Deputat român: Presa independentă din RM pe cale de dispariţie, Plahotniuc deţine monopolul

Cetăţenii R. Moldova au ajuns să fie supuşi unui proces de dezinformare şi propagandă din partea regimului Plahotniuc şi a presei ruse, consideră deputatul român, Matei Dobrovie, menţionând cazurile hărţuirii jurnaliştilor de investigaţie şi a postului Jurnal TV.
Matei Dobrovie
Matei Dobrovie (Cornel Brad)

Cazul jurnalistei de la Centrul pentru Investigaţii Jurnalistice (CIJ), Mariana Raţă este abordat şi în afara graniţelor. Deputatul USR, Matei Adrian Dobrovie consideră că ancheta penală, deschisă pe numele jurnalistei CIJ pe baza cererii fostului comisar al municipiului Chişinău, Vladimir Botnari, este unul dintre cele mai grave cazuri.

„Dacă în ultimii ani instituţiile din Republica Moldova au îngrădit jurnaliştilor independenţi accesul la informaţii publice, în prezent aceştia sunt hărţuiţi şi ameninţaţi de reprezentanţii aşa-zisei puteri pro-europene. Jurnaliştii de la Centrul de Investigaţii Jurnalistice şi Ziarul de Gardă sunt supuşi presiunilor autorităţilor pentru că îndrăznesc să scrie despre averile nejustificate ale unor demnitari şi funcţionari publici. Sub pretextul secretului datelor personale, jurnaliştilor de investigaţie li se refuză accesul la informaţii şi sunt chemaţi la poliţie şi procuratură pentru declaraţii”, se arată într-un comunicat remis redacţiei.

În plângerea penală depusă de fostul comisar este menţionat faptul că jurnalista a accesat şi difuzat date cu caracter personal, cum ar fi numele şi prenumele membrilor familiei şi averea deţinută de acesta, care sunt cu mult mai mari decât veniturile declarate. Totuşi, jurnalista a ţinut să precizeze că în articolul privind averea lui Botnari apare doar numele lui, nu şi al membrilor de familie.

În opinia deputatului român, autorităţile de la Chişinău, preferă să hărţuiască jurnaliştii independenţi pentru a afla cum au reuşit aceştia să obţină informaţii pe care ulterior le fac publice, în loc să se auto-sesizeze în legătură cu dezvăluirile făcute de aceştia privind actele de corupţie şi modul în care unii oficiali îşi acumulează averile.

„Presa independentă din R.Moldova era deja pe cale de dispariţie din cauza accesului dificil la publicitate şi finanţare. După schimbarea radicală a grilei postului Jurnal TV, audiovizualul din Republica Moldova este hiperoligarhizat, existând un monopol pe piaţă al oligarhului Vlad Plahotniuc, care controlează 4 din 5 televiziuni locale. Mass-media din R. Moldova este de asemenea supusă controlului financiar şi influenţei din Federaţia Rusă.

Populaţia R. Moldova este supusă unui proces de dezinformare şi intoxicare din partea regimului Plahotniuc şi este agresată de propagandă rusească. România şi UE ar trebui să încurajeze presa independentă şi să adreseze autorităţilor de la Chişinău solicitări ferme de a înceta hărţuirea ziariştilor. ”, a specificat parlamentarul român.

Menţionăm că plângerea depusă de fostul comisar municipal a fost înregistrată pe 27 decembrie 2016. Jurnalista CIJ, Mariana Raţă, a fost deja audiată de procuror, care urmează să decidă până pe 27 ianuarie dacă există temei de pornire a urmăririi penale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe