Tensiune în Marea Chinei de Sud. SUA avertizează Beijingul
alte articole
Colin Willett, asistent adjunct al secretarului de stat pentru Asia de Est, a declarat miercuri într-un interviu cu Reuters că Washingtonul are la dispoziţie “multe opţiuni” pentru a răspunde oricărei mişcări a Chinei în regiunea disputată.
Avertismentul are loc înainte ca o instanţă internaţională să dea verdictul într-un proces privind revendicările teritoriale ale chinezilor în Marea Chinei de Sud. Analiştii consideră că tribunalul va respinge pretenţiile teritoriale ale Beijingului în regiune, conform Reuters.
Oficialul Departamentului de Stat american şi-a manifestat scepticismul în privinţa afirmaţiilor Chinei că multe ţări i-au susţinut revendicările teritoriale în regiune.
Procesul a fost intentat Chinei de către Filipine, un aliat al SUA în regiune şi care, împreună cu alte state, revendică, de asemenea, unele teritorii din zonă.
Oficialul american a mai declarat de asemenea că tribunalul îşi va anunţa decizia în câteva săptămâni.
“Noi, Statele Unite, avem interese naţionale clare în regiune. Avem interesul să ne respectăm angajamentele în sectorul apărării şi parteneriatele noastre pentru securitate”, a declarat Willett.
SUA a acuzat de mult timp China că urmăreşte să militarizeze regiunea.
La rândul ei, regimul comunist chinez a criticat în repetate rânduri creşterea prezenţei militare americane în Marea Chinei de Sud, susţinând că Washingtonul, şi nu Beijingul, este cel care militarizează de fapt apele disputate prin desfăşurarea de patrule în regiune.
Marea Chinei de Sud este o linie comercială asiatică vitală, prin care trec anual mărfuri în valoare de 5 trilioane de dolari anual. Marea acoperă o suprafaţă de 3,5 milioane de km pătraţi şi China doreşte să revendice cea mai mare parte a acestei zone. Malaezia, Taiwan şi Brunei au la rândul lor pretenţii teritoriale asupra Mării Chinei de Sud.
“Reciful Fiery Cross este sensibil deoarece se crede că ar putea deveni un viitor centru al operaţiunilor militare chineze în Marea Chinei de Sud, ţinând cont de infrastructura deja construită”, a precizat Ian Storey, expert din Singapore pe probleme legate de Marea Chinei de Sud, fiind citat de Deutsche Welle.
În raportul său anual către Congresul SUA privind activităţile militare chineze în 2015, Departamentul american al Apărării a estimat că revendicările teritoriale ale chinezilor au dus la adăugarea a peste 1.300 de hectare de uscat pe cele şapte insule artificiale pe care le-a ocupat în Arhipelagul Spratly în decurs de doi ani.