Ion Sturza: Rusia îl foloseşte pe Dodon pentru a umili România şi Occidentul
alte articole
„Pentru Rusia nu contează Moldova. Contează umilinţa României şi Occidentului. Dacă poţi să o faci pe bani mărunţi prin Dodon, de ce nu?!”, comentează fostul prim-ministru Ion Sturza declaraţiile şi acţiunile preşedintelui Dodon la Moscova, pe care le consideră a fi neinspirate şi în beneficiul ruşilor, cum sunt „cele legate de datoriile faţă de Gazprom”.
„Nu putem să-i reproşăm lui Dodon lipsa de consecvenţă. Linsul „ghetelor” la Moscova, acţiunile antiromâneşti şi antioccidentale au fost incluse în programul său de prezident. Program care a primit votul majorităţii moldovenilor, care vine ca un act de negare a sistemului antioligarhic de la Chişinău. Pentru comparaţie, alte instituţii ale statului, Parlamentul şi Guvernul, constituite şi re-constituite prin corupţie şi şantaj, au un grad de legitimitate şi suport popular foarte scăzut. Nu mai vorbim de domnul Plahotniuc...”, scrie Sturza pe contul său de Facebook.
După cum au opinat unii analişti de la Chişinău, fostul premier a ţinut să menţioneze, de asemenea, că în prezent moldovenii s-ar afla într-o dilemă. „Oricât de paradoxal ar fi, moldovenii sunt puşi în faţa unei noi alegeri, una mai puţin geostrategică, dintre Igor Dodon şi Vlad Plahotniuc. Alegere, în mare măsură, impusă de „strategii” oligarhului. O fi câştigătoare? Să nu uităm că aceiaşi „strategi” au impus şi „reforma” constituţională cu alegerea preşedintelui de întreg poporul. Ca rezultatul al acesteia exponentul Rusiei are astăzi cel mai mare grad de legitimitate şi suport popular în Moldova”, a precizat Sturza.
Totodată, politicianul a mai precizat şi faptul că Vlad Plahotniuc doar „va turna apă la moara lui Dodon. Succesele reformelor? Le simte deocamdată doar premierul Filip”. De menţionat ar fi faptul că vineri, 20 ianuarie, se face un an de la investirea pe întuneric a Guvernului Filip, după o şedinţă specială a Parlamentului, în cadrul căreia, în timp de 30 de minute, Pavel Filip a fost numit premier, fără prezentarea listei miniştrilor şi a programului de guvernare. La scurt timp după votare, toţi deputaţii au fost scoşi din clădirea parlamentului printr-o galerie secretă de la subsol. După ce au reuşit să părăsească clădirea Parlamentului care era asaltată de miile de protestatari prezenţi la faţa locului, Pavel Filip împreună cu ceilalţi membri ai cabinetului de miniştri s-au deplasat la Preşedinţie, unde au depus jurământul în cadrul unei ceremonii secrete.
„În treacăt fie spus, noua administraţie a preşedintelui Trump ia în serios o nouă repartizare a sferelor de influenţă. Unde va fi Moldova nu e greu de intuit. Lucru confirmat oarecum şi de ambasadorul SUA la Chişinău, care s-a grăbit să anticipeze că Moldova va avea numai de beneficiat în urma relaţiilor noi dintre SUA cu Rusia. Eu zic nu! Zice nu şi Plahotniuc prin intermediul consultanţilor săi americani. Dar... Fără un suport extern major Plahotniuc devine o ţintă uşoară, inclusiv pentru serviciile speciale ruseşti, care pare-se că îl aşteaptă după colţ, dornice de a se răzbuna, după ce s-a întâmplat cu „afacerile” lor în Moldova. Şi pretextul va fi suportul acordat agentului Dodon.
Lupta va fi strânsă. În subteran, va învinge Plahotniuc, aşa cum s-a întâmplat cu Filat. În arena deschisă, Dodon are şanse mari să aducă la Chişinău nu numai tancuri de paie, dar şi C-400 reale. Democratic şi cu suport popular”, a conchis Sturza, plin de speranţă că PPPDA şi PAS nu vor renunţa.