Tânăra generaţie plăteşte criza economică cu cele mai mari sacrificii (presa italiană)

Discursul ţinut duminică seară de premierul italian Mario Monti la întâlnirea de la Rimini, regiunea Emilia Romagna (centru-nord), organizată de grupul catolic 'Comunione e Liberazione' (Comuniune şi Eliberare), în care a vorbit despre angajamentul său în politică, despre situaţia economică a ţării, despre sacrificiile tinerilor italieni şi despre viitorul zonei euro, se află luni pe primele pagini ale ziarelor din Italia.
Premierul italian, Mario Monti. (MIKKO STIG / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
20.08.2012

Discursul ţinut duminică seară de premierul italian Mario Monti la întâlnirea de la Rimini, regiunea Emilia Romagna (centru-nord), organizată de grupul catolic 'Comunione e Liberazione' (Comuniune şi Eliberare), în care a vorbit despre angajamentul său în politică, despre situaţia economică a ţării, despre sacrificiile tinerilor italieni şi despre viitorul zonei euro, se află luni pe primele pagini ale ziarelor din Italia.

'Monti: Tânăra generaţie este cea care plăteşte criza', titrează La Repubblica de la Roma, care scrie că premierul Monti, întâmpinat cu aplauze la Rimini, la conferinţa care a inaugurat tradiţionala întâlnire anuală organizată de puternicul grup catolic Comuniune şi Eliberare, întâlnire care va dura o săptămână, a definit angajamentul său în politică cu cuvintele 'Reprezintă o clipă imprevizibilă a vieţii mele. Conduc un guvern care are o sarcină dificilă, într-un moment dificil al vieţii ţării. Este nevoie de curaj pentru a merge înainte'.

Monti a vorbit şi despre criza economică din Italia şi din Europa şi a spus că, în ultimul an, multe lucruri pozitive au fost făcute pentru a depăşi criza. 'Italia trebuie să aibă încredere în capacităţile sale şi să fie mândră de ce a realizat până acum', a declarat Monti, care a mai spus: 'Reformele executivului nostru, reforma pensiilor, reforma pieţei muncii, liberalizările, vor ajuta în viitor creşterea economică a ţării şi transformarea societăţii italiene într-o societate mai responsabilă şi mai credibilă în Europa', observă cotidianul roman menţionat.

Monti a vorbit şi despre criza datoriilor suverane în zona euro şi a spus că moneda unică europeană nu trebuie să devină 'un factor de dezagregare' în Europa şi să opună nordul şi sudul continentului. 'Cea mai mare tragedie pentru Italia şi pentru Europa ar fi să vedem că euro devine, din cauza incapacităţii noastre, un factor de dezagregare care trezeşte prejudecăţile nordului împotriva sudului şi invers', a declarat Monti la această reuniune a catolicilor italieni pe teme de politică şi religie. 'Riscul există', a adăugat şeful executivului italian, considerând că euro este 'vârful construcţiei europene', precizează La Repubblica.

Monti a înfruntat şi tema evaziunii fiscale în Italia, care reprezintă 17,5% din PIB, şi a spus că le va sugera jurnaliştilor de la RAI, Radio Televiziunea publică din Italia, să evite să folosească cuvintele 'abili' şi 'isteţi' atunci când vorbesc despre evazioniştii fiscali, deoarece, a spus Monti, 'nu pot fi transmise mesaje subliminale pozitive faţă de nişte cetăţeni care distrug societatea italiană'.

Vorbind despre tânăra generaţie din Italia, Monti a spus că este cea care plăteşte cele mai grave consecinţe ale crizei economice, o 'generaţie pierdută', care se confruntă cu o realitate dură. Monti le-a cerut tinerilor italieni să se întrebe ce pot face şi ei pentru viitorul Italiei, relevă principalul cotidian de la Roma.

'Muncă şi PIB: Cifrele crizei şi problemele Italiei', titrează Il Corriere della Sera din Milano, care scrie că, în ultimii şase ani, Produsul Intern Brut (PIB) al Italiei a pierdut 3% şi că în ţară lucrează 22,3 milioane de persoane, din 60,8 milioane. Din 2006, s-au pierdut 450.000 de locuri de muncă, iar procentul cetăţenilor străini care lucrează în Italia este de numai 44% din totalul lor. Şomajul, în Italia, este, oficial, de 10,8%, mult mai puţin decât în Spania, dar, în realitate, lucrează un italian din trei. Economia italiană este ca o piramidă răsturnată, a cărei bază, formată din persoanele care produc, se reduce din ce în ce mai mult, indică cotidianul milanez menţionat.

'Monti: Se apropie sfârşitul crizei', titrează La Stampa din Torino, care scrie că premierul italian, în discursul ţinut duminică la Rimini, recunoaşte că o întreagă generaţie de italieni plăteşte un preţ imens. Dar, în ciuda acestor dificultăţi, Monti are încredere în viitor şi este sigur că Italia va putea depăşi criza economică, având însă nevoie de un 'miracol cotidian', acela al coeziunii demonstrate de partidele care susţin executivul Monti.

La conferinţa de la Rimini, duminică, a trimis un mesaj şi preşedintele Republicii Italiene, Giorgio Napolitano, care solicită 'noi modele de dezvoltare, bazate pe echitate socială şi pe solidaritate, pentru a sprijini creşterea economică a Italiei şi pentru a le reda încredere tinerilor', anunţă cotidianul din Torino.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor