Criza duce la o escaladare a sinuciderilor în Italia

Valul de sinucideri a crescut în Italia în ultimele luni: cel puţin 30 de cazuri de sinucideri s-au înregistrat în cursul acestui an.
(photos.com)
Epoch Times România
21.08.2012

Valul de sinucideri a crescut în Italia în ultimele luni: cel puţin 30 de cazuri de sinucideri s-au înregistrat în cursul acestui an. Criza economică care zguduie de peste trei ani Europa - cu Italia în prima linie - a dus la scăderea nivelului de trai al multor persoane. În Italia, sinuciderile presupus legate de greutăţile economice, au crescut cu 52%, ajungând de la 123 în anul 2005, la 187 în 2010, potrivit datelor poliţiei. Fenomenul s-a manifestat mai violent în primăvară când o serie întreagă de întreprinzători şi-au luat viaţa. Mulţi în privat, iar unii dintre ei în stradă, făcând din gestul lor un protest şi o acuzaţie împotriva instituţiilor, notează marţi ziarul El Pais.

Duminică 19 august, un şomer în vârstă de 48 de ani şi-a dat foc într-un loc viran în afara oraşului Torino. Poliţia a găsit lângă sticla cu restul de lichid inflamabil o notă în care erau scrise motivele gestului său: îşi pierduse locul de muncă. Un caz similar a avut loc la 11 august la Roma în faţa clădirii Congresului Deputaţilor. Angelo Di Carlo, un muncitor de 54 de ani s-a stropit cu benzină şi şi-a dat foc. Carabinierii au reuşit să-l stingă dar arsurile grave de pe 85% din corp au dus la moartea sa.

Di Carlo era văduv şi implicat într-un proces împotriva fraţilor săi pentru o moştenire. În rucsacul său au fost găsite două scrisori: una pentru avocat şi cealaltă pentru fiul său, căruia îi lăsa moştenire 160 de euro. Presa a început să vorbească atunci despre 'sinucideri din criză economică'. La mai multe manifestaţii organizate împotriva reformei muncii aprobată de guvern au apărut tricouri cu înscrisuri precum: 'Fornero (ministrul muncii) asasin'.

Tensiunea a crescut, sindicatele şi asociaţiile patronale au cerut, deopotrivă, mai multă atenţie şi sensibilitate pe această temă. În mai multe oraşe au fost înfiinţate telefoane de sprijin şi consiliere pentru angajaţii aflaţi în dificultate. Cel mai mare număr de sinucideri s-au înregistrat la Veneto, aşa-numita 'locomotivă a Italiei'; regiunea care, în anii 90, a fost motorul de creştere economică a ţării, mai ales datorită unei reţele profitabile de întreprinderi mici. În ultimii trei ani, s-au sinucis aici 30 de întreprinzători din motive legate de muncă: lipsă de credite din partea băncilor, datorii şi concedieri forţate.

În primăvară fenomenul s-a extins şi în alte zone ale Italiei, în oraşe precum Catania (Sicilia) şi Roma. Un zugrav de 58 de ani a deschis tristul şir al morţilor în Bolonia, în nordul ţării. La 28 martie, el s-a închis în maşină în parcarea situată din faţa clădirii Fiscului din oraşul său şi şi-a dat foc. Au reuşit să-l scoată când avea arsuri pe 95% la sută din corp. A murit după 9 zile, pe patul din spital. În scrisoarea de adio lăsată soţiei, el mărturisea că nu poate plăti datoria către fisc.

În pofida titularelor şi unei lecturi imediate, psihologii avertizează: 'Oamenii nu se sinucid din cauza crizei', comentează Manuela Colombari, preşedinta colegiului psihologilor din Emilia Romagna, Bolonia. 'Nu este vorba doar de datorii sau de falimentul firmei. Sinuciderea este rezultatul mai multor factori personali. Este reţeaua de sprijin, cercul social cel care s-a îngustat şi i-a lăsat singuri. Şi aici trebuie să acţionăm. Toată lumea', conchide ea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor