Curtea Constituţională a RM: Dodon nu poate refuza de două ori propunerea de numire a unui ministru
alte articole
Curtea Constituţională a Moldovei (CCM) a adoptat marţi, hotărârea privind interpretarea prevederilor articolului 98 alineatele (4) şi (6) din Constituţia R. Moldova, privind procedura remanierii guvernamentale şi partajarea competenţelor între preşedintele Republicii Moldova şi prim-ministru, prin care a decis că şeful statului poate respinge candidatura pentru funcţia vacantă de ministru propusă de premier doar o singură dată, în baza unei decizii întemeiate.
Curtea a reţinut că, în cadrul regimuli parlamentar al Republicii Moldova, preşedintele ţării are un volum de competenţe expres stabilite de Constituţie. Şeful statului nu poartă nici o responsabilitate politică pentru activitatea cabinetului de miniştri, iar rolul acestuia în configurarea componenţei guvernului este unul limitat.
Potrivit unui comunicat de presă, CCM a reamintit că, în jurisprudenţa sa anterioară, a statuat deja că, după acordarea votului de încredere Guvernului de către Parlament, preşedintele Republicii Moldova nu are dreptul să refuze Cabinetul de miniştri. Neexercitarea atribuţiilor constituţionale de către preşedintele ţării ar conduce în acest caz la încălcarea principiului separaţiei şi colaborării puterilor în stat, stipulat de articolul 6 din Constituţia RM.
Din aceleaşi considerente, Curtea a menţionat că preşedintele RM poate să refuze propunerea prim-ministrului de numire a unei persoane într-o funcţie vacantă de ministru şi să-i ceară să facă o altă propunere, fără a constitui, însă, o sursă de blocaj instituţional sau a anula competenţele premierului în cadrul procedurii de codecizie la remanierea guvernamentală.
În acest context, respingerea candidaturii pentru funcţia vacantă de ministru propusă de premier poate avea loc o singură dată şi trebuie să fie întemeiată pe respectarea cerinţelor legale pentru exercitarea funcţiei de membru al Executivului.
În caz de neacceptare a candidaturii de către preşedinte, prim-ministrul are dreptul să propună pentru funcţia de ministru o altă persoană sau să reitereze aceeaşi candidatură, pe care preşedintele este obligat să o numească.
Referitor la termenul în care urmează să fie numit Guvernul sau un ministru, precum şi refuzul de a numi ministrul în cazul remanierii guvernamentale, acesta trebuie să fie cât mai restrâns şi să nu depăşească 14 zile, similar termenului pentru promulgarea legii.
În replică, Igor Dodon susţine că nici guvernarea şi nici CCM nu-l vor putea forţa să ia anumite decizii nepopulare sau antisociale.
“Eu mai curând voi accepta să merg la referendum, să supun acţiunile mele şi ale guvernării judecăţii poporului, decât să mă supun presiunii actualei majorităţi parlamentare şi acoliţilor lor. Sunt sigur că cetăţenii vor fi de partea mea. Şi, în general, le recomand guvernanţilor să nu se joace cu voinţa poporului.”
Menţionăm că hotărârea CCM a fost adoptată în baza sesizării depuse de către un grup de deputaţi din Partidul Liberal (PL) după ce Dodon a transmis că nu va accepta candidatura liberalului Valeriu Munteanu la conducerea Ministerului Apărării, după ce Anatol Şalaru a fost demis prin decret prezidenţial, la solicitarea liderului PL Mihai Ghimpu.