Un an de la investirea Guvernului Filip: Reformele le simte deocamdată, doar prim-ministrul
alte articole
„A fost un an în care am reuşit două lucruri care sunt mai de preţ decât raportările. În primul rând, am recuperat credibilitatea Republicii Moldova în lume. Azi partenerii de dezvoltare ne privesc din nou cu încredere. Or, asta înseamnă şi bani reali, care au început să vină iar în ţară. Şi cred eu că al doilea lucru important este că am reuşit să reaprindem o mică speranţă în acest popor că sunt şanse de mai bine”, a declarat prim-ministrul Pavel Filip, făcând abstracţie de criticile aduse în tot acest timp, de experţi naţionali dar şi internaţionali, la adresa guvernării despre care se spune că ar fi capturat statul R. Moldova.
„Succesele reformelor? Le simte deocamdată doar premierul Filip”, a comentat într-o postare pe Facebook, fostul premier Ion Sturza, alăturându-se celorlalţi politicieni şi analişti de la Chişinău care au acuzat Guvernul Filip de mimarea reformelor doar să primească fonduri internaţionale, iar Filip continuă să laude cabinetul de miniştri pe care îl conduce.
„Înţeleg foarte bine că paşii făcuţi de acest Guvern au repus Moldova pe drumul cel bun şi partenerii străini ştiu că reformele, odată ce apucă să fie implementate până în ultimul sat, produc efecte clare în viaţa fiecărui om. Astfel de reforme profunde am început noi în 2016. Şi pe măsură ce oamenii vor înţelege rostul lor, nicio criză nu va mai putea opri schimbarea şi modernizarea acestei ţări”, a adăugat Filip, conform gov.md.
Notabil este faptul că până să ajungă această guvernare să implementeze aşa-zisele reforme, Moldova ar putea rămâne fără cetăţeni, întrucât, potrivit ultimelor sondaje, zilnic din Moldova plecă câte 103 cetăţeni care de cele mai multe ori nu se mai întorc. Astfel, există probabilitatea să nu mai fie necesară implementarea acestor reforme atât de benefice pentru „schimbarea şi modernizarea acestei ţări”.
„Am crescut salariul minim garantat în sectorul real de la 1.900 la 2.100 lei, am indexat pensiile cu 10%. Da, vorbesc despre indexarea pensiilor ca o realizare pentru că şi ea părea suprarealistă la începutul anului. Am crescut indemnizaţiile pentru creşterea copilului. În paralel, am demarat o foarte necesară reformă a sistemului de pensii, care va asigura corectitudinea în sistem şi va crea resursele pentru a-l susţine pe termen lung”, a mai menţionat premierul, omiţând totuşi să vorbească despre faptul că din aşa-numita reformă de pensii face parte şi majorarea vârstei de pensionare până la 63 de ani, fără diferenţe între bărbaţi şi femei. Ce ţine de această reformă, cei mai mulţi critici au menţionat că din cauza acestei reforme unii bătrâni nici nu vor ajunge să primească pensia, din cauza speranţei mici de viaţă din Moldova.
La 26 septembrie 2016, Guvernul Filip a decis să transforme în datorie de stat acele 13,5 miliarde de lei oferite de Banca Naţională a Moldovei băncilor falimentare după frauda din sistemul financiar-bancar, punând astfel, rambursarea miliardului pe umerii cetăţenilor care îl vor achita într-un termen de 25 de ani. Vorbind despre realizările financiare din anul 2016, Filip a omis să vorbească despre această „reformă”.
„Şi pentru că tot a venit vorba despre cifre şi proiecte mari, economiştii înţeleg cu siguranţă patru dintre ele care ne fac să fim optimişti în 2017. Prima: aproximativ 500 de milioane de euro reprezintă totalul sumelor externe deblocate pentru Moldova numai pentru anul 2016. A doua cifră: peste 350 de milioane de euro deblocaţi deja pentru următorii ani. A treia cifră: creştere economică prognozată de specialişti de aproximativ 3,5 la sută din PIB. Şi în fine, a patra - rata inflaţiei de 2,4 la sută, a doua cea mai mică rată a inflaţiei din cei 25 de ani de independenţă”, a specificat Filip.