Italia: Criza economică şi criminalitatea organizată, noi probleme pentru guvernul Monti
alte articole
Criza din zona euro, preocuparea pentru o eventuală ieşire a Greciei din zona monedei unice europene, numeroasele întâlniri bilaterale dintre liderii europeni, criza economică mondială şi reglările de conturi dintre diferitele clanuri ale criminalităţii organizate de la Napoli, Camorra, se află pe primele pagini ale ziarelor din Italia.
'Merkel cere ca Grecia să-şi respecte angajamentele', titrează La Repubblica de la Roma, care scrie despre convorbirile dintre cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande, desfăşurate joi în Germania, la Berlin. Cei doi lideri continuă să facă tot posibilul pentru a salva unitatea zonei euro, iar Merkel încurajează reformele de la Atena, dar blochează ajutoarele financiare, în aşteptarea verdictului troicii, formată din Uniunea Europeană (UE), Banca Centrală Europeană (BCE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI).
Hollande declară că Franţa doreşte ca Grecia să rămână în zona euro, dar trebuie să facă toate eforturile necesare. Cei doi lideri europeni au încercat să găsească un acord asupra viitorului Greciei şi al zonei euro, dar acordul rămâne dificil. Unitatea dintre Berlin şi Paris este indispensabilă pentru a nu alarma politica europeană şi pieţele financiare, dar există şi diferenţe de opinie între Merkel şi Hollande, care apar şi mai clare după summit-ul de la Berlin, observă cotidianul roman menţionat.
Merkel încurajează guvernul de la Atena, dar îi cere să respecte angajamentele europene, să continue reformele şi sacrificiile. Numai după raportul troicii (UE, BCE şi FMI), aşteptat la sfârşitul lunii septembrie, vor putea fi luate decizii asupra unor eventuale noi ajutoare financiare în sprijinul Greciei, deci abia în luna octombrie.
Merkel şi Hollande s-au întâlnit de 11 ori de când Hollande a câştigat alegerile prezidenţiale din Franţa. Prietenia şi colaborarea dintre Germania şi Franţa sunt fundamentale pentru viitorul Europei, pentru integrarea sa economică, bancară şi politică, relevă La Repubblica.
Premierul grec Antonis Samaras se va întâlni vineri cu Merkel, la Berlin, iar sâmbătă va sosi la Paris, pentru convorbiri cu Hollande. Samaras, într-un interviu acordat publicaţiei franceze Le Monde, a declarat că 'o ieşire a Greciei din euro ar fi devastatoare pentru Grecia şi un pericol pentru Europa, cu consecinţe sociale negative pentru întreaga zonă euro, un adevărat coşmar geopolitic care ar putea depăşi frontierele Greciei', notează principalul cotidian de la Roma.
La 29 august, premierul italian Mario Monti se va întâlni cu Merkel la Berlin, iar Hollande va sosi la Roma, la începutul lunii septembrie, pentru o altă întrevedere cu Monti. Întâlnirile bilaterale continuă. Dar va fi capabilă Europa să înţeleagă pe deplin dificultăţile Greciei?, se întreabă cotidianul roman menţionat.
'Criza în lume: în SUA creşte numărul şomerilor', titrează La Stampa din Torino, care scrie că actuala criză economică a lovit nu numai Europa, ci şi SUA, unde au crescut dificultăţile economice, a crescut numărul şomerilor şi a încetinit creşterea Produsului Intern Brut.
'Boss al Camorrei ucis lângă Roma', titrează Il Corriere della Sera din Milano, care scrie despre Gaetano Marino, 48 de ani, boss al unui clan al Camorrei de la Napoli, aliat cu mafia albaneză, ucis de criminalitatea organizată, joi, pe plaja de la Terracina, în provincia Latina, regiunea Lazio.
Marino, care conducea clanul Camorrei din cartierul Scampia de la Napoli, poreclit 'Ciungul' (îi lipseau ambele mâini), a fost împuşcat joi pe plajă, în mijlocul turiştilor terorizaţi, de doi asasini plătiţi de un clar rival al Camorrei. Victima era în vacanţă, cu familia, la Terracina. A fost împuşcat cu şapte gloanţe, iar asasinii au reuşit să fugă, cu o maşină, precizează cotidianul milanez menţionat.