Curtea germană oferă undă verde fondului european de salvare
alte articole
O aşteptare tensionată de două luni pentru soluţionarea sorţii fondului european de salvare s-a încheiat miercuri, când cea mai înaltă instanţă din Germania a declarat fondul conform cu Constituţia germană – în anumite condiţii.
Mecanismul european de stabilitate (MES), conceput ca o instituţie permanentă ce are drept scop oferirea de ajutor financiar de urgenţă pentru membrii zonei euro care au nevoie, este văzut de liderii europeni ca un ingredient esenţial în rezolvarea crizei datoriilor europene în curs.
Tratatul este pus în aşteptare până când Germania, în calitate de cel mai mare contribuabil, îl va ratifica. Germania va contribui cu puţin peste 27 la sută. Franţa este următoarea pe listă, contribuind cu aproximativ 20 la sută, fiind urmată de agitata Italie, cu puţin sub 18 la sută.
Curtea Constituţională a decis că acţiunile de prevenire a preşedintelui german de la semnarea MES ca lege sunt "nefondate ... în cea mai mare parte", potrivit unei declaraţii a instanţei.
Interdicţiile au fost prezentate în iunie de o varietate de grupuri şi indivizi, inclusiv un fost ministru de justiţie şi o organizaţie socială democratică ce reprezintă peste 30.000 de cetăţeni, blocând astfel legea.
Curtea a stabilit cerinţele clare pe care trebuie să le urmeze Germania pentru a ratifica MES.
Similar cu o hotărâre anterioară privind primul pachet de salvare pentru Grecia, din 2011, aceasta a subliniat: "Membrii Bundestag-ului german trebuie să îşi menţină controlul asupra deciziilor bugetare fundamentale chiar şi într-un sistem de guvernare interguvernamentală."
Instanţa cere ca ambele camere ale parlamentului german, Bundestag şi Bundesrat, să aprobe orice programe europene de ajutorare la scara largă, care utilizează acest fond. În plus, membrii parlamentului trebuie să fie foarte bine informaţi în legătură cu fiecare măsură de salvare ce este luată în considerare.
Această cerinţă va înlătura probabil unele dintre preocupările celor care au văzut MES şi alte măsuri europene de salvare ca subminând democraţia germană şi europeană.
Matthias Schäfer, un expert economic la fundaţia politică Konrad-Adenauer-Stiftung, vede decizia instanţei ca un "compromis moderat", care va oferi politicienilor şi pieţelor o siguranţă crucială în următoarele luni, asigurând în acelaşi timp voturi şi contribuabili.
Pentru Schäfer, un element-cheie al hotărârii este că acordă publicului german este "un semnal clar că parlamentul ... continuă să fie responsabil de modul în care evoluează arhitectura zonei euro."
Cu toate acestea, Schäfer spune că MES nu este "soluţia pentru criza euro", ci doar o parte dintr-o strategie cuprinzătoare. Celelalte măsuri propuse, cum ar fi reformarea structurală a ţărilor debitoare şi o mai bună coordonare la nivel euro pentru deciziile macroeconomice, sunt la fel de necesare.
Una dintre cele mai importante condiţii impuse de instanţa de judecată este plafonarea obligaţiilor de plată ale Germaniei către MES la 190 de miliarde de euro, cea mai mare parte acordată de vreo ţară. Acest lucru face aproape imposibil extinderea răspunderii Germaniei fără o decizie a parlamentului, o teamă nutrită de mulţi germani.
Contribuţiile vor fi efectuate pe o perioadă de cinci ani, după care va fi nevoie de un nou tratat în temeiul dreptului german.
Open Europe, un grup de experţi din Marea Britanie, susţine că această limită s-ar putea dovedi un "obstacol real pentru planurile de salvare din zona euro, pe parcurs", deoarece volumul actual de creditare al MES - 500 miliarde de euro - nu este suficient pentru a ajuta Spania şi Italia, în conformitate cu un articol pe site-ul său.
Hotărârea instanţei de miercuri constituie doar un "mic rezumat", hotărârea completă este de aşteptat la începutul anului 2013. Cu toate acestea, majoritatea observatorilor se îndoiesc că aceasta va aduce vreo surpriză.
Pieţele din întreaga lume au reacţionat pozitiv la decizie, în timp ce liderii europeni s-au simţit uşuraţi.
"Acest lucru este un semnal puternic pentru Europa! Germania îşi ia în serios responsabilitatea sa", a afirmat cancelarul german Angela Merkel, potrivit unei declaraţii.
Una dintre principalele întrebări legate de MES este cum va funcţiona, având în vedere că unii dintre cei mai mari contribuabili ai săi, Italia şi Spania, împreună reprezentând aproape 30 la sută, se confrunta cu probleme.
Analiştii văd două scenarii posibile. Primul este că Italia şi Spania vor reuşi să îşi scoată economiile din probleme şi piaţa va considera că structurile de salvare ale Europei, cu sprijinul Băncii Centrale Europene (BCE), vor funcţiona. Acest lucru va determina investitorii privaţi să continue cumpărarea de obligaţiuni italiene şi spaniole, reducând astfel costurile de finanţare până la un nivel gestionabil.
Dacă Spania şi/sau Italia au nevoie de un plan de salvare, atunci MES îşi pierde relevanţa şi singura entitate credibilă care va putea să ajute Europa va fi BCE. Se poate ca Germania să îşi ia în serios responsabilitatea, dar nu ar fi putut purta povara de una singură.