Curtea de Arbitraj decide în favoarea Filipinelor în disputa asupra Mării Chinei de Sud

Beijingul a pierdut bătălia legală în cazul intentat de Filipine asupra Mării Chinei de Sud. Preşedintele chinez Xi Jinping a declarat că nu recunoaşte decizia Curţii Permanente de Arbitraj din Haga.
O pistă aflată în construcţie pe Reciful Fiery Cross în Marea Chinei de Sud, 2 aprilie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
12.07.2016

Curtea Permanentă de Arbitraj din Haga a decis marţi în favoarea Filipinelor în disputa legală asupra Mării Chinei de Sud, concluzionând că Beijingul nu are nicio bază legală pentru a pretinde drepturi istorice asupra regiunii.

Preşedintele chinez Xi Jinping a respins decizia Curţii, ceea ce va avea implicaţii de durată pentru regiunea bogată în resurse, prin care tranzitează anual mărfuri în valoare de 5 trilioane de dolari.

Curtea a concluzionat că Beijingul a încălcat drepturile suverane ale Filipinelor în zona sa economică exclusivă, şi anume un teritoriu de până la 200 de mile marine (370 km) asupra căruia un stat exercită drepturi suverane, conform Agerpres.

Considerată o victorie decisivă pentru Filipine, decizia ar putea amplifica tensiunile într-o regiune deja tensionată, în special dacă regimul comunist chinez va avea o reacţie sfidătoare. De altfel, China a boicotat audierile şi procedurile de la Haga.

Washingtonul, care a avut neînţelegeri cu Beijingul privind libertatea de navigaţie în Marea Chinei de Sud, a cerut tuturor părţilor să evite declaraţii şi acţiuni provocatoare.

Tentativă de influenţare a deciziei

Această bătălie legală prelungită în disputa asupra Mării Chinei de Sud a căpătat multă atenţie – nu în ultimul rând din partea autorităţilor chineze, care au descris în diferite moduri procedurile care fiind un “abuz”, “contestate în mare parte”, sau pur şi simplu o “bucată de hârtie de aruncat la gunoi”.

Chiar dacă Beijingul respinge decizia Curţii de la Haga, urmărind în acelaşi timp construirea unei legitimitîţi minime pentru propriile sale poziţii, există indicaţii că regimul comunist chinez a încercat să influenţeze în secret rezultatul acestui caz.

În noiembrie 2013, la câteva luni după ce autorităţile filipineze au iniţiat cazul, ambasadorul chinez în Marea Britanie a cerut o întâlnire cu preşedintele Curţii, în ciuda faptului că ţara sa a negat public autoritatea tribunalului.

Răspunsul a fost subtil dar clar: după cum a notat jurnalistul filipinez Alfredo C. Robles, Jr., într-o postare pe blog în 10 iulie, Curtea de Arbitraj de la Haga a trimis notificări părţilor participante pentru a se abţine de la comunicaţii private cu membrii acestuia.

“Dacă o parte doreşte să îşi exprime poziţia asupra disputei ar trebui să fie conştientă de faptul că astfel de declaraţii vor fi făcute disponibile tuturor membrilor Curţii, registraturii şi celeilalte părţi”, a susţinut Curtea.

Marea Chinei de Sud se află situată între Filipine, Malaezia, Vietnam şi coasta sudică a Chinei şi formează un nod comercial strategic cu acces spre porturi importante precum Hong Kong, Singapore, Manila şi Ho Chi Minh (fostul Saigon). În timp ce cele şase state au depus revendicări asupra diverselor recife şi insuliţe şi a apelor înconjurătoare, China revendică cea mai mare parte a regiunii.

Armata chineză a ridicat insule artificiale în regiune iar pe acestea a construit piste şi diverse instalaţii militare. De exemplu, Reciful Fiery Cross a fost transformat într-un port şi într-o bază aeriană, cu o pistă capabilă să primească avioane de luptă.

În ciuda respingerii deciziei Curţii de Arbitraj, susţinând că aceasta nu are nicio bază legală, Beijingul pare hotărât să evite reputaţia de stat care nu ţine cont de legea internaţională, lucru care i-ar afecta imaginea pe scena globală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor