şi cu alte ocazii că coaliţiile nu se fac după cum vrea cineva. Premierii nu se pun după cum ar vrea, să spunem, un preşedinte, ci premierii şi coaliţia sunt un rezultat al votului cetăţenilor. Prin urmare, după alegerile de duminică, va fi un rezultat parlamentar. Partidele vor avea procentele lor care vor fi transformate în parlamentari şi va trebui făcută o majoritate. Niciun guvern care vrea să facă lucruri importante, şi vom fi forţaţi să facem asta, nu poate funcţiona fără o majoritate stabilă.
Orice decizie care se ia, mai ales în primele etape, va crea un anumit deranj şi, în mod evident, ai nevoie de susţinere ca, nu ştiu, o ordonanţă de urgenţă să devină lege, dar nu modificată în totalitate, ci care să respecte, într-adevăr, viziunea ca să dea rezultate. Şi atunci, şi eu am fost în coaliţie, să ştiţi, în două mandate la Oradea: un mandat cu UDMR, un mandat cu PSD. Dar ce a fost important în aceste coaliţii? N-am uitat niciodată care sunt proiectele oraşului, care sunt direcţiile strategice pe care trebuie să le urmărim şi le-am urmărit întotdeauna. Asta trebuie să facă PNL, cred, şi la nivel naţional.
Bun, negociem, discutăm, dar aceste lucruri pe care le propunem sunt foarte corecte. Nimeni nu le neagă, doar că nu şi le asumă explicit, dacă vedeţi această chestiune. Şi, doi, decât să fii într-o coaliţie în care doar nişte colegi, mai buni sau mai răi, ocupă nişte posturi de miniştri care administrează, din nou, mai bine sau mai rău, ţara şi ratează oportunităţi de reformă şi vom ajunge să intervenim în situaţii de urgenţă şi să fim cu spatele la zid, cum am mai fost, dacă ne aducem aminte, atunci mai bine PNL stă în opoziţie decât să înşele încrederea românilor. Cred că e o atitudine cât se poate de corectă.
Radu Buzăianu: O să ating şi un subiect ceva mai delicat, totuşi observat evident de toată lumea. Aţi stat departe de Bucureştiul PNL-ului câtă vreme gestiona lucrurile domnul Klaus Iohannis. Klaus Iohannis este un prejudiciu imens de imagine pe care îl are Partidul Naţional Liberal în momentul de faţă şi vreau să vă întreb dacă a fost totuşi o greşeală ataşarea prea mare şi continuă de acest domn Klaus Iohannis din partea PNL-ului.
Ilie Bolojan: Întotdeauna partidele care, prin propunerea lor, au dat preşedintele României, dacă ne uităm în ultimii 30 de ani, au avut o anumită relaţie cu preşedintele, cum este şi normal. În anumite cicluri au fost, să spunem, arondate, dacă aş putea să folosesc acest termen, şi, oricum, percepţia lor este legată de percepţia vizavi de preşedinte. S-a văzut asta în fiecare ciclu electoral. Şi este evident că acest vot pe care l-a primit PNL în această rundă de alegeri nu poate fi dezlipit de percepţia vizavi de preşedintele Iohannis. Acesta este adevărul.
Pe de altă parte, eu am învăţat un lucru. Întotdeauna am respectat oamenii, am respectat funcţiile. Şi acum vedeţi oameni care critică puternic pe un anumit sector, dar ani de zile n-au zis nimic vizavi de nişte chestiuni. Şi de multe ori am văzut în PNL, de-a lungul anilor, oameni care purtau geanta preşedinţilor şi, în momentul în care preşedintele partidului era rănit sau era să cadă, săreau în altă barcă şi îl desfiinţau.
Cred că şi aici trebuie să existe un respect, iar judecata vizavi de activitatea unui primar, unui preşedinte, unui prim-ministru o fac cetăţenii. Cum? Prin modul în care, după ce nu mai eşti pe funcţie, te salută pe stradă sau nu te salută, prin confortul tău de a sta pe o terasă şi oamenii să te salute sau nu. Niciodată nu ne vor lăuda toţi oamenii, pentru că atunci când lucrezi cu oameni e foarte greu, dar e bine să nu te înjure toată lumea.
Răzvan Zamfir: O întrebare care necesită un răspuns foarte scurt, vă e frică de o revoluţie, cu ghilimele sau fără, sau de o răsturnare a ordinii constituţionale în România?
Ilie Bolojan: Nu îmi este frică de o revoluţie. Îmi este frică de situaţii în care putem ajunge într-o criză, indiferent ce fel de criză, şi pe fondul încrederii scăzute în lumea politică, pe care o vedem în această etapă, prin voturile care au fost acordate şi prin faptul că se pulverizează susţinerea pentru partidele tradiţionale, prin votul masiv împotrivă, nu va fi cine să ţină steagul sus, să dea încredere românilor şi să garanteze că ceea ce face autoritatea statului sau ceea ce cere un decident sau altul este o decizie corectă, care se bazează pe interesul ţării noastre.
Deci, în momentul în care ai o situaţie de criză, de la un război, la un cataclism, la orice fel de chestiune, e bine ca cei care îţi cer să fii responsabil, să te duci să participi la un anumit eveniment, să aibă o responsabilitate şi să se comporte prin ceea ce fac ei, în aşa fel încât să îţi creeze, cum să vă spun eu, încredere. Vă rog să vă gândiţi la o chestiune care s-a întâmplat acum vreo doi ani de zile, când Rusia a atacat Ucraina. Vă aduceţi aminte că preşedintele Zelenski a primit un telefon că poate fi evacuat. Şi faptul că a refuzat şi a stat cu oamenii din Ucraina cred că i-a generat o legitimitate de pe urma acestei chestiuni. Şi, deci, astfel de chestiuni, cum să vă spun, te pot califica sau te pot descalifica.
E clar că trebuie să avem grijă ce să facem, pentru că situaţia, în general, în Europa, vedem că nu mai e o creştere economică aşa cum a fost în anii anteriori. Lucrurile nu mai sunt atât de bune şi fiecare guvern şi fiecare ţară trebuie să aibă grijă de direcţia pe care o induce, în aşa fel încât să acţioneze responsabil şi să menţină totuşi o stabilitate - asta a fost un plus al actualei coaliţii, dar n-a fost suficient - să menţină direcţia pro-europeană în aşa fel încât să creeze condiţii pentru ca să nu ajungem într-o situaţie de destabilizare.